Gulyás Gergely: Magyar Péter ennyire nem hülye

2024. április 25. – 11:02

frissítve

Gulyás Gergely: Magyar Péter ennyire nem hülye
Vitályos Eszter kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón 2024. április 25-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva
  • A szerdai kormányülésen természetesen ismét szó volt a háborúról, Gulyás szerint a magyar kormány a NATO háborúpárti álláspontjával szembemenve is a békét képviseli. Ismét hangsúlyozta, hogy az amerikai elnökválasztás kulcsfontosságú lesz a béke szempontjából, és a benzinár csökkenését is ehhez kötötte;
  • A gyermekvédelmi törvények megerősítéséről benyújtott alaptörvény-módosítás amellett, hogy a kegyelem lehetőségét és sok mást is megvon a kiskorú sérelmére elkövetett bűncselekmények elkövetőitől, azt is eltörli, hogy az elnöki kegyelmet egy miniszter is aláírja. Gulyás szerint ezt az indokolja, hogy bő harminc év alatt egyszer használták ki ezt;
  • A korábbi híreszteléseket megerősítve Gulyás Gergely bejelentette, hogy május 8-a és 10-e között Hszi Csin-ping kínai elnök Magyarországra érkezik. Gulyás elismerte, hogy vannak ideológiai különbségek a két ország között, de szerinte a kereskedelmi kapcsolatokat nem szabad ideológiai alapon megítélni;
  • Gulyás Magyar Péterről azt mondta, szerinte érdemes néhány hetet várni, és mindenki látni fogja, hogy ami történik, az egy baloldali harc – amit az bizonyít, hogy Magyar a '90-es években SZDSZ-es volt, és a mostani fordulata is csak egy újabb korszak nála –, ami őket nem érinti, de ha mégis, akkor alighanem pozitívan. Magyar pártjának polgármesterjelöltjeiről azt mondta, ez egy szabad ország, mindenki indulhat, a tüntetését pedig több tízezresre tette;
  • Gulyás nem tud vitákról a reptér megvásárlásával kapcsolatban, szerinte már létezik egy szóbeli megállapodás, de sok szereplő van, bonyolult protokoll, a tárgyalások lefolytatása hosszú időt vesz igénybe. Azt is mondta, hogy fel kell újítani a reptérre vezető utat, kell gyorsvasút is, de nem feltétlenül állami pénzből;
  • Tarr Zoltán elbocsátásáról Gulyás azt mondta, próbaidő alatt történt, így azt nem kellett indokolni;
  • Gulyás az Európai Konzervatívokat és Reformereket, illetve az identitáriusokat jelölte meg lehetséges pártcsaládjukként, mert szerinte a Néppárt már nem jobboldali. Szuverenista győzelem kéne ahhoz, hogy Brüsszelt meg tudják reformálni;
  • Gulyás elmondta, hogy valóban gondolkodnak a katasztrófavédelem feladatainak átruházásán, de az nem derült ki, hogy konkrétan mit ért ez alatt.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol Lázár korábbi kijelentéséről, mely szerint Magyar hangfelvételének az ügyészségre vonatkozó része hiteles, Gulyás konkrétan nem válaszolt, többek közt azért sem, mert nem akar egy olyan állítást minősíteni, amely ilyen körülmények között született. Gulyás azt is elmondta, hogy szerinte a Schadl–Völner-ügy bizonyítja leginkább, hogy az ügyészség a jogszabályi kereteknek megfelelően, a politikától függetlenül működik.

Gulyás szerint múlt héten tanúként hallgatták meg Magyar Péter állításainak ügyében. A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának gyanújával nyomoz Magyar Péter állításai miatt, aki szerint felülről belenyúlhattak a Völner–Schadl-ügy irataiba, és előre figyelmeztethették a gyanúsítottakat.

Az ügyben korábban már Varga Juditot is meghallgatták.

„Gondolkodás van” – mondta Gulyás Gergely arról, hogy a kormányhivatalok feladatokat vehetnek át a katasztrófavédelemtől. Ezt amúgy a katasztrófavédelmi szervek állománygyűlésein már tényként jelentették be. Bővebb kifejtésre már nem volt lehetőség, mert Vitályos Eszter elvette a szót riporterünktől

Politikai vélemény miatt senkit sem rúgnak ki sehonnan, de próbaidő alatt bárkit ki lehet rúgni, mondta Tarr Zoltán elbocsátására vonatkozó kérdésünkre Gulyás Gergely.

Az a fontos, hogy az ügyészség a munkáját pártatlanul végezze, mondta Gulyás Gergely Varga Judit Magyar Péter hangfelvételén elhangzott mondataira reagálva. Varga a felévetelen arról beszélt, hogy Völner Pál ellen azért indulhatott eljárást, mert Polt „nem ura az ügyészségnek”. Gulyás szerint amúgy valóban nem ura, mert nem is kéne, hogy az legyen.

Rogán Antalt nem kérdezte meg a hangfelvételen elhangzottakról, mert nem tartotta szükségesnek, mondta Gulyás a Telexnek.

Windisch Lászlót, az ÁSZ vezetőjét lefotózták, hogy kézen fogva töltötte az estéjét Varga Judittal, mit szól ehhez? – kérdezte a Telex Gulyást, aki erre úgy felelt: „Semmi közöm hozzá, önöknek meg végképp nem”, egyébként pedig amikor a kép készült, addigra Varga Judit már visszavonult a közélettől. Gulyás azt állítja, ő már csak akkor értesült erről a kapcsolatról, amikor Varga már visszavonult.

Gulyás azt mondta korábban, beszélt Varga Judittal, akkor azt is mondta önnek Varga, hogy a hangfelvételen nem mondott igazat? – kérdezte a Telex Gulyást.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A miniszter szerint az a probléma, hogy egy olyan beszélgetésről kérdezik őt, aminek ő nem volt része. Kérdezzük meg Varga Juditot, de ő többet nem tud mondani. Neki Varga azt mondta, addigra már olyan borzalmas volt a viszonya a férjével, hogy beszélt olyan témákról is Magyar Péterrel, amikről nem akart.

Gulyás Gergely még mindig nem kívánja elárulni, hogy Varga Judit igazságügyi miniszterként milyen javaslattal terjesztette fel a köztársasági elnöknek K. Endre kegyelmi kérvényét, kérdezett rá riporterünk. Gulyás februárban, a betegsége előtti utolsó kormányinfón azt mondta, tudja, hogy Varga Judit mit javasolt, de nem árulja el.

Az állami felsőoktatás dolgozói többször tárgyaltak már a fizetésemelésről, eddig a kormány a háborús helyzet kiszámíthatatlanságára hivatkozott, hogy nem tudják megadni nekik az emelést. A háborúnak ehhez mi köze? – kérdezték Gulyást, aki azt mondta, mindenkinek jogos a bérigénye, a háború annyiban befolyásol mindent, hogy ma Magyarországnak azok a szükségletei, amiket korábban olcsón szerzett be, ma százmilliárdokkal többe kerülnek. Amíg tart a háború, nem lehet ezeket a bérigényeket kielégíteni? – kérdezték a minisztert, mire úgy felelt, ezt egy percig se mondta, de a háború a mozgásteret korlátozza.

A fideszes politikusok a háború, a gender és a migráció szavakra húzták fel a kampányukat, a gyermekvédelem bekerülhet-e ezek közé, érdeklődött az RTL. Gulyás szerint a család mindig is fontos volt a Fidesznek, most is így lesz. Az RTL ezután aziránt érdeklődött, hogy milyen eredményt kéne elérnie a Fidesznek ahhoz, hogy teljesíteni tudja kampányígéretét, a brüsszeli „mocsár lecsapolását”. Gulyás az Európai Konzervatívokat és Reformereket, illetve az identitáriusokat jelölte meg lehetséges pártcsaládjukként, mert szerinte a Néppárt már nem jobboldali. Szuverenista győzelem kéne ahhoz, hogy Brüsszelt meg tudják reformálni. Jósolni nem akart, de szerinte az is kimagasló eredmény lenne, ha egy-két képviselői helyet buknának az EP-választáson.

Gulyás Varga Judit és Magyar Péter házasságáról azt mondta, azt tudta, hogy egy borzalmasan rossz házasság, de hogy ezen belül fizikai erőszakra került sor, azt nem.

Megengedhető-e az, hogy valakit politikai meggyőződése miatt elbocsássanak állami állásából, érdeklődött Tarr Zoltán elbocsátásáról az RTL. Gulyás szerint az megengedhetetlen, hogy egy próbaidős elbocsátást bárki kétségbe von, szerinte ugyanis Tarrt a próbaideje alatt bocsátották el, amit ilyen esetben nem kell indokolni.

Református jogtanácsoként szólították meg most Gulyást, Balog Zoltánról kérdezték. Beszélt többször Baloggal az elmúlt hónapokban, a kórházban is meglátogatta Gulyást, de arról nem beszélgettek, mit kell vagy mit nem kell tennie Balognak, ő maximálisan támogatja, amit Balog tesz. Gulyás szerint az, hogy Balog püspök marad, azoknak árt, akik eddig is gyűlölték az egyházakat.

„Egy baloldali embert miért ajánlott Fidesz-tagnak?” – kérdezte Gulyás Gergelyt az RTL Magyar Péterről. Gulyás szerint jó vicc volt, hogy Orbán Viktor ezt felemlegette, Magyar amúgy szerinte volt SZDSZ-hívő is, amúgy meg nem fizetett tagdíjat a Fideszben.

Arra a kérdésre, hogy a magyar-kínai rendőri együttműködést ki koordinálja, Gulyás némi közjáték után annyit válaszolt, hogy ezt a rendőrség koordinálja, aztán megismételte a két hete is elhangzottakat, hogy ez egy bevett gyakorlat más országokban is, ha ilyen van, akkor ezt kell követni.

Miért rúgják ki az államfői kontroll egy olyan lábát, ami eddig megvolt? Ha megint lesz olyan eset, mint a mostani? – kérdezték Gulyást arról, hogy eltörlik, hogy egy miniszter is ellenjegyezze a kegyelmeket. A miniszter szerint ilyen eset nem tud többé előfordulni, mert a törvény majd kizárja. Ezt a rendszert pedig azért nem érdemes fenntartani, mert 30 év alatt csak egyszer nem írt alá igazságügyi miniszter elnöki kegyelmet, az még Dávid Ibolya volt.

A reptér megvásárlásával kapcsolatban Gulyás azt mondta, ehhez a gyorsforgalmi út felújítása és a gyorsvasút kiépítése is feltétlenül szükséges. Elismerte, hogy ez jelentős beruházás, ami nem csak állami pénzből valósulna meg. Van, amit piaci alapon is meg lehet csinálni, főleg ez a vasútra igaz, erről már vannak is tárgyalások, mondta Gulyás.

Gulyás azt mondta Hszi Csin-ping látogatásáról, hogy ideológiai különbségek nyilván fennállnak Magyarország és Kína között, de ez a szabadkereskedelemnek a magyar kormány szerint nem kéne, hogy útjába álljon. A gazdasági kapcsolatok erősítéséről lesz szó, lesznek konkrét megállapodások is, de konkrétumok nem derültek ki, a miniszter szerint majd a külügy be fogja jelenteni ezeket a látogatás előtt vagy alatt.

Miért volt Varga Mihály és Nagy István a legutóbbi kormányinfón? – kérdezték Vitályos Esztert. A kormányszóvivő azt mondta, a válasz elég nyilvánvaló: költségvetés benyújtásáról tartott tájékoztatót Varga, Nagy meg a gazdákat érintő változásokat jelentett be. Szerinte nem azért voltak itt, hogy ne lehessen Magyar Péterről kérdezni, két hónapnyi kormányinfós kihagyás után.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Akkor most miért nincsenek itt a miniszterek, például Nagy Márton? – kérdezték újra Vitályost, aki úgy felelt, Nagy Márton tegnap megtartotta a sajtótájékoztatóját. Gulyás szerint korábban is volt olyan kormányinfó, ahol más miniszterek is ott voltak a kormányinfón, és mindig az volt a gyakorlat, hogy először kérdezzék a többi minisztert, aztán Gulyást. Eleve úgy tervezték, hogy csak 45 percet fognak elvinni a miniszterek, arról nem tehet, hogy az újságírók sokat kérdezték Vargát és Nagy Istvánt.

Végül beszélt arról is, hogy több tízezresre teszi Magyar Péter Kossuth téri tüntetését. A miniszter szerint van elsősorban egy olyan budapesti tömeg, aki tüntetni akart és szabadon tüntetett.

Arra a kérdésre, hogy a reptér megvásárlásával kapcsolatban az üzemeltető cég hitelezőivel lehetnek problémák, ezért nem zárult még le az adásvétel, Gulyás azt mondta, nem tud ilyen vitákról, de sok szereplő van, bonyolult protokoll, a tárgyalások lefolytatása hosszú időt vesz igénybe. Már létezik egy teljes körű megállapodás, de ennek részleteiről akkor fognak majd beszámolni, amikor már minden lefutott, így arra sem válaszolt Gulyás, hogy mekkora tulajdonrésze lesz az államnak a reptérben.

Kategorikusan ki tudja jelenteni, hogy nem léptetik vissza Szentkirályi Alexandrát? – kérdezték Gulyást, mire ő ennyit felelt: „Abban bízunk, hogy ő lesz Budapest főpolgármestere”.

Gulyás szerint Varga Juditot kell megkérdezni arról, hogy azt mondta Magyar Péter hangfelvételén, hogy Rogán Antalék belenyúlhattak az ügyészségi iratokba, hogy magukat kihúzathatták belőle. Gulyás szerint Varga sosem akart Magyarral közéleti ügyekről beszélni, akkor is csak azért tette meg, mert szabadulni akart minél előbb.

Orbán azt mondta Magyar Péterről, hogy ez a baloldal belügye, de nem egyértelmű, hogy mikor lett ő baloldali. Gulyás szerint a '90-es években magyar SZDSZ-es volt, aztán volt egy másik korszaka a Fideszben, és most ismét egy új korszaka van, szerinte erről őt kell megkérdezni. Azt is elmondta, hogy nehéz megmondani, hogy ha valaki hosszú évek alatt megváltozik, akkor a korábban meghozott döntések helyesek voltak-e.

Emellett beszélt arról is, hogy a Fidesz nem gondolkozik másban a főpolgármesteri választással kapcsolatban, csak Szentkirályi Alexandra győzelmében.

Miért nem nyilvánosak a miniszterelnök kampányhelyszínei? – kérdezték Gulyást. „Valamikor nyilvánosak, valamikor nem, a Facebook-oldalán lehet látni a beszámolókat”, mondta Gulyás, aki szerint Orbán Viktor annyira nem titkolta a kampányeseményeit, hogy az utcán sétáló emberekkel is beszélgetett, kávézókba is bement.

Arra a kérdésre, hogy az uniós pénzek feloldása érdekében többek közt a közbeszerzések tisztábbá tételét és közérdekű vagyonkezelő alapítványok ellenőrzését kérik a magyar kormánytól, Gulyás arról beszélt, hogy annak idején már megállapodtak a Bizottsággal, hogy miket kell teljesítenie Magyarországnak, ezeket a kormány mind teljesített is. Ettől még mindig újabb követelményeket támasztanak. Brüsszelben, ahol a miniszter szerint a jog nem számít semmit, a Szovjetunióban jobban adtak a látszatra, ezért itt inkább politikai kérdésekről van szó.

Gulyás még nem mondja meg, hogy milyen eszközei vannak a kormánynak arra az esetre, ha az üzemanyagkereskedők nem viszik le az árakat a környező országok áraira.

Arra a kérdésre, hogy számítanak-e újabb kötelezettségszegési eljárásra a gyermekvédelmi törvény módosítása miatt, Gulyás azt mondta, Brüsszelnél semmit nem lehet kizárni. Szerinte ugyanakkor ezek a pedofil bűncselekmények megakadályozására hozott törvények, ezért nagyon remélik, hogy nem fogják elmarasztalni miatta őket, ellenkező esetben még Brüsszelhez képeset is súlyos feltételezések merülhetnek fel.

Az ATV arról kérdezte Gulyást, hogy befolyásolja-e Szentkirályi Alexandra és a Fidesz eredményét, hogy Magyar Péter pártja is jelölteket indít az önkormányzati választásokon. A miniszter erre azt mondta, hogy másfél hónap van a választásokig, ki fog derülni majd, de ő egyelőre nem lát semmilyen problémát a kormányoldalon, de nagy felbolydulást lát a baloldalon. Mint mondta, ettől még nem nézhetik páholyból a történéseket, de szerinte majd ki fog derülni, hogy mi lesz. Mindenki indulhat, ilyen egy szabad ország.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!