Összeállt a DK, az MSZP és a Párbeszéd közös fővárosi listája

2024. május 3. – 23:38

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken felkerült a Nemzeti Választási Iroda oldalára a DK, az MSZP és Párbeszéd közös fővárosi listája, aminek az első négy helyén két párbeszédes politikus is szerepel.

  • A listát Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd elnökségi tagja vezeti;
  • a második helyen a XVIII. kerület DK-s polgármestere, Szaniszló Sándor áll;
  • őt követi a főváros MSZP-s alpolgármestere, Tüttő Kata;
  • a negyedik helyen pedig Barabás Richárd, a Párbeszéd társelnöke áll.

A lista elején csak néhány polgármester kapott helyet: a IV. kerületet vezető Déri Tibor (DK) az 5., a XIV. kerületet irányító Horváth Csaba (MSZP) a 8., a XIX. kerületi Gajda Péter (MSZP) pedig a 16. helyen szerepel.

A Fidesz tavaly ősszel a Mi Hazánk ötletét felkarolva Budapesten visszaállította a listás választási rendszert. Ezzel eredetileg az lehetett a Fidesz célja, hogy megbontsa a Karácsony Gergely mögött álló ellenzéki többséget. Akkoriban aligha számoltak Magyar Péter felbukkanásával, ugyanis a Tisza Párt fővárosi indulását éppen az új rendszer tette lehetővé.

Korábban úgy nézett ki a választási rendszer Budapesten, hogy a kerületekben megválasztott 23 polgármesterből, a főpolgármesterből, plusz kilenc, kompenzációs listáról bekerülő képviselőből állt össze a 33 tagú Fővárosi Közgyűlés. 2019-ben 14 kerületben született ellenzéki győzelem, kilenc kerületben pedig a Fidesz vagy a Fidesz által támogatott független polgármesterjelölt nyert. A kompenzációs listáról megszerzett mandátumokkal együtt az ellenzék kényelmes többséget szerzett a közgyűlésben.

Korántsem biztos, hogy ez a június 9-i választás után is így lesz. A módosítással már nem a kerületi polgármesterek ülnek majd a közgyűlésben, hanem a pártlistákra leadott szavazatok arányában osztják ki a 32 képviselői helyet. A 33. helyet a főpolgármester kapja, akit továbbra is közvetlenül választanak meg a budapestiek.

A választáson indulni akaró önkormányzati képviselőjelölteket, polgármesterjelölteket és a főpolgármester-jelölteket legkésőbb jövő hétfő (május 6.) délutánig kell bejelenteni, a kompenzációs, a fővárosi és a vármegyei listákat pedig ráérnek egy nappal később, május 7-ig leadni az ajánlásokkal együtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!