Ihász Sándor: Nem tudom megítélni, hogy Gyárfás Tamás ártatlan-e

2023. március 5. – 09:22

Másolás

Vágólapra másolva

„Egy konstruált és megalázóan abszurd eljárás zajlik ellenem, amit úgy kell érteni, hogy valós, meglévő elemeket emeltek ki, és azokat össze nem illő, egymásból nem következő logikával kapcsolták egymáshoz, amivel egy torz kép jött ki, aminek semmi köze a valósághoz” – mondta Ihász Sándor volt főügyész a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Ihászt februárban első fokon egy év, végrehajtásában két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A vádirat szerint 2017 októberében az irodájában átvette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát Gyárfás Tamás médiavállalkozótól. Gyárfás Ihász jó barátja, ellene az ügyben később felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat az ügyészség. Az ügyészség szerint Ihásznak fel kellett volna ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához.

A volt főügyész az interjúban arról beszél, nyugodtan alszik, és nincs mit megbánnia. „Ha az eljárásban részt vett embereknek lenne lelkiismeretük, az szerintem lyukat furdalna az oldalukra. Akik ismernek, pontosan tudják, a harmincéves pályafutásom során soha nem voltam megvehető, megzsarolható és nem voltam senki által befolyásolható” – fogalmazott.

Azt állítja, nem azzal a szándékkal és céllal adott baráti tanácsot Gyárfás Tamásnak és vett át tőle a leiratokat, hogy az ellene indítható eljárást megakadályozza vagy a hivatali kötelességét megszegje. Gyárfás egyébként is beszámolt szerinte az irat tartalmáról a hatóságnak, azaz hivatalból tudomást szereztek a zsarolásról.

„Hogy Gyárfás ártatlan-e? Nem tudom megítélni, ez a bíróság dolga. Számomra semmi olyan benyomás vagy arra utaló körülmény nem volt soha, ami a bűnösségét igazolná. Emberi vonatkozásban, barátként, soha semmilyen módon nem utalt rá, hogy neki Fenyő János megöléséhez köze lenne”

– jelentette ki Ihász. Úgy fogalmazott, szándékosan nem találkoznak Gyárfással az ellenük indított eljárások kezdete óta, de csak azért, „mert nem akarunk okot adni az esetleges újabb támadásoknak”, a kapcsolat azonban nem szakadt meg.

Az interjúban szóba kerültek a 2006-os rendőri túlkapások is, hiszen Ihász ma a Demokratikus Koalíció igazságügyi szakértője. „Aki ártatlanul szenvedett, akit lelki és fizikai atrocitás ért, azokat az embereket én is megkövetném, de ilyen esetekhez nekem akkori főügyészként nem volt közöm. Akinél nem voltak meg az intézkedéseknek a feltételei, azt nem lehet jóvátenni sem. Nem lehet visszaadni senkinek sem a szeme világát”.

„Ha már itt tartunk, ma már látok olyan embertelen, téves, helytelen döntéseket és ügyeket, ami nem kellően volt részemről sem empatikusan kezelve”

– fogalmazott Ihász.

Arról is beszél, hogy amíg lehetett, lojális volt az ügyészséghez, de nem annak vezetőihez, és kizártnak tartaná, hogy ma is az ügyészségen dolgozzon, „Én ugyanaz az ember vagyok, aki öt különböző kormány alatt, másfél évtizeden keresztül az összes politikailag érzékeny ügyet ismerve, változatlan emberi és szakmai értékrenddel dolgoztam, és már nem is fogok megváltozni, de nem is felejtek.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!