Hét év fegyházra ítélték Gyárfás Tamást, Portik Tamás életfogytiglant kapott a Fenyő-ügyben

2024. február 8. – 08:41

Hét év fegyházra ítélték Gyárfás Tamást, Portik Tamás életfogytiglant kapott a Fenyő-ügyben
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Törvényszék hét év fegyházra ítélte Gyárfás Tamás producert, a Magyar Úszó Szövetség korábbi elnökét, az alvilági körökben mozgó Portik Tamás életfogytiglant kapott. Gyárfás Tamást bűnsegédként, Portik Tamást felbujtóként elkövetett emberölésben találták bűnösnek Fenyő János meggyilkolásában. Az ügyben ez az elsőfokú ítélet, ami ellen az ügyvédek várhatóan fellebbeznek, így nem lesz jogerős.

Gyárfás Tamást tíz évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. Legkorábban büntetése 4/5-ének letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra. Portik Tamás esetében legkorábban 20 év elteltével lehet szó erről.

A tárgyalóterem zsúfolásig megtelt szerda reggel az ítélethirdetésre. A Fővárosi Törvényszék épületébe csak komoly biztonsági ellenőrzés után lehetett bejutni. Portik Tamást TEK-es kommandósok gyűrűjében vezették be a tárgyalóterembe.

A bíróság az ítélet után ismertette azt: eszerint Gyárfás és Portik kapcsolata 1993-ban kezdődött, amikor Portik egy évre kibérelte Gyárfás ingatlanját. Póta Péter bíró felsorolta ezután a Fenyő János és Gyárfás közötti üzleti konfliktusokat (az RTV újság kiadási joga, a Napkelte), amely miatt „a két vállalkozó kapcsolata gyűlöletig fajult”, annyira, hogy még Horn Gyula is sikertelenül békítette őket.

Az ítélet szerint Fenyő le akarta csukatni Gyárfást és kiszorítani őt teljesen a médiapiacról, ezért Gyárfás megkérte Portikot, hogy intézzék el Fenyőt. A bíróság felemlítette Tasnádi Péter vallomását is, aki azt mondta, Gyárfás őt megbízta, hogy 12 millió forintért ölje meg Fenyőt. Tasnádi a pénzt elfogadta, de vallomása szerint csak azért, hogy átverje Gyárfást – a megbízást nem végezte el.

Frissítés 15:00-kor: Póta Péter az ítélethirdetés során ismertette, hogy a bizonyítékok azt mutatják: Portikban hamarabb felmerült Fenyő János meggyilkosának szándéka, mint Gyárfásban, Gyárfás reakcióját Portik pedig megbízásnak vette. A bíróság szerint ezért Gyárfás nem lehetett a felbujtó felbujtója, az ítélet alapján így Portik lett a felbujtó, Gyárfás Tamást pedig bűntársként ítélték el, mert „nem mutat semmi arra, hogy ne azonosult volna az ötlettel”.

A vádlottak olyan bűncselekményt követtek el, amely akár életfogytiglant is adhat, közölte Póta Péter. Gyárfásnál enyhítő körülmény volt idős kora, büntetlen előélete és a közjóért tett eredményei is, de mindkét vádlott esetében súlyósbító körülménynek számított a „leszámolásszerű” bűnelkövetés. Portik életfogytiglant kapott, a bíró hivatkozása szerint a Prisztás-, a Fenyő- és a Boros Károly-gyilkosság miatt.

Mit jelent az, hogy „szétbasszuk”?

A bíróság a bizonyítékok között beszélt arról az 512 perces hanganyagról is, amely alapján vették korábban őrizetbe Gyárfást. Póta Péter bíró kiemelte: bár a védelem manipuláltnak titulálta a felvételeket, és valóban volt hanganyag, ami 789-szer megszakadt, a szakértők a hangok elemzésével és más hanganyagok meghallgatásával kizárták a manipulációt.

A bíróság szerint a hangfelvétel egyik kulcsmondata az, amikor Portik megkérdezi Gyárfást, hogy „szétbasszuk?”, Gyárfás pedig nem ellenkezik, hanem „kezét szét tárta és bólintott”. A tárgyalássorozat nagy kérdése volt a „szétbasszuk” szó jelentése, Portik ugyanis védekezett azzal is, hogy „senki nem használja a szétbasszuk szót egy ember megölésére”. A védelem azt is mondta, hogy a „szétbasszuk” megverést is jelenthet, a bíró szerint azonban ez azért nem áll meg, mert később Fenyőt

„Jozef Roháč lényegében szitává lőtte (...) az pedig nehezen képzelhető el, hogy Jozef Roháč túlteljesítette a tervet.”

A bíróság elismételte, amit a szakértők is jeleztek a hangfelvételek alapján: miszerint érződik, hogy Portikot és Gyárfást összeköti „valamilyen közös ügy”. A bíróság azzal érvelt, hogy Gyárfás viselkedése gyanús volt, például mert nem ellenkezett a hangfelvételen Portik utalásainál, pedig egy ilyen helyzetnél „igenis elvárható lett volna a folyamatos tagadás”.

A Gyárfás-Portik-per

Hat éve húzódott Gyárfás Tamás és Portik Tamás ügye első fokon a Fenyő-gyilkosság 26 éve megoldatlan ügyében. Az ügyészség szerint 1998 elején egy bérgyilkos Gyárfás Tamás felbujtására és az Aranykéz utcai robbantásért is elítélt Portik Tamás megbízására ölte meg a kilencvenes évek ismert médiavállalkozóját, Fenyő Jánost.

A gyilkosság miatt 2017-ben életfogytiglanra ítélték Jozef Roháčot, de ekkor még a vádhatóság nem nevezte meg, ki lehet a megbízó. 2018-ban gyanúsították aztán meg Gyárfást és Portikot, 2019-ben emeltek vádat ellenük.

A per azóta egy valódi hullámvasút volt: Portik Tamás a magyar jog hiátusát meglovagolva ügyvédet ügyvédre cserélt, így évekig húzódott az ügy. Bár a bíróság remélte, hogy legkésőbb tavaly lezárul a Gyárfás-Portik-per, ez végül nem így lett. Ráadásként Portik fia januárban kávéval öntötte le a bírót, hogy aztán elfogultságot jelenthessenek be ellene.

Fenyő Jánost 1998. február 11-én a délutáni csúcsforgalom közepén lőtték le Mercedesében a budapesti Margit körút és a Margit utca sarkán. Régóta kérdéses volt, ki adhatott megbízást a merényletre. Gyárfás neve sokáig pletyka szintjén merült csak fel az ügyben a Fenyő és a Gyárfás közötti, '90-es évek végén kiéleződő konfliktusok miatt: vádemelés azonban csak jóval később történt a gyilkossági ügyben.

A Gyárfás és a Portik elleni vád alapját egy, a bíró által is említett 512 perces hangfelvétel és különböző tanúvallomások jelentették. A védelem a tárgyalássorozat alatt kitartott amellett, hogy sem a hangfelvétel, sem a tanúk nem túl meggyőzőek. A Gyárfás–Portik-per kérdéseit ebben a cikkünkben válaszoltuk meg részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!