Balog Zoltán az összmagyarság előtt járatta le a református egyházat az elküldött kántor szerint

2024. április 23. – 23:01

Másolás

Vágólapra másolva

„Balog püspök végig road-show-zta az országot, igyekezett a saját oldalára állítani, akit csak lehetett”, és eközben az is nagyon érdekes volt , hogy a Tiszántúli püspök beszámolóját nem fogadták el az esperesek. „Ez tulajdonképpen a Birodalom visszavág, így is tekinthető” – mondta Vargha Anikó, a református egyház tököli egyházközösségének tagja, akit elküldtek a kántori állásából, mert a Facebook-oldalán arról írt márciusban, hogy Balog Zoltán lejáratja az egyházat a kegyelmi ügyben játszott szerepe és annak kezelése miatt. Vargha ezután felfüggesztette a tagságát addig, amíg Balog nem távozik a püspöki pozíciójából. Balog a korábbi, zsinati elnöki pozíciójáról már februárban lemondott, de megtartotta másik fontos pozícióját, és Dunamelléki Egyházkerület püspök maradt.

Varghával azért beszélgettek az ATV kedd esti Egyenes beszédében, mert az egyházi vezetők közül tíz református személy hétfőn nyílt levélben kérte Balog eltávolítását az egyházi vezetők közül, köztük Vargha Anikó. A levélben többek közt azt írták, hogy „továbbra is mindenki úgy táncol, ahogy Balog püspök fütyül, miközben teljes a káosz”. Holnap, azaz szerdán pedig kezdődik a reformátusok szokásos tavaszi zsinata Balatonszárszón.

A levelet Vargha szerint jóval több, mint ezren írták alá. De mi történik a levél benyújtása után, kérdezte a műsorvezető. Vargha elmondása szerint a beadvány után a zsinati bíróságnak nyolc napja van megvizsgálnia, és ha kell, iratpótlást kérnek. A benyújtóknak ezután tizenöt napjuk van ezeket pótolni, ezután a zsinati bíróságnak harminc napja van, hogy összeüljenek, de kérhetnek hosszabbítást további harminc napra. Tehát ez nem feltétlenül fogja befolyásolni a szerdán kezdődő zsinatot. A zsinat maga pedig nem dönthet egy református püspök eltávolításáról, mondja a műsorvezető, mire Vargha hozzáteszi, hogy igen, de nyomást helyezhetnek rá, „megállapíthatják, hogy látják jónak, ha Balog püspök lemondana”.

Vargha szerint Balog „ügyesen vetette az ágyat és teljhatalmú ura az egyháznak még mindig”. Ez a kegyelmi ügy mutatott rá világosan, hogy az egyház avatkozott be az állam ügyébe, akkor milyen alapon várják el, hogy az állam ne avatkozzon az egyház ügyébe, idézi a kérdést a nyílt levélből.

Szöllősi Györgyi műsorvezető felhozta Nagy Gergely teológus elméletét, ami szerint itt a pénzről van szó, és sokan amiatt nem mertek, nem mernek felszólalni, mert ezután nem fogják megkapni az igényelt összegeket vagy az egy százalékokat. Vargha szerint ez maximálisan így van, és azok a lelkészek, akik „az érdek helyett az értéket képviselik, nem mernek megszólalni. Ez a megfélemlítés országa, borzasztó”.

Arra a kérdésre, hogy ez az ügy okozott e nehezen helyrehozható vagy visszafordíthatatlan károkat, Vargha azt mondta, hogy nehéz lesz, mert Balog az összmagyarság előtt járatta le a református egyházat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!