Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét Pécs ellenzéki polgármestere

2024. május 14. – 18:29

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét Pécs ellenzéki polgármestere
Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017–2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban, a városháza ülésterméből el is utalta az utolsó 1,75 milliárd forintos törlesztőrészletet. A performansz itt nézhető meg.

Az előző, fideszes városvezetés idején összesen 9,54 milliárd forintos kormányzati mentőcsomagra volt szüksége Pécsnek, hogy működőképes maradjon a város. A törlesztés még 2019-ben elkezdődött, de a visszatérítendő támogatás nagy részének rendezése már az új, ellenzéki városvezetésre maradt. A független polgármester a fennmaradó 8,5 milliárd forint törlesztésének átütemezését kérte a kormányzattól, amire lehetőséget is kapott a város, azonban ingatlanokkal nem sikerült kiváltani a tartozást. Ráadásul az évente fizetendő kötelezettségen túl még egy hozadéka volt a kölcsönnek: ebben az önkormányzati ciklusban végig a Magyar Államkincstár (MÁK) felügyelte Pécs gazdálkodását.

A MÁK jelenléte a gyakorlatban rendkívül szigorú engedélyezési eljárást jelentett. A városháza költségvetési és gazdasági osztálya mellett saját irodát kaptak, lényegében minden kiadást ellenjegyeztek, és előfordult, hogy még 50-100 ezer forintos tételeket sem engedélyeztek egy-egy városi intézménynek. Hozzájárulás hiányában például eszközbeszerzéseket is máshogy kellett megoldani. A szigorú gazdálkodás meg is hozta az eredményét, Pécs idő előtt – és nem véletlenül az önkormányzati választási kampány utolsó közgyűlésére időzítve – tudta törleszteni az adósságát.

Az újabb eladósodás megakadályozása érdekében februárban az ellenzéki városvezetés egy olyan határozatot fogadott el, ami megtiltja, hogy működési hitelt vehessen fel az önkormányzat, illetve a hozzá tartozó cégek, intézmények. A Telex információi szerint a város egyébként valamilyen formában továbbra is számít a MÁK szakmai segítségére, de ennek a kereteiről még nem született döntés.

„Szeretném, ha mindenkinek világos lenne ennek a napirendi pontnak a fontossága. Pécs visszanyerte a szabadságát” – mondta Péterffy Attila rendhagyó, szóbeli kiegészítésében. A határidő előtti törlesztésről szóló előterjesztést egyhangúan hagyta jóvá a közgyűlés, igaz a Tiszta Kezek Frakció nem vett részt a szavazáson. Ráadásul hosszas vita előzte meg döntést: a városházi ellenzék, azaz a Fidesz, a KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület képviselői szerint csupán teátrális kampányfogás volt Péterffy Attila bejelentése. Hozzátették azt is, hogy a kormányzat korábban is segítette a várost, például amikor 2014-ben átvállalták a város 44 milliárd forintos adósságállományát. Ugyanakkor gratuláltak a pécsieknek, hogy lehetővé tették a kölcsön visszafizetését.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője, amire itt lehet feliratkozni.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!