Nyugdíjas óvó néni, hetvenéves konyhalány – sokan kényszerből dolgoznak a nyugdíj mellett

2024. május 11. – 10:46

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon az elmúlt 13 évben megnégyszereződött a dolgozó nyugdíjasok száma, a többségük anyagi okokból keresett újra munkát. Így képzelték el a nyugdíjas éveiket? Kényszer vagy jó érzés, hogy még mindig dolgozhatnak? A Deutsche Welle riportja.

Edit tavaly nyár végén ment nyugdíjba, de novemberben már munkába is állt, ugyanis kérték, hogy menjen vissza. Azóta óvodapedagógusként dolgozik a nyugdíj mellett. Ő azt mondja, ez arra is jó, hogy egy kis megtakarítást is összeszedjen, erre ugyanis negyvenévnyi munka alatt nem volt lehetősége.

Veronika 63 évesen ment nyugdíjba, idén 70 éves lesz, harmadik éve dolgozik egy gödöllői menzán konyhalányként. Kényszerből, a nyugdíja ugyanis a számlák rendezése után – mint mondja – „zsíros kenyérre se lenne elég”. A férjével együtt ugyanis összesen 230 ezer forintot kapnak. Veronika azt mondja, világéletében spórolt, és örül a pluszbevételnek, most már például gyümölcsöt és kekszet is tud venni.

A KSH adatai szerint 2023-ban majdnem 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott. Az elmúlt években jelentősen megnőtt az idős munkavállalók száma, tavaly négyszer annyian dolgoztak a 65–74 éves korosztályból, mint 2010-ben, és kétszer annyian, mint 2018-ban.

Többségük feltételezhetően anyagi okok miatt ment vissza dolgozni, felmérések szerint ugyanis a nyugdíjasok 40 százaléka él a létminimum alatt, vagyis kevesebb mint 160 ezer forintból. Itthon a nyugdíjminimum 2008 óta változatlanul havi 28 500 forint, és 2024 márciusában a KSH szerint 205 ezer forint volt az öregségi nyugdíjak mediánja.

Arra, hogy 2010 és 2023 között a visegrádi országok között Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a 65–74 éves korcsoport foglalkoztatottsága, a kormány az Európai Uniónak beadott konvergenciaprogram szerint büszke is. A konvergenciaprogram szerint ez ugyanis a kormány munkavállalást ösztönző politikájának, a nyugdíjas személyek alkalmazása esetében fennálló járulékmentességnek, illetve a vállalkozói tevékenységet folytató nyugdíjasok járulék- és szociális hozzájárulási adómentességének köszönhető.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!