Elítélték első fokon a hivatali visszaéléssel vádolt egykori fővárosi főügyészt

2023. február 10. – 16:48

Másolás

Vágólapra másolva

Első fokon egy év, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték Dr. Ihász Sándort, egykori fővárosi főügyészt a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos hivatali visszaélés miatt – írja az MTI.

Ihász ellen 2020 márciusában emeltek vádat, 2021-ben pedig tartottak az ügyben egy előkészítő ülést, amiről itt írtunk részletesen.

Ihász még 2017 októberében az irodájában átvette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát Gyárfás Tamás médiavállalkozótól. Gyárfás Ihász jó barátja, ellene az ügyben később felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint Ihásznak fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához.

Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességével ellentétben a felmerült bizonyítékot nem adta át a nyomozó hatóságnak, hanem azt hivatali helyiségében tárolta, azokról feljegyzést nem készített. Gyárfás Tamásnak azt javasolta, hogy ne tegyen feljelentést, az iratokat pedig ne juttassa el a rendőrségnek.

Ihász az ítélethirdetéskor elmondta:

nincs mit megbánnia, nincs miért bocsánatot kérnie, büszkén, tiszta lelkiismerettel tekint az elmúlt harminc évben végzett jogi munkájára.

Ihász hozzátette, hogy a vádiratban szerinte a tényeknek ellentmondó állítások szerepelnek, „az egész történet nem úgy volt, nem arról szólt, ahogy ezt erőltetik”. A vádlott szerint „konstruált, alaptalan és megalázó” volt az őt „meghurcoló” eljárás, amelyben szerinte az ártatlanság vélelme helyett a bűnösség vélelme érvényesült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!