A tanárkirúgásokról feltett kérdéseinkre sosem válaszoló belső-pesti tankerület szerint munkatársunk megzavart egy hangversenyt

2023. március 31. – 16:08

Másolás

Vágólapra másolva

„Rendbontás a zeneiskola koncertjén” – írta pénteken kiadott közleményben a Belső-Pesti Tankerületi Központ, miután kollégánk, Nyilas Gergely egy csütörtöki nyilvános rendezvényen próbálta kérdezni a tankerület vezetőjét, Marosi Beatrixot a tanárkirúgásokról, mire ő a válaszadás helyett megrángatta kameránkat. Azért szerettük volna erről személyesen megkérdezni Marosit, mert a tankerület korábban soha nem reagált lapunk írásos kérdéseire, megkereséseire.

Arra is szerettünk volna választ kapni: hozzájárul-e ahhoz, hogy a diplomájához kötődő plágiumgyanút érintő vizsgálatot lefolytathassa a diplomát kiállító Kodolányi János Egyetem (az egyetem szerint a vizsgálat csak akkor végezhető el, ha a diplomamunka készítője ehhez hozzájárulását adja, ami mind ez idáig nem történt meg).

Válaszokat most sem kaptunk, csak egy sajtóközleményt. Ebben a tankerület azt írta, felháborítónak tartják, hogy „még egy iskolai zenei rendezvényt sem tartanak tiszteletben az ellenzéki sajtó képviselői”.

Állításuk szerint kollégánknak a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola fúvószenekarának 30 éves jubileumi hangversenyét „sikerült megzavarnia”.

A közleményben mintegy mellékesen megjegyzik, hogy kollégánkat korábban bírósági megrovásban részesítették, azt azonban már nem tették hozzá, hogy miért: Nyilas Gergely 2015 augusztusában, még az Index újságírójaként kirgiz állampolgárnak adta ki magát a határrendészet munkatársai előtt, így tudósított az előállításáról, a röszkei átmeneti táborról, a buszútról és a Készenléti Rendőrség Rendészeti Igazgatóságának győri udvaráról, egészen addig, amíg le nem leplezte magát.

Nyilas Gergely nem öncélúan adta ki magát kirgiz menekültnek: a menekültügyi hatóság a folyamatos kérvények és az óriási közérdeklődés ellenére sem engedélyezte a sajtónak, hogy a helyszínen vizsgálja a migránsok hatósági kezelését, az idegenrendészeti eljárás lefolytatását, a táborokban uralkodó körülményeket. Pedig mindez nyilvánvalóan közérdekű, a nyilvánosságra tartozó információ volt, amit a riport kiemelkedő olvasottsága és népszerűsége is igazolt. Mindezek ellenére a Győri Törvényszék jogerős ítéletében megrovásban részesítette, és a perköltség megfizetésére kötelezte Nyilas Gergelyt.

A Belső-Pesti Tankerületi Központ azt is állítja, hogy a Telex engedélykérés nélkül készített kép és hangfelvételeket a jelenlévőkről, illetve „követte és zaklatta” a tankerület szakmai vezetőjét, akinek a „személyes szféráját is megsértette”. Azonban a videón kizárólag Marosi Beatrix látszódik, a többi ember arcát kitakartuk. Emellett Marosi Beatrix közszereplőként jelent meg a nyilvános rendezvényen, azon meghívott vendégként beszédet is mondott.

A tankerület azt írja, hogy „mivel az újságíró a szakmai vezető többszöri határozott kérése ellenére, továbbá a jelenlévő kiskorúak szüleinek hozzájárulása nélkül készített és tett közzé hang és képfelvételt, a Belső-Pesti Tankerületi Központ megteszi a szükséges lépéseket”.

A közlemény azzal zárul, hogy mélyen elítélik az iskolai rendezvények „politikai célú megzavarását”, miközben munkatársunk nem politikai szereplő, hanem újságíró, és újságírói munkáját végezte: a közhatalom egy vezető beosztású, az írásos sajtómegkeresésekre nem válaszoló munkatársát kérdezte közügyekről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!