„Időzített propaganda” – a 99 Mozgaloméhoz hasonló üggyel kezdte vádolni a kormánysajtó Karácsonyékat

Legfontosabb

2024. május 16. – 10:31

„Időzített propaganda” – a 99 Mozgaloméhoz hasonló üggyel kezdte vádolni a kormánysajtó Karácsonyékat
Karácsony Gergely az ellenzéki pártok eredményváróján 2019. október 13-án – Fotó: Kisbenedek Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Karácsony 2019-es kampányát is külföldről pénzelték” – állítja a Magyar Nemzet a hozzájuk eljutott „információcsomag” alapján. Az állítólagos botrány szereplőiben és kivitelezésében is hasonlít Karácsony Gergely 99 Mozgalmának ügyére: külföldről érkezett, készpénzben felvett, majd befizetett pénz, adománygyűjtő láda, illetve Perjés Gábor és Tordai Csaba. Az úgynevezett ügyet – amit a budapesti Fidesz nemigen kapott még fel – az egyik érintett „gusztustalan, időzített, hazug propagandának” tartja.

A Magyar Nemzet az utóbbi, közel egy hétben szinten minden reggel kiemelt helyen írt arról, hogy Karácsony Gergely 2019-es kampányát külföldről pénzelhették. A kormányközeli lap napokig a „szerkesztőségükhöz eljutott” dokumentumhalmazra hivatkozva neveket villantott fel, felidézték a 99 Mozgalommal kapcsolatos ügyeket, de konkrétumokat napokig nem közöltek, csak annyit írtak, hogy „zajlik az információcsomag” feldolgozása.

Némi időhúzás után szombaton végül megjelent a bizonyítékaikkal is ellátott cikk, amiben a Magyar Nemzethez eljutott információk (emailek, feljegyzések stb.) alapján lényegében azt állítják, hogy egy autókölcsönzéssel foglalkozó cég külföldi megbízásából szerzett 112 milliójából – illetve annak egy részéből – finanszírozhatták a főpolgármester 2019-es kampányát. A történetben elővették Tordai Csabát, a Városháza jogi tanácsadóját, Perjés Gábort, párbeszédes politikust, Tordai élettársának cégét és a 2019-es Karácsony-kampányt bonyolító Mindenki Budapestért Egyesületet (Mibu) is.

A dokumentumhalmazuk alapján azt állítják, hogy a kulcsfigura az ügyben Tordai Csaba volt és élettársának, Mravik Zsoltnak a cége. Mravik – aki jelenleg a Fővárosi Vízművek kommunikációs igazgatója – a 2018-ban alapított, Bakony Rental Kft. ügyvezető tulajdonosa. A cég tevékenységi köre alapján eleinte üzleti és vezetési tanácsadással, illetve szakmai, tudományos tevékenységgel foglalkozott Bakony Energy Waste néven. Majd 2019-ben átnevezték, és új tevékenységi köröket kapott: felvették a társadalomtudományi és humán kutatást, a fejlesztést, a piac- és közvélemény-kutatást és a gép- és autókölcsönzést. Ezek az adatok céginformációs rendszerekben is nyomon követhetőek, ahogy az is, hogy az egyedüli tulajdonos Mravik, a jogi tanácsadó pedig Tordai.

Szintén visszakövethető, hogy 2019-ben megugrott a cég éves nettó árbevétele: 2018-ban 500 ezret produkált, 2020-ban és utána 15-20 millió között, 2019-ben viszont 119 millió volt ez az összeg. Ezen év bevételének nagy része, 112 millió „export értékesítési nettó árbevétel volt, mely EU-s tagországban nyújtott tanácsadói szolgáltatásból származott” – áll a 2019-es pénzügyi beszámolóban. Az adózott eredményéből és a szabad eredménytartalékból Mravik 89 milliót fel is vett osztalékként szeptember végén, ez szintén elérhető adat.

Innentől viszont nyilvános adatbázisokból már követhetetlen a pénz útja, illetve az, amit a Magyar Nemzet saját információi alapján ír. A lap szerint az osztalékból állítólag 2019 szeptemberében a „Városházán jelenleg is tanácsadóként dolgozó munkatárs segítségével” (a neve nem derül ki) 75 millió készpénzben a Mindenki Budapestért Egyesület (Mibu) vezetőjéhez, a párbeszédes Perjés Gáborhoz került.

Perjésről azt állítják, hogy a kapott pénzt apránként befizette a Karácsony kampányát bonyolító egyesület, a Mindenki Budapestért számlájára. A Magyar Nemzet hivatkozott dokumentumaiban az szerepel, hogy szeptember végén és október elején 8-8 milliókat, illetve három milliót fizettek be a számlára – az egyik tranzakcióról szóló számlakivonatot egyébként közzé is tették a cikkben. Majd szintén a birtokukba került jegyzőkönyvek alapján az egyesület adománygyűjtő ládáinak felbontásáról írnak. Az Egyesület hozzáférhető beszámolója szerint a vizsgált évben 57 milliós (Magyar Nemzet szerint 58) árbevételük volt, az összeget pedig adományokból gyűjtötték össze, amit elvileg ládákban gyűjtöttek.

A lap szerint ezeket a gyűjtőládákat Perjés Gábor nyitotta ki tanúk jelenlétében, erről készültek az általuk megszerzett jegyzőkönyvek is, amit szerintük Tordai Csaba írt. A cikkben két jegyzőkönyvet is mellékeltek, amiből a felbontás ideje és az adomány összege derül ki. Állítják, hogy az egyesület adománygyűjtő ládáiban talált összegek „csaknem” megegyeznek a lap szerint Perjés által intézett bankszámla-befizetésekkel. Ez ugye „információik szerint” a Mravik cégéből kivett osztalék állítólagos befizetése volt a Mibu számlájára. Olyan részletek egyébként nem derülnek ki, hogy a készpénzben felvett 75 milliós osztalék többi részével mi lett.

A Magyar Nemzet az egész ügyet megkavarta egy sokat nem bizonyító, 2021-es levelezéssel is, amiben Perjés Gábor a Karácsony Gergely miniszterelnöki kampányára létrehozott 99 Mozgalomra panaszkodik. A politikus leírta, hogy nem úgy történnek a dolgok a mozgalommal, ahogy megbeszélték, illetve megállapítja: mikor a felkérést kapta a mozgalom vezetésére, akkor azt hitte, hogy olyan olajozottan mennek majd a dolgok, mint a Mibu esetében.

A Magyar Nemzet által most a nyilvánosság elé tárt ügy kísértetiesen hasonlít a 99 Mozgalommal kapcsolatban megfogalmazott vádakra. A résztvevők is szinte ugyanazok, ott is Perjés volt az egyik fő ügyintéző, ahogy Tordai Csaba neve is előkerült. A 99 esetében nyomozás is zajlik, de sok dolog nem derült ki egyelőre: annyit tudni, hogy Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között 506 millió forintot fizetett be a 99 Mozgalom általa vezetett bankszámlájára készpénzben. A befizetések között volt 917 ezer euró és 3900 angol font. A mozgalom szerint ez magánadományokból gyűlt össze, mások szerint viszont kérdéses a pénz eredete.

Az OTP szeptember elején ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az ügyben. Azóta volt házkutatás Perjés Gábornál és a főpolgármester jogi főtanácsadójánál, Tordai Csabánál is. Karácsony ezzel az üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy a nyomozás eredménye cáfolni fogja a sajtóban megjelent vádakat, a házkutatások politikai jellegű eljárások voltak, Tordai Csabát pedig az egyik legjobb kollégájának nevezte. A 99 Mozgalom körül kialakult, a Fidesz által sokáig napirenden tartott ügyről korábban itt írtunk részletesen.

„Gusztustalan lejárató kampány”

Az új, Magyar Nemzet által feltárt „botrányra” a Fidesz politikusai lassan, és eddig nem túl nagy lelkesedéssel vetették rá magukat. A lap információit a KESMA lapok szombaton egymás után szemlézték, de politikusok közül először Budai Gyula foglalkozott az üggyel szerda délelőtt. Budai bejelentette, hogy feljelentést tesz, költségvetési csalás, pénzmosás, hűtlen kezelés, valamint hamis magánokirat felhasználásának megalapozott gyanúja miatt. Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje sem ugrott rá az ügyre, ahogy a párt fővárosi listájának elején szereplő jelöltek, Sára Botond és Böröcz László sem.

A Magyar Nemzethez eljutott adatok alapján megfogalmazott vádakkal, és a feljelentéssel kapcsolatban kerestük az érintetteket, köztük Mravik Zsoltot, a főpolgármestert és Perjés Gábort is. Mravik Zsolt, akinek a cégéből állítólag kivették a 75 milliót, azt írta megkeresésünkre, hogy

„a kormánypropaganda időzített, gusztustalan lejárató kampányára semmilyen formában nem szeretnék reagálni”.

Mravik szerint az elmúlt években kirajzolódott a lejárató kampányok jellege: „néhány valós tényt sok hazugsággal összekeverve (ezt nevezték egykor a diktatúra államvédelmében »amalgámozásnak«) a kormánypropaganda a manipulációit minél szélesebb körben és hosszabb ideig próbálja pörgetni, kimaxolva ezzel a romboló hatást” – írta. Szerinte a propaganda azzal is célját éri, ha az érintettek cáfolni kezdik a rájuk vonatkozó hazugságokat, mivel újabb teret adnak a valótlanságok terjedésének.

Kerestük Karácsony Gergely főpolgármestert, illetve a főváros sajtóosztályát is, azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ a megkeresésünkre. Kérdéseinkre a Mindenki Budapestért Egyesület vezetője, Perjés Gábor sem reagált.

Karácsony Gergelynek az elmúlt években több, a kormányközeli média információi alapján megfogalmazott váddal is szembe kellett néznie. Az újabb ügy mellett ott van a 99 Mozgalom esete, amiről egyelőre kevés konkrétumot tudni. Az úgynevezett „Városháza-ügyről” viszont már kiderült, hogy tényleg csak egy idézőjeles botrányról volt szó. Kiszivárgott hangfelvételek és egy furcsa szerződés alapján hetekig azzal támadta Karácsonyt a kormánysajtó, hogy az ellenzéki városvezetés titokban el akarja adni a Városházát. Hamar kiderült, hogy erről szó sincs, ahogyan az is, hogy a nyilvánosságra került felvételeket manipulálták, az ügybe belekevert Bajnai Gordont pedig felültették. Azt pedig nem hallgatták ki az ügyben, akit a nyomozati iratok alapján egyértelműen ki kellett volna.

Egyelőre nem tudni, hogy a friss, a kampány utolsó heteiben bedobott állítólagos ügy milyen súlyú. Erre érdemi válasz a feljelentés ellenére a június 9-i választás előtt már aligha lesz. Az viszont egészen biztos, hogy kormányközeli média igyekszik majd minél tovább napirenden tartani az ügyet, bármennyi is legyen abból igaz vagy épp hamis.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!