Büszke rá a kormány, hogy sok nyugdíjas dolgozik Magyarországon

2024. május 3. – 08:39

Másolás

Vágólapra másolva

2010 és 2023 között a visegrádi országok között Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a 65-74 éves korcsoport foglalkoztatottsága, erre a kormány az Európai Uniónak beadott konvergenciaprogram szerint büszke is, írja a hvg.hu. „A foglalkoztatottság emelkedéshez az elmúlt években érdemben hozzájárult az idősebb korosztály foglalkoztatási rátájának növekedése” – olvasható a dokumentumban.

A V4-ek között tényleg Magyarország áll ebben a mutatóban a legjobban, a korcsoportban majdnem 280 százalékkal nőtt a foglalkoztatottság. Ez 88,5 ezer fővel több dolgozó nyugdíjast jelent. A csoportban a foglalkoztatási ráta is messze Magyarországon a legmagasabb, közel 10 százalékos, míg Lengyelországban 6, Szlovákiában 4, Csehországban pedig 2 százalékos.

Ez azt jelenti, hogy itthon a 65-74 korcsoportban 100 emberből 10 dolgozik a nyugdíj mellett, tehát nem ment konkrétan nyugdíjba, csak megkapja a havi összeget, és mellette munkát vállal.

A konvergenciaprogram szerint ez a kormány érdeme, köszönhető a „munkavállalást ösztönző politikának”, a nyugdíjas személyek alkalmazása esetében fennálló járulékmentességnek, illetve a vállalkozói tevékenységet folytató nyugdíjasok járulék- és szociális hozzájárulási adómentességének. A program szerint a jövőben az idősek munkapiaci aktivitása tovább nőhet.

Ez azonban valószínűleg nem a munkavállalási kedvnek, hanem a megélhetési válságnak köszönhető: itthon a nyugdíjminimum 2008 óta változatlanul havi 28 500 forint, és 2024 márciusában a KSH szerint 205 ezer forint volt az öregségi nyugdíjak mediánja.

Az inflációkövető nyugdíjemelés miatt ráadásul egyre nyílik az olló a friss nyugdíjasok és a régebbiek között, hiszen a most nyugdíjba kerülők magasabb keresettel indulnak, így magasabb a nyugdíjvárományuk.

A nyugdíjasok magas foglalkoztatása államháztartási szempontból sem szerencsés, hiszen ezek a foglalkoztatottak ugyanis ellátásra jogosultak, így a nyugdíjkasszát terhelik, miközben a kormányzati kedvezményeknek köszönhetően foglalkoztatottként sem fizetnek be oda. A nyugdíjak kifizetése jelenleg a GDP 7,7 százalékával egyenértékű összeget visz el, 2040-ben ez már 9 százalék lesz, 2050-ben 10,7 százalék, 2070-ben pedig már 12 százalék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!