Szlovák belügyminiszter: Elképzelhető, hogy mégsem magányos farkas volt Robert Fico merénylője

2024. május 19. – 20:23

Másolás

Vágólapra másolva

A nyomozóhatóságok vizsgálják annak a lehetőségét, hogy talán mégsem egyedül cselekedett a Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyesen megsebesítő merénylő – mondta Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter újságíróknak nyilatkozva Pozsonyban vasárnap, írta az MTI.

A belügyminiszter közölte, nyomozócsoportot állítottak fel, amely azt a lehetőséget is vizsgálja, hogy nem egy „magányos farkasról” volt szó, mint azt korábban feltételezték. Szerinte vannak arra utaló jelek, hogy a 71 éves Juraj Cintulának lehettek társai a merénylet elkövetésében. Az egyik ilyen nyom az, hogy két órával a merénylet után az elkövető Facebook-oldaláról tartalmakat töröltek, amikor már hatósági őrizetben volt, vagyis amikor már nem férhetett hozzá ezekhez. A miniszter hozzátette: nagy valószínűséggel nem a gyanúsított felesége törölte ezeket a tartalmakat.

Šutaj Eštok úgy fogalmazott, hogy az egyik verzió szerint a bűncselekmény hátterében „bizonyos emberek csoportja” állhat, amelynek tagjai „egymást bátorították, illetve támogatták e bűncselekmény elkövetésében”.

Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter vasárnap közölte, hogy a meglőtt szlovák kormányfő a legrosszabbon túl van, már nincs életveszélyben, de továbbra is intenzív ellátásra szorul.

Robert Fico szerdán egy ötórás, pénteken pedig egy rövidebb műtéten esett át a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházban. Juraj Cintula szombaton a Pozsonytól északkeletre fekvő bazini (pezinoki) székhelyű speciális bíróság elé állították, amely letartóztatta.

A merénylet után a Telex tudósítói elmentek a lövés helyszínére, ahol szemtanúk arról számoltak be, hogy 4-5 lövést hallottak, aztán csak a sikításokat. Azt mondták, az emberek sokkot kaptak az eset után, szerintük „ilyen soha nem volt még Szlovákiában”. Tudósítóink jártak Pozsonyban is, ahol több rendőrt látni most az utcákon, de az, hogy a szlovák miniszterelnök ellen merényletet követtek el egy napja, inkább abból érződik, hogy mindenki erről beszél. Riportunkat itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!