Ez Borsodban lehet, hogy előrelépés, de nálunk visszalépés

2024. április 27. – 09:11

Másolás

Vágólapra másolva

Elvették a rendőrséget, tűzoltóságot, iskolákat, védőnői szolgálatot, okmányirodát, sorolja Leidinger István pomázi polgármester, és most a háziorvosi ügyeletet is. „Hol van itt az önkormányzatiság?” – kérdezi a polgármester. A kormány 2023 elején kezdte el átalakítani az orvosi ügyeleti ellátást, megyénként haladtak az átalakítással, mostanra jutottak el Pest vármegyéhez is.

Az új rendszerben este tíz óra után – Budapest kivételével – az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) látja el körzetenként a háziorvosi és a házi gyermekorvosi ügyeletet. A fogorvosi ügyelet marad kizárólag önkormányzati kézben, illetve Budapesten a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyelet is. Ezzel viszont több olyan Pest vármegyei település is rosszul járt, akik eddig meg tudták oldani az ügyeletet, most viszont sokat kell utazniuk a lakóknak, ha el akarnak jutni orvoshoz, emiatt a civilek aláírásgyűjtésbe kezdtek.

A Deutsche Welle a legfrissebb videójában ellátogatott több Pest vármegyei településre: az egyik pomázi lakos szerint az átalakítás elvette az emberek biztonságérzetét, sőt, ha nem állítják vissza, nagyon sok haláleset lesz ebből.

A pomázi lakosoknak Szentendrére kell utazniuk, a polgármester szerint pedig volt olyan, akinek orvoshoz kellett volna mennie, de nem ment át Szentendrére, inkább várt három napot a körzeti orvosra. De ebből szerinte nagyobb bajok is lehetnek, például ha valaki nem akar sokat utazni, hogy azonnal orvoshoz jusson, és nekiáll kiszedni magából egy kullancsot (frissítés: erre a cikkünk végén még kitérünk).

Csiba Tóth Csaba háziorvos felvetette, hogy egészségklub néven lényegében háziorvosi ellátást nyújtana esténként, de ez magántevékenység lenne. Csakhogy a háziorvosok – más szakorvosokkal ellentétben – nem végezhetnek magántevékenységet.

Győrfi Pál korábban azt ígérte, hogy javulni fog a szolgáltatás, de a pomáziak azt érzik, hogy „a kormány magára hagyta őket”. Egy tahitótfalui lakos szerint nem lehet őket egy kalap alá venni egy borsodi kistelepüléssel, ahol eddig heti egy orvosi ügyelet volt: Borsodban a mostani helyzet előrelépés, de Tahitótfaluban visszalépés. Viszont a tahitótfaluiak nyárra visszakapják az ügyeletet, az egyik pomázi szerint azért, mert „illetékesek is ott laknak”. Ma Magyarországon a háziorvosi praxisok 12 százaléka nincs betöltve, a háziorvosok harmada pedig elmúlt 60 éves. Az új ügyelet bevezetéséről, a lehetséges problémákról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Frissítés: cikkünk megjelenése után írt nekünk dr. Kádár Emese háziorvos, aki a polgármester kullancskiszedéssel kapcsolatos mondatára reagált. A háziorvos elmondása szerint egy kullancscsípés valóban veszélyes lehet, de ne várjunk az orvosra, mi magunk is ki tudjuk szedni. Kádár Emese pár pontban összefoglalta, hogy mihez kezdjünk, ha kullancsot találunk magunkban.

Mit tegyünk, ha bennünk van a kullancs?

  • Mielőbb távolítsuk el, ne várjunk vele napokat, hogy majd az orvos kiveszi! Kullancs/szálka kiszedése, vízhólyag ellátása nem orvosi feladat!
  • Ha már az erdőben észrevesszük, hogy bennünk van, akár kézzel is kiszedhetjük az állatot.
  • Kullancscsipesszel, ennek hiányában sima csipesszel fogjuk meg a kullancs fejét az élősködő tövénél, és egyszerűen húzzuk ki!
  • Ha kint van a kullancs, fertőtlenítsük a sebet majd jegyezzük fel a kullancscsípés helyét és időpontját. A csípés helyét 1-2 hétig figyelni szükséges, amennyiben bőrtünet jelentkezik, forduljon orvoshoz!

Mit ne tegyünk, ha bennünk van a kullancs?

  • Ne várjunk orvosi segítségre, nem nagy ördöngösség kiszedni! Minél tovább marad bent a kullancs, annál nagyobb esélye van annak, hogy megfertőzi az embert! A háziorvos/ ügyeletes orvos is ugyanazokat az eszközöket használja, amik otthon megtalálhatóak!
  • Ne használjunk hegyes, éles tárgyat a kiszedéshez ( pl. tűt), mert könnyen átszakíthatjuk az állat potrohát!
  • Ne nyomjuk össze az állat testét, itt találhatók a lehetséges kórokozók!
  • Ne tekergessük kiszedés közben az állatot, mert így még mélyebbre próbál majd jutni!
  • Ne kenjünk az állatra olajat, krémet mert így fulladozni kezd, és visszaöklendezi a testnedveit a sebbe!
  • Na a kullancs feje beszakadt, ne kezdjük el piszkálni, idővel ki fog lökődni a bőrből! A sok piszkálás Lyme-kórhoz hasonló bőrtünetet okozhat a helyi gyulladás miatt, így megnehezítve a diagnózist.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!