Hadházy szerint felesleges és túlárazott felmérésekre kötött szerződést a Diákhitel Központ Magyar Péter vezetése alatt

2024. április 25. – 18:09

Másolás

Vágólapra másolva

Soha el nem készült tanulmányokról és a megkérdőjelezhető árazású közvélemény-kutatásokról írt Hadházy Ákos független képviselő a Facebook-oldalán, miután kikérte azokat a szerződéseket, amelyeket Magyar Péter irányítása alatt kötött a Diákhitel Központ. Magyar Péter korábban azt állította, hogy a Diákhitel Központnak durván túlárazott szerződéseket kellett kötnie Balásy Gyula cégeivel, részben emiatt jött el onnan 2022-ben. A nyilvánosan elérhető adatok alapján Balásy cégei, a New Land Media Kft. és Lounge Design Kft. 2018 és 2023 között 1,1 milliárdért szerződtek a Diákhitel Központtal.

Balásy cégei nem csak a Diákhitel Központnak dolgoztak, gyakorlatilag ezek a cégek nyerik el az összes fontosabb kormányzati kommunikációs megbízásokat is. 274 millióért ők viszik a Paks II. kommunikációját, 11,8 milliárdot kaptak a gyermekvédelmi népszavazás kommunikációs kampányára. Magyar Péter állításai nyomán nyomozás indult a diákhiteles szerződések ügyében. Balásy cégei szerint viszont minden a jogszabályoknak megfelelően történt.

Hadházy szerint azonban nem csak a milliárdos állami kommunikációs tendereken taroló cégekkel kötött szerződésekkel van probléma. Más cégek szerződéseibe is belenézett szúrópróbaszerűen, amiket szintén Magyar Péter írt alá. Volt olyan köztük, amiről szerinte még egy laikus is megmondaná, hogy legalább tízszeresen túl volt árazva. A Telexnek elküldte az egyik ilyen szerződést, amit később majd nyilvánosságra fog hozni.

A kérdéses szerződést egy Tolna vármegyében működő egyszemélyes céggel kötötték néhány éve. A többmilliós megbízás egy közvélemény-kutatásról szólt, amiben azt kellett felmérnie a cégnek, hogy a Covid milyen hatással volt a Diákhitel Központ ügyfeleinek életére.

Hadházy posztjában azt ígérte, hogy a közeljövőben részletesen be fogja mutatni a problémás szerződéseket. „Amit láttam, az szerintem a büntetőjogi felelősség kérdését is felvetheti százmilliós nagyságrendű, egyéb szerződéseknél is.” Magyar Péter is kerestük a Hadházy által kifogásolt szerződések ügyében. Amint válaszol, frissítjük a cikkünket.

A Telexnek azt mondta Hadházy Ákos, hogy azért is kérte a Balásy-féle cégek szerződéseit, hogy kiderüljön, pontosan mennyire lehetnek túlárazottak a Diákhitel Központtal kötött megállapodások. Üzleti titokra hivatkozva nem mutatták meg neki az árlistát, de szerinte a lehívott megrendelések árából is sok mindenre lehet következtetni. „Ez egy évi 50 milliárdos csalássorozat, aminek így a Diákhitel Központ hirdetésein keresztül néhány bizonyítékát láthattam. De vannak itt közvélemény-kutatások, erősen megkérdőjelezhető árazással, tanulmányok, amik valószínűleg soha el sem készültek, vagy ha igen, akkor azok mosolyt fakasztóan primitívek és semmitmondóak és még sok, nagyon furcsa szerződés” – írta posztjában.

Hadházy bejegyzésében azt írta, többen azt tanácsolták neki, ne írja meg, amit a szerződésekben látott, mert „a Diákhitel Központ korábbi vezetőjének hívei meg fognak köpködni”, ő viszont nem akar megalkuvó lenni. A Telexnek is azt mondta, tudja, hogy posztjával nem lesz népszerű, és „keresztre fogják feszíteni ezért”.

Hadházy Ákos posztja alatt megjelent Magyar Péter, aki kommentjében „szimpla rágalmazásnak” nevezte Hadházy állításait. „Természetesen, ha az Ön célja, hogy a rogáni propagandával karöltve próbálja akadályozni, hogy a NER-t és a hozzá tartozó szatellitpártokat 14 év után végre egy – valódi alternatívát kínáló és erőt felmutató – politikai közösség leváltsa, akkor majd idővel elszámol a lelkiismeretével” – írta.

Hadházy erre azt válaszolta Magyar Péternek, hogy szeretne pár kérdést feltenni neki a szerződésekkel kapcsolatban. Arról is írt, hogy nem sokban különbözik a Fidesz módszereitől, ha mindenkit azonnal ellenségnek tekint, aki nem feltétlenül ért egyet vele. „Ha egy új rendszer ilyen elvek mentén működne, akkor az valójában nem is lenne új rendszer.”

Magyar Péter erre is reagált egy újabb kommentben. Azt írta, szívesen válaszol Hadházy kérdéseire az országjárásának valamelyik állomásán. Magyar szerint az emberek azért nem háborodnak fel a korrupción, mert Hadházy naponta több ügyet is bemutat, köztük olyan beruházásokat is, amelyek szabályosak és hasznosak. „Ez így sajnos kontraproduktív. De legalább sok fideszes »barátom« lájkját megszerezte a mostani vádaskodásával.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!