Sopronban nem tudnak fül-orr-gégészeti műtéteket végezni, a betegeket két másik kórházba irányítják át

2024. május 14. – 15:04

Sopronban nem tudnak fül-orr-gégészeti műtéteket végezni, a betegeket két másik kórházba irányítják át
A Soproni Gyógyközpont – Fotó: Nagy Márta / Telex
Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A fül-orr-gégészeti műtétre szoruló betegeket átmenetileg a győri vagy a szombathelyi kórházakba irányítják át Sopronból, az intézkedés oka, hogy „az osztályon nyugdíjazás miatt történt létszámcsökkenés” – válaszolta a Soproni Gyógyközpont a Telex kérdésére.

A Soproni Gyógyközpont 120 ezer ember egészségügyi ellátásáért felel, de egyes speciális diagnosztikai területeken 220 ezer lakost lát el. Ide tartozik a korszerűnek már nem mondható szívszanatórium a Lőverekben, és a balfi rehabilitációs intézet is. Ami mindhárom telephelyre igaz, hogy egyre kevesebb az orvos és egyre leterheltebb a személyzet. A gyógyközpont honlapján állandóak az álláshirdetések, osztályvezető főorvosokat, szakorvosokat, rezidenseket, ápolókat is folyamatosan keresnek. A soproni munkaerőhiány már-már legendás, különböző vetületeiről a Telex is írt már, de az egészségügyet különösen sújtja a szakemberek elvándorlása. Vagy Ausztriába mennek, vagy még messzebb, vagy az egyre nagyobb teret nyerő magánintézményekbe.

Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron Vármegyei Területi Szervezetének elnöke szerint már nem csak a nyugati határszélre igaz a szakemberhiány. A fizetés még mindig nem piacképes, a hálapénz megszűnt, a rossz struktúrában, feudális, erős hierarchiában működő rendszer pedig elriasztja a fiatalokat. Nincs utánpótlás, aki még dolgozik, az egyre leterheltebb és fásultabb. De hiába minden figyelmeztetés, a rendszer nem tűri a kritikát – mondja a főorvos. Szijjártó doktor szerint az egészségügy helyzete társadalmi probléma, ezt a társadalomnak végre fel kellene ismernie, és itt az ideje a cselekvésnek is.

A soproni kórház sem küzd több problémával, mint az összes többi egészségügyi intézmény, ennek ellenére is palástolni igyekszik a gondokat. Csak az Országos Kórházi Főigazgatóságnak küldött sajtómegkereséssel lehetett válaszadásra bírni az kórház vezetését, miután a közvetlen levélre nem válaszoltak. Bár a szakemberhiány nyilvánvaló, a Soproni Gyógyközpont szerint az intézmény méretéből adódóan természetes ez a munkaerő-fluktuáció, a meghirdetett osztályvezetői állásokat pedig belső átszervezéssel be is töltötték.

Mindig rizikó, ha egy ellátás távolra kerül. A jelenlegi magyar kórházi ellátórendszer nincs felkészülve az olyan hirtelen fellépő traumákra, mint amilyen egy utóvérzés, idegen test vagy félrenyelés. Még egy mandulaműtét sem rizikómentes ugyanis. Ha most Győrbe vagy Szombathelyre kerülnek is a betegek Sopron mellől, a protokoll szerint általában a mandulaműtét másnapján már hazaengedik őket a kellő felvilágosítással felvértezve. Ezután is felléphet azonban műtét utáni vérzés, amikor egy mentőnek nagyon gyorsan kellene Sopronból Győrbe vagy Szombathelyre érnie.

Próbáltunk szakorvosokat megkérdezni a gégészeti osztály megszűnéséről és a betegek távoli intézménybe delegálásáról, de erre többen is sajnálkozva azt válaszolták: aláírták a titoktartási kötelezettséget, nem nyilatkozhatnak.

„A kamara többször figyelmeztetett már a kórházi osztályok megszűnéséből eredő veszélyekre, de hiába” – mondta erről lemondóan Szijjártó László. A főorvos gyerekosztályt vezet a mosonmagyaróvári Karolina-kórházban, tudna tragikus véget érő példákat sorolni arra, amikor hatvan kilométernyi pluszút is az életébe került a betegnek. De ha ezt teszi, őt – és az újságírót – vádolják rémhírterjesztéssel.

A mosonmagyaróvári kórházban tavaly szüntettek meg osztályokat, erről a Telex is írt, ott azonban a város összefogott az intézmény megmentéséért. Tizenkétezer aláírást gyűjtöttek össze, demonstráltak – egyszóval nyilvánvalóan kifejezték: a városnak szüksége van a kórházára és szakembereire. Sopronban egyelőre hasonlóról szó sincs, bár az ellátások megszűnéséről, időnkénti szüneteltetéséről és az átirányításokról a beteg csak akkor szerez tudomást, amikor éppen szüksége lenne az ellátásra.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!