Orbán: A legrosszabbkor esett ki a munkából Robert Fico

2024. május 17. – 07:42

Másolás

Vágólapra másolva

„Mindenkit szíven ütött a merénylet, mindenki megrendült, megdöbbent, azt mondogatják az emberek, magam is, hogy ide jutott Európa” – így kezdte Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, reagálva a Robert Fico elleni fegyveres támadásra. „Európában az erőszak szintje nő, ez nem hiszem, hogy bárkit meglepne” – mondta a miniszterelnök. Arról is beszélt, hogy többféle erőszak van, majd áttért arra, hogy mennyire megváltozott az európai narratíva a háború után, és hogyan fordult át szerinte háborúpártiba a közbeszéd.

„Ahogy az erőszak a mindennapi életünk részévé vált, az egy kitapintható folyamat Európában, ez nagy baj” – mondta.

Az Európai Unió első számú küldetése a béke, a második a jólét, ezt a két dolgot kellene adniuk az országoknak, akik társultak. „Imádkozunk a miniszterelnökért, szurkolunk neki, kívánjuk, hogy minél hamarabb épüljön föl – mondta Orbán. – Küzd az életéért Robert Fico ebben a pillanatban, élet-halál között van.”

Orbán a mostani megszólalásában is kitartott amellett, hogy „progresszív baloldali gondolkodású, háborúpárti” elkövetőről van szó, pedig ahogy arról a hazai sajtó nagy része már beszámolt, a baloldalizás egy félrefordítás eredménye, ugyanis az eredeti szlovák szövegekben szereplő „levický” (lévai, Léva városába való) jelzőt fordítja úgy a legtöbb automata fordítóprogram, hogy baloldali (szlovákul „ľavicový”).

Kitért a merénylet politikai vonatkozására is, vagyis hogy Magyarország szempontjából Fico a legrosszabbkor esett ki a munkából, mert most szerinte az európai és amerikai választással együtt el fog dőlni a háború és béke kérdése Európában. „Itt nagyon kellett volna egy Robert Fico”, aki békepárti.

„Eddig se voltunk sokan, akik a béke hangján beszéltünk, a szentatyát tudom megemlíteni, de ő nem szavaz, magunkat és Szlovákiát” – mondta Orbán.

Az orosz–ukrán háborúról azt mondta, hogy ennek a háborúnak nincs megoldása a harctéren, a katonák helyett jöjjenek ismét a diplomaták, de közben a NATO is missziót szervez. „Az emberéleten túl a gazdaság is szenved” – folytatta azzal, hogy az európai árakon is meglátszik a háború. „Szembe kell fordulnunk a Soros-birodalommal, ha kell, az amerikai külpolitikával,” és meg kell értetni, hogy vissza kell ülni a tárgyalóasztalhoz.

„Azt látom, hogy az első világháború idején Tisza István ki akart maradni, és kívül akarta tartani Magyarországot a háborúból, mert ha veszítünk, nagy baj lesz. Talán akkor még ő maga sem tudta, mekkora baj” – adott történelmi visszatekintést Orbán. „Persze sosem egyeznek történelmi helyzetek, de kétségkívül az a helyzet, hogy a minket körülvevő nagyhatalmak belenyomják Magyarországot a háborúba. (…) Az elődeinknek nem sikerült, nekünk sikerülni fog” – magyarázta. Ehhez szerinte nemzeti egység kell, innen pedig el is jutott a választásig, ahol a rájuk szavazók kimutathatják, milyen álláspontot képviselnek, és a szuverenitást is meg kell védeni.

Szóba került a kínai elnök látogatása és az ott kötött megállapodások is. Orbán összevetette kínai gazdasági erejét, jelentőségét a húsz évvel ezelőtti helyzettel, és azt találta, hogy az ázsiai ország mostanra megduplázta erejét. Arra a kérdésre, hogy miért kell technológiai újításokat Kínából idehozni, azt mondta, hogy Kína az elmúlt időszakban számos területen technológiailag a világ élére tört, ideértve a vasúti technológiát, a távközlési és informatikai cégeket és az akkumulátorpiacot is. Azt mondta, nem akar ideológia alapján kizárni országokat. „Hídfőnek szeretném látni Magyarországot, nem hídtestnek” – mondta Orbán azzal, hogy nem szereti a Kelet és Nyugat közötti híd hasonlatát Magyarországra, amit sokan használnak. Ő inkább találkozási pontnak szeretné látni az országot Nyugat és Kelet között.

A miniszterelnöki beszélgetés során nem került szóba, hogy néhány éve az orosz titkosszolgálatok széles körű kibertámadást hajtottak végre a Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai hálózata ellen, és ezt újabb dokumentumok támasztják alá, melyekről a 444.hu is írt, és amelyről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert is kérdezték.

Orbán Viktor az elmúlt hetekben többfelé is megfordult az országban, bár felbukkanásának híréről a sajtó általában csak utóbb értesült. Két napja Sopronban arról beszélt, hogy „csak Magyarország beszél a béke hangján, háborús készülődés jeleit látjuk magunk körül, még a NATO-ban is. Ezért minél nagyobb felhatalmazásra van szükségünk ahhoz, hogy a békét képviselhessük Brüsszelben.”

A közéletet a június 9-i választások mellett leginkább a Robert Fico ellen elkövetett merénylet tematizálja, a támadásra Orbán is reagált. Robert Ficóra szerdán, a Pozsonytól 180 kilométerre északkeletre található Nyitrabányán (Handlová) adott le egy férfi több lövést, a miniszterelnököt mentőhelikopterrel szállították kórházba, élete azóta is veszélyben van.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!