Zenélő utat avattak a kétfarkúak Pécsen, a táblájuk egy hétig sem jelezhette az úthibát

2024. április 11. – 12:01

Zenélő utat avattak a kétfarkúak Pécsen, a táblájuk egy hétig sem jelezhette az úthibát
Múlt pénteken még megvolt az április 1-jén felszerelt tábla, de hétfőre eltűnt – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

„Azért ide tettünk ki egyet, mert nincsen kétezer táblánk minden pécsi kátyúhoz” – mondta a Telex megkeresésére Martos Csongor, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt baranyai passzivistája. Stílszerűen április 1-jén helyeztek ki négy táblát az Alkotmány utcában, a fő attrakció, a zenélő utat jelző tábla egy kereszteződésbe került. Az azóta eltávolított táblához hasonló akciójuk már Budapesten több is volt és a hagyományt folytatva itt is death metálosnak ítélték meg az útproblémákból fakadó közlekedési zajokat.

Martos Csongor szerint elsősorban a figyelemfelkeltés a céljuk. Nem csak a közlekedőknek, de az illetékeseknek is jelezni szeretnének. Ezért is sajnálja, hogy már el is tűnt a tábla. A városüzemeltetési céggel, a Biokommal és a városvezetéssel most nem rossz a kapcsolatuk, korábban, a fideszes városvezetés idején, egy-egy akciójuk miatt rendőrt hívtak rájuk. Ebben a ciklusban csak a buszmegállótelepítés kapcsán volt konfliktusuk. „De azt megbeszéltük és azóta a Biokom segítségével öt színes buszmegállót tudtunk telepíteni” – mondja a passzivista.

Megkerestük a táblával és az úthibával az önkormányzati tulajdonú városüzemeltetési céget, és állításuk szerint nem ők szedték le a táblát. A Biokom álláspontja, hogy az ilyen táblák politikai választási hirdetéseknek minősülnek, amelyekkel kapcsolatban a választási irodánál lehet kifogást emelni. Ugyanakkor ez a válasz már csak azért is érdekes, mert a hivatalos kampányidőszak csak április 20-án kezdődik.

A cég szerint a jelenleg zajló útfelújítási programban ez a szakasz nem szerepel, de a középtávú tervek között igen. A kereszteződésben viszont még idén új gyalogosátkelőhely készül, aminek a kialakítása 1,9 millió forint. Ehhez még jönnek a hatósági feladatok (közműkiváltás, építés), ami egy városházi előterjesztés szerint további 11,6 millió forinttal növeli a költségeket.

Nem a 67-es úton készült a kép, hanem az Édesanyák útja kereszteződésében – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Nem a 67-es úton készült a kép, hanem az Édesanyák útja kereszteződésében – Fotó: Gűth Ervin / Telex

Kampányidőszak még nincs, de kampány már van

Az MKKP szerint ez egyáltalán nem választási plakát. Az önkormányzati választással kapcsolatban Martos Csongor megerősítette a Telex értesülését, hogy minden pécsi választókerületben indítanak jelöltet, de külön polgármesterjelöltjük nem lesz. Ahogy az EP-választáson is támogatnak külsős, civil tevékenysége miatt elismert jelöltet, úgy ez önkormányzati szinten is meglesz Pécsen. „Viszont nekünk igazából két polgármesterjelöltünk is van. Péterffy Attilát és Szentgyörgyváry Pétert sem tartjuk vállalhatatlan figurának, mint amilyennek a fideszes jelöltet” – mondta Martos Csongor és azt is hozzátette, hogy hamarosan a teljes listájukat közlik. A Mi Hazánkhoz hasonlóan ők is elsősorban a töredékszavazatok alapján egy kompenzációs listáról bekerülő képviselőben bíznak.

A cikk szerzője a Mecseki Müzli szerkesztője. A Pécsről szóló heti hírlevélre itt lehet feliratkozni.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!