Egy tököli kántor kritizálta Balog Zoltánt, megvált tőle az egyházközség

2024. március 14. – 10:02

Másolás

Vágólapra másolva

„Amit Balog Zoltán püspökként tett, az soha nem látott hitelességi válságot okozott a református egyházban” – idézi Tarr Zoltánt, az egyház egykori zsinati tanácsosát az Rtl.hu, aki egy interjúban beszélt erről a Szemlélek című keresztény lapnak.

Novák Katalin lemondása után hamar kiderült és elterjedt – elsőként épp a Direkt36 és a Telex közös cikke nyomán –, hogy Balognak meghatározó szerepe volt az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb politikai botrányához vezető kegyelmi döntésben. Ő volt ugyanis az, aki lobbizott Nováknál – korábbi beosztottjánál és régi mentoráltjánál –, hogy adjon kegyelmet a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, akit a bíróság jogerősen bűnösnek talált pedofil bűncselekmények eltussolásában.

A református egyházból ritkán beszélnek a történetről, most viszont Tarr Zoltán azt mondta, hogy „amit pedig mostanában Balog Zoltán mond, rendkívül homályos, nehezen megfejthető”. Szerinte az lenne a leghelyesebb, ha Balog Zoltán visszavonulna, mert amit „püspökként tett, az soha nem látott hitelességi válságot okozott a református egyházban”. Tarr attól is tart, hogy ez az egész keresztény egyház megítélésének árthat.

A tököli egyházközség kántora, Vargha Anikó szerint azonban beszélni kell arról, ami történt. „Úgy érzem, hogy Balog püspök az egész országra annyira rányomta a bélyeget, hogy Tökölnek is éreznie kell, hogy ez nincs rendben” – mondta az RTL Híradónak. Elárulta, hogy miután erről nyilvánosan megszólalt, először csak arra kérték, finomítsa a közösségi médiás posztját, ezt meg is tette. Utána azonban egy presbiteri ülésen úgy döntöttek, hogy megválnak tőle.

A Híradó kérdezte erről a tököli gyülekezet lelkészét, aki azt mondta: Vargha Anikó már valóban nem a gyülekezet kántora, de indoklást nem adott hozzá, mert szerinte ez csak a gyülekezetre tartozik. Vargha Anikó most úgy döntött, hogy amíg Balog Zoltán a Dunamelléki Egyházkerület vezetője marad, ő felfüggeszti a tagságát a tököli református egyházközségben.

A kegyelmi botrány megrengette Balog Zoltán pozícióját a református egyházon belül, de az utóbbi hetekben sikerült stabilizálnia a helyzetét. Arról, hogy pontosan hogyan, ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!