Politikai térbe került a Quimby pécsi koncertje, csak a zenekarnak felejtettek el szólni erről

2024. május 15. – 18:19

Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Függetlenség napja címszóval kezdte el hirdetni Pécs független polgármestere a Quimby pénteki koncertjét. A város főterére szervezett, ingyenes programról információink szerint már hónapokkal ezelőtt döntés született, azonban néhány napja összekapcsolták egy politikai eseménnyel. A keddi közgyűlésen élő adásban törlesztette 9,54 milliárd forintos adósságának utolsó részletét a városvezetés. Az eseményt már akkor is két performansz kísérte: Péterffy Attila polgármester rendhagyó módon egy pulpitusról olvasta fel az előző, fideszes városvezetés idején felvett kölcsönnel kapcsolatos gondolatait, majd ténylegesen is elutaltak a Magyar Államkincstárnak 1,75 milliárd forintot.

A polgármester a pénzügyi függetlenség napjának nevezte május 14-ét, ami egyáltalán nem alaptalan, hiszen a város gazdálkodása valóban szigorú felügyelet alatt van a kölcsön miatt. Az sem meglepetés, hogy az önkormányzati választási kampányban kiemelt téma a város gazdálkodása: a jelenlegi városvezetés egyik legnagyobb érdemeként azt hirdetik, hogy szakítottak a korábbi pazarló gyakorlatokkal.

A harmadik performansz már kevésbé tűnik sikeresnek: a keddi döntéshez és az azt követő törlesztéshez kapcsolódva, több felületen is a függetlenség napjának ünnepeként kezdték el hirdetni a Quimby pénteki koncertjét. Azonban szerdára az önkormányzati PécsMa oldaláról eltűnt a beharangozó cikk, és a koncert facebookos eseményét is módosították. (A cikket lementettük.)

A Telex megkereste a városvezetést, hogy milyen és mikori döntés alapján szervezik meg a közpénzből finanszírozott koncertet, és az mennyibe kerül, de csak egy rövid közleményt kaptunk. „A pécsi önkormányzat célja továbbra is az, hogy a pécsiek minél színvonalasabb szórakoztató programokon vehessenek részt. Éppen ezért vettük örömmel, hogy a Quimby zenekar Pécset választotta tavaszi koncertje helyszínéül” – írta a város sajtóosztálya, de azt nem közölték, hogy kinek a kezdeményezésére és miért kellett megváltoztatni az esemény leírását.

Megkerestük a Quimby menedzsmentjét az üggyel kapcsolatban, annyit írtak, hogy csak a mai napon, azaz szerdán értesültek arról sajnálattal, hogy a zenekar május 17-i, pécsi koncertje politikai térbe került. „Mi a koncertre a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-vel szerződtünk. A pécsi közönségünknek szeretnénk péntek este játszani a Széchenyi téren, pártpolitikától függetlenül” – közölte a zenekar.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője, amire itt lehet feliratkozni.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!