Már nem a Kölcsey tanárait kirúgó Marosi Beatrix a Belső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója

Legfontosabb

2024. május 7. – 11:53

Másolás

Vágólapra másolva

A közelmúltban váltás történt a Belső-Pesti Tankerületi Központ élén: Marosi Beatrix korábbi megbízott igazgató helyét Tóth János vette át, Marosi pedig szakmai vezetőként dolgozik tovább a tankerületnél, derül ki a Klebersberg Központ hivatalos honlapjáról. A Telex értesülései szerint a váltás április második felében történt.

Kerestük a Belső-Pesti Tankerületi Központot, hogy megtudjuk, mikor és miért történt váltás a tankerület élén. Megkérdeztük azt is, hogy Marosi Beatrix önként mondott-e le a tankerületi igazgatói posztról vagy leváltották, és ha utóbbi, annak van-e köze a tankerület ellen zajló pernek, amit a tanártüntetések idején kirúgott tanárok indítottak. Amint választ kapunk a kérdéseinkre, frissítjük a cikket. A perről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Marosi Beatrix, aki korábban is szakmai vezető volt a Belső-Pesti Tankerületi Központban, a tankerület korábbi megbízott igazgatójaként a tanártüntetések idején gyakran szerepelt a hírekben. Ő volt a tankerület megbízott igazgatója, amikor azonnali hatállyal kirúgták a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát, akik sok más tanárral együtt részt vettek a polgári engedetlenségi mozgalomban, tiltakozva a hazai oktatás helyzete ellen. A tankerülethez tartozik az Eötvös és a Vörösmarty Gimnázium is, ahonnan szintén kirúgtak egy-egy tanárt polgári engedetlenség miatt.

Marosi Beatrixot korábban többször is kerestük írásban, hogy megtudjuk, mivel indokolja a tanárok elbocsátását, de megkereséseink egyikére sem reagált. Így amikor egy ferencvárosi nyilvános rendezvényen találkoztunk vele, személyesen igyekeztünk tőle válaszokat kapni, videónkat itt tudja újra megnézni:

A Belső-Pesti Tankerületi Központ ezután közleményt adott ki, ami szerint munkatársunk megzavart egy hangversenyt.

A perben Fazekas Csaba, a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója azt mondta: mikor a tankerület-vezető átadta a figyelmeztető leveleket, arra hivatkozott, hogy felsőbb instrukciók alapján cselekszik. Fazekas Csaba szerint a tanárok polgári engedetlensége szimbolikus volt, valójában sokan akkor is dolgoztak, amikor papíron nem vették fel a munkát. Az igazgató szerint súlyosabban sértette a diákok tanuláshoz való jogát a tanárok kirúgása, mint az, hogy tiltakozásképpen nem tartottak meg egy-egy órát. A tankerület jogi képviselője szerint nem hangzott el olyan, hogy felsőbb utasításra cselekszik a tankerület vezetője. Az érintett tanárok felmentése indokolt volt, mert a tanárok írásbeli figyelmeztetés után is többször megismételték „jogszerűtlen cselekedetüket”. A tanulók tanuláshoz való joga pedig sérült a polgári engedetlenség által.

A pedagógussztrájkról és az oktatás helyzetéről több cikkben is írtunk a Telexen. A Kölcseyből elbocsátott tanárok ősszel, a kirúgások idején interjút is adtak, ezt itt lehet visszanézni:

Frissítés: Cikkünk eredeti verziójából kimaradt, hogy Marosi Beatrix megbízott igazgatóként dolgozott a tankerület élén, a hiányosságot pótoltuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!