Navracsics Győrben Magyar Péterről: Becstelen emberek bárhol előfordulnak, remélem, hasonlóra nem látunk újabb példát

2024. április 23. – 20:20

Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Telex kérdésére azt válaszolta, nem tartja veszélyesnek a Magyar Péter-jelenséget, és azt is hozzátette, hogy nem találkozott még olyan Fidesz-szavazóval, aki „emiatt megingott volna a támogatásban”.

Navracsics Tibor szerint az Európai Parlamentbe Fidesz-színekben bejutók számán sem látjuk majd a Magyar-jelenség hatását, „én mindenesetre mindent megteszek, hogy így legyen”. Hogy lesz-e újabb követője Magyarnak, hiszen legutóbb épp a Győrben ismét harcba szálló Borkai Zsolt fedezte fel a hasonlóságot saját maga és Magyar között, Navracsics azt mondta, „becstelen emberek bárhol előfordulnak, de remélem, hasonlóra nem látunk újabb példát”.

A miniszter kedden Győrben a kormányhivatalban tárgyalt a főispánnal, illetve a Győr-Moson-Sopron vármegyei polgármesterekkel és országgyűlési képviselőkkel. A találkozó végén tartott sajtótájékoztatón a Telex kérdezte a minisztert arról is, hogy a ciklusok óta Fidesz-fellegvárnak számító nyugat-magyarországi megyében van-e olyan város, ahol esetleg veszélyben éreznék az újabb kormánypárti sikert. Navracsics azt válaszolta, hogy sem Győrben, sem pedig Mosonmagyaróváron – helyben ezt a két várost említik, ahol szorosabb versenyt hozhat a 2024-es kampány – nincs veszélyben a fideszes jelölt pozíciója. „A Magyar Péter-jelenséget ebből a szempontból sem tartom veszélyesnek.”

Azt látja, hogy Győrben „izzanak a hangulatok”, de a miniszter bízik abban, hogy maradandó sérüléseket ezek a csatározások nem okoznak.

„Érdekes nyilván, ami a kampány alatt történik, de még inkább az, hogy mi marad utána. Sebeknek nem szabad maradniuk” – tette hozzá Navracsics Tibor.

Ezen a vonalon maradva kérdeztük arról, hogy lesz-e negatív hatása a települési pénzek kiosztására, ha egy település olyan polgármestert szavaz meg, aki nem fideszes. Navracsics erre a saját szavazókerületét hozta példának, ahol az egyik várost szocialista, a másikat egy volt jobbikos, a harmadikat egy független polgármester vezeti, és mindössze egy olyan közigazgatás van, ahol fideszes a városvezető: „Én mindig a polgárokat szolgálom, és nem a polgármestereket.”

A miniszter a sajtótájékoztató elején összefoglalta a zárt ajtók mögötti tanácskozást. Szó volt a nyugati határszélen érezhető munkaerő-elszívásról, ami a közigazgatásban is lecsapódik. Arról is beszéltek, hogy a burgenlandi és a pozsonyi régióval szemben egyre kevésbé tudja felvenni a versenyt a nyugat-magyarországi régió, a versenyképesség támogatására ezért nagy szükség lenne, és ez még a fejlesztéspolitika restanciája.

A szolidaritási hozzájárulást is felvetették a helyi politikusok a miniszternek, nem ok nélkül. Győr a következő költségvetésében tizenegymilliárddal számol – ennyit kell a városnak ezen a jogcímen az államkasszába befizetnie. Navracsics szerint egyelőre általánosságban beszéltek a lehetséges megoldásról, amely a felzárkóztatásra szánt régióknak, településeknek és a vezető pozícióban lévőknek is megfelel. Szerinte az év második felében, illetve a jövő év elején születhet erről megállapodás.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!