Négyszáz milliárd forintnyi vízpótló beruházást halaszt el a kormány a sivatagosodó homokhátságon

Legfontosabb

2024. április 26. – 11:13

Négyszáz milliárd forintnyi vízpótló beruházást halaszt el a kormány a sivatagosodó homokhátságon
Homokvihar a Bács-Kiskun megyei Apostag határában – Fotó: Ujvári Sándor / MTI
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány a korábbi határozatait felülírva három, már beígért beruházást halaszt el, amelyekkel a sivataggá váló Duna–Tisza-közi homokhátság területén több helyen pótolták volna a hiányzó víz egy részét. Ezzel ismét távolabb került a már harminc éve köztudottan kiszáradó, Magyarország egytizedét kitevő terület gondjainak enyhítése.

A tervezett beruházások elhalasztásáról sajtóhírek jelentek meg, de nem volt világos, hogy milyen munkálatokat késleltetnek, és azok értéke mekkora. A Telex kérdésére az Alsó Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság válaszolt az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása alapján. Eszerint az elhalasztott beruházások a következők:

  • Mórahalom és térsége vízpótlása, aminek befejezésre a 1449/2023. Kormányhatározat biztosított volna fedezetet, 2,1 milliárd forintot.
  • A másik projekt a „Duna–Tisza-közi homokhátság vízhiányos ökológiai állapotának javítása, helyreállítása” amely a homokhátság hét területén biztosítana vízpótlást. A tervek szerint a Dunából és a Tiszából átemelők és szivattyúk beiktatásával, a meglévő csatornákon és új csőhálózaton át juttatnák el a vizet a homokhátságra. A tervezést már tavaly lezárták. A két részre bontott beruházás költsége 84 és 312 milliárd forint lett volna. Ez a 041/2024 (III.4.) Kormányhatározatban szerepelt.

Csütörtökön riportban számoltunk be arról, hogyan próbálkoznak a homokon gazdálkodók a mezőgazdasági termeléssel az egyre inkább száraz és meleg időjárás közepette, miközben a klímaváltozás felgyorsítja a homokhátság sivataggá válását.

A területen eddig sem sikerült érdemben enyhíteni gondokon, és most a több mint 398 milliárd forint összértékű vízpótló beruházások elhalasztásával a kormány továbbra is elodázza a megoldás kezdetét. A vízügyesek azt írták, nincsenek ismereteik arról, hogy ezeket az összegeket európai uniós támogatással együtt vagy teljesen magyar állami forrásból akarta-e fedezni a kormány. Azt viszont közölték, hogy a kivitelezés megkezdésére nem volt előzetesen kitűzött dátum, és azt sem lehet tudni, hogy mikorra halasztják el a munkálatok megindítását.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!