Az orvoskamara megyei elnöke betapasztott szájjal várta a mosonmagyaróvári kórházért tüntetőket

2023. szeptember 21. – 21:04

Az orvoskamara megyei elnöke betapasztott szájjal várta a mosonmagyaróvári kórházért tüntetőket
A demonstrálók a mosonmagyaróvári Deák térről a Karolina Kórház elé vonultak – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenkétezer aláírás nem volt elég a mosonmagyaróvári Karolina Kórház megmentésére – ezt állítja, ezért szervezett demonstrációt a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület (MPKE) csütörtökön. Az orvosi kamara megyei elnöke betapasztott szájjal jelezte, a kórház dolgozói nem beszélhetnek a helyzetről. Októbertől több funkció visszaállhat az intézményben, de nem látszik mögötte a finanszírozás.

A kiüresedő mosonmagyaróvári Karolina Kórház ügye jókora vihart kavar az elmúlt időszakban a városban és a kistérségben. Az egynapos sebészeti beavatkozásokkal ugyanis Csornára vagy Kapuvárra kell menni, a többnapos ellátást igénylő esetekkel Sopronba, Győrbe, Csornára, Kapuvárra, Sopronba. Ráadásul márciustól csak hétfő reggeltől péntek délutánig működött a szülészet, a nőgyógyászat és a gyermekgyógyászat (azóta minden héten szombatig maradhatnak itt a betegek). Emiatt civil kezdeményezésre aláírásgyűjtés indult, tiltakoztak „a kórház működését ellehetetlenítő, alkotmányos alapjogot sértő egészségügyi ellátási rend ellen. Kérték, hogy az erre jogosult állami szervek állítsák vissza a Karolina Kórház városi kórházi státuszából eredő működési rendjét”.

Az önkormányzat még április végén a kórház ügyében telt házas közmeghallgatást tartott, amelyen Nagy István agrárminiszter is részt vett, beülve a kistérségi polgármesterek közé. Volt, hogy kinevették, amikor e kérdésben a hit fontosságáról beszélt, kemény kérdéseket, kritikát is kapott a lakossági hozzászólóktól, ami nem esett jól neki.

A fideszes polgármester, Árvay István sem volt elégedett az intézmény működésével, a kórház főigazgatója szerint azonban a szakemberek száma határozza meg, hogy tudnak-e minden szakterületen 0–24 órában ellátást nyújtani. „Nem látjuk, hogy hosszabb távon mi a cél, milyen struktúraátalakításban gondolkodnak: nemcsak a Karolina Kórház esetében, hanem országos szinten sem” – mondta a Telexnek akkor Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megyei elnöke, aki a Karolinában praktizál. Végül csillapítva a feszültséget júniusban az országos kórházi főigazgató biztost nevezett ki a Mosonmagyaróvári Karolina Kórház-Rendelőintézet élére.

A helyi civil egyesület megfogalmazta a városban élők elképzelését – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
A helyi civil egyesület megfogalmazta a városban élők elképzelését – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

A csütörtöki rendezvényt a tavasz végén aláírásokat gyűjtő Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület szervezte, mely a legnagyobb helyi ellenzéki frakció a képviselő-testületben. Úgy látják, a biztos kinevezése óta sem lett jobb a kórház helyzete. A csütörtöki rendezvényt úgy hirdették: állj ki magadért, a városodért, a kórházadért!

Felújított kórházat adtak át, azóta minden rosszabb

Érdekesség, hogy a tüntetés napján egy cikk jelent meg a helyi megyei lapban a kórház helyzetéről, melyben a biztos és a főigazgató nyugtatja a kedélyeket, többek közt arról beszél, terveik szerint a szülészet-nőgyógyászati és a gyermekosztályon folyamatos lesz az ellátás október elsejétől, indul az egynapos sebészet, továbbá több osztályon bővült az ágyszám. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője gyorsan meg is osztotta az írást közösségi oldalán.

A városban és környékén azonban ennyire nem pozitív az ellátást igénybe vevők többsége a jövőt illetően – ez derült ki a megmozduláson részt vevők körében, akik közel ötszázan tiltakoztak.

Vida István, az MPKE alelnöke szerint bár jogilag nem a városé a kórház (állami fenntartású), lélekben és testben az itt élőké.

Úgy érzi, lebecsülték őket az egy megye egy kórház koncepcióval. Hozzátette: az ellátási körzetben élőknek kell megmentenie az intézményt. Szabó Miklós, az egyesület elnöke (korábbi mosonmagyaróvári polgármester) emlékeztetett, az állam 2012-ben vette át a kórház működtetését az önkormányzattól. „Egy felújított kórházat kaptak, ám azóta minden rosszabb lett, 2023 márciusára pedig az új ügyelettel egy időben zuhanórepülés kezdődött, szinte minden ellátásáért másik városba kell menni.

Az elnök úgy látja, a mostani helyzet kialakulásához az is hozzájárult, hogy az egészségügyi szakdolgozók fizetését nem rendezték – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Az elnök úgy látja, a mostani helyzet kialakulásához az is hozzájárult, hogy az egészségügyi szakdolgozók fizetését nem rendezték – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

Statisztikailag a városban 32 ezren laknak, gyakorlatilag körülbelül 50 ezren, és egy 90 ezres kistérségről van szó.” Szabó szerint a csütörtöki demonstráció bejelentésének annyi hatása volt, hogy testületi előterjesztés érkezett, melyben az áll, hogy a kórház tervei szerint októbertől visszaáll az egész hetes folyamatos ellátás a szülészeten, nőgyógyászaton és a gyermekgyógyászaton, erre a kórház megkapta az engedélyt. A pénzügyi fedezet ehhez azonban nem áll rendelkezésre. „A megyei lapban megjelent cikk azt sugallja, minden sínre kerül, valószínűleg, hogy minél kevesebben jöjjenek el a demonstrációra. Akkor fog azonban csak megoldódni a kórház ügye, ha nem hagyjuk magunkat lerázni” – tette hozzá.

Városi kórházat megillető ellátást követelnek

Az elnök úgy látja, a mostani helyzet kialakulásához az is hozzájárult, hogy az egészségügyi szakdolgozók fizetését nem rendezték, sokan elmentek az intézményből. Forrást pedig lenne honnan átcsoportosítani – jelezte. Egy bekiabáló azt mondta, „a Fidesznek nem kellenek a beteg emberek”. Nagy taps fogadta, amikor elhangzott: városi kórházat megillető ellátást követelnek a Karolinának. Szabó Miklós azt kérte, legyenek szolidárisak az oktatás szereplőivel is, testnevelőtanárok matematikát tanítanak, a helyi gimnáziumban pedig már nincs fizikatanár. „Akkor foglalkoznak csak velünk, ha sokan követeljük jogainkat a megfelelő egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz” – jelezte.

Szijjártó László – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Szijjártó László – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

A demonstrálók ezután a kórházhoz vonultak, ahol Szijjártó László betapasztott szájjal fogadta őket. Miután levették róla, elmondta: kollégáihoz hasonlóan ők sem beszélhetnek a kórházi helyzetről, de mint megyei kamaraelnök, néhány dolgot megemlített. Egyrészt a lehetséges októberi pozitív változásokat a Karolinában, másrészt viszont voltak kétségei, hogy ez mennyire lesz stabil megoldás. „Vékony jég, sajnos nem tudom eloszlatni az aggodalmakat, hisz nem látszik a finanszírozás.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!