Több osztályon visszaállt az ellátás, de rezeghet a léc a Karolina Kórházban

2023. november 10. – 10:33

Több osztályon visszaállt az ellátás, de rezeghet a léc a Karolina Kórházban
A szeptemberi demonstráción betapasztott szájjal állt egy ideig Szijjártó László, a megyei orvoskamara elnöke (balra fenn) – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Megint veszélybe kerülhet a hétvégi kórházi ügyelet, mert 2024. január elsejétől a közreműködői szerződéssel dolgozó orvosok szerződését megszüntethetik az ellátórendszer szervezői, mondta Szijjártó László, az orvosi kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke. Munkahelyén, a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban márciusban le-, majd októberben visszaállt a hétvégi ellátás a gyermekosztályon és a szülészeten. Fejetlenséget, átgondolatlanságot emlegetett.

Jókora vihart kavart a helyi közéletben a kiüresedő Karolina Kórház ügye Mosonmagyaróváron és térségében, ahol legutóbb másfél hónapja szerveztek demonstrációt a kórházért. Egy ideig úgy tűnt, helyreáll a rend, októbertől a szülészet-nőgyógyászat, illetve a csecsemő- és gyermekgyógyászati osztály ismét teljes ellátással, a hét minden napján 24 órában működött. Ezeket idén márciusban hétvégére bezárták, a betegeket ezekre a napokra Győrbe szállították. Az intézmény funkcióinak visszaállítására nyáron 12 ezer aláírást gyűjtött össze a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület.

Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megyei elnöke, aki a Karolinában praktizál, most a közösségi oldalán is jelezte, gyermekorvost keresnek. Azzal kecsegtet, hogy „szinte hierarchiamentes szakmai működés, nyugati típusú betegcentrikus ellátásra törekvés, toleráns és motivált közösség” várja a jelentkezőket.

Szijjártó 2017 óta osztályvezető főorvos. Akkor és azóta is folyamatosan keresnek, időnként találnak is gyermekorvosokat. Olyat is, aki az elöregedő kollégák helyére folyamatosan jönne dolgozni. Másrészt a folyamatos működéshez is keresnek gyermekorvost.

A Karolinában 2023. február végéig folyamatosan működött a gyermekellátás. Ezt úgy tudták megoldani, hogy olyan orvosok is dolgoztak ott, akiknek máshol volt a főállásuk. Márciusban aztán az ilyen szerződéseket az óradíjat sokallva megszüntette a központi irányítás. Szijjártó szerint ez volt a valódi oka a kialakult helyzetnek, amit jelez, hogy a korábbi rend visszaálltával, októbertől újra folyamatosan biztosítani lehetett az ellátást a kórházban.

A Karolina Kórház hosszú távú jövőjét egyelőre bizonytalanságok övezik – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
A Karolina Kórház hosszú távú jövőjét egyelőre bizonytalanságok övezik – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

Szijjártó ennek ellenére nem nyugodott meg. Rezeg a léc, mondta, mert kevés az ápoló, a szülész, de orvosokra is szükség lenne még, mert bármikor újra bedőlhet az ellátás. „Például azért, mert az ellátórendszert szervezők, az államtitkárság bedönti” – mondta.

Most ugyanis megint úgy hírlik, hogy 2024. január elsejétől megszüntethetik a közreműködői szerződéssel dolgozók szerződését. Szijjártó szerint az egészségügyi kormányzat azt szeretné, ha mindenki szolgálati jogviszonyban dolgozna a kórházakban, de a most ügyeletet vállaló orvosok egy része valószínűleg nem lépne ilyen szolgálati jogviszonyba, legalábbis nagy részük nyilatkozatban utasította el az új felállást.

Ez alapvetően pénzkérdés, a szolgálati jogviszonyban a bértábla alapján fizetnek, kevesebbet, mint most szerződéses alapon. „Ebből is látszik a fejetlenség, átgondolatlanság” – értékelte a helyzetet, amelynek következtében „nem tudjuk a munkánkat, sorsunkat hosszabb távon normálisan megtervezni, egyre kevésbé van beleszólásunk a dolgok alakulásába”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!