Felfüggesztett szabadságvesztést kapott Ihász Sándor, volt fellebbviteli főügyész

2024. április 17. – 16:28

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatali visszaélés miatt jogerősen 1 év – 1 évre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte Ihász Sándor volt fellebbviteli főügyészt a Fővárosi Törvényszék szerdán.

Ihász korábban 2 év felfüggesztettet kapott, de fellebbezett.

Ihászt februárban első fokon egy év, végrehajtásában két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A vádirat szerint 2017 októberében az irodájában átvette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát Gyárfás Tamás médiavállalkozótól. Ihász a leiratokat a hivatali irodájában, a szekrényében tárolta és erről nem tájékoztatta a Legfőbb Ügyészséget sem.

Gyárfás Ihász jó barátja, ellene az ügyben később felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat az ügyészség. Az ügyészség szerint Ihásznak fel kellett volna ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához.

„Egy konstruált és megalázóan abszurd eljárás zajlik ellenem, amit úgy kell érteni, hogy valós, meglévő elemeket emeltek ki, és azokat össze nem illő, egymásból nem következő logikával kapcsolták egymáshoz, amivel egy torz kép jött ki, aminek semmi köze a valósághoz” – mondta márciusban egy interjúban.

A Fővárosi Törvényszék a Fenyő-ügyben februárban hirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletet, amelyben felbujtóként Gyárfás Tamást hét év, Portik Tamást életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtotta.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!