A pécsi ellenzék rendezte a sorait, széles körű összefogással fordulnak az önkormányzati választásra

Legfontosabb

2024. március 13. – 11:54

A pécsi ellenzék rendezte a sorait, széles körű összefogással fordulnak az önkormányzati választásra
Péterffy Attila, Pécs független polgármestere, Zag Gábor (DK) alpolgármester, Takács Lilla (DK) képviselőjelölt – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

„Bevált csapaton ne változtass” – kezdte Péterffy Attila kedden egy kötetlen sajtóreggeli keretében az önkormányzati képviselőjelöltek bemutatását. Bár Pécsen is voltak politikai súrlódások, törések, de a város – hasonló cipőben járó településektől eltérően – nem került az irányíthatatlanság közelébe. Hosszas egyeztetés után pedig mostanra a városvezetés rendezte a sorait, és néhány új arccal pótolták az ellenzéki koalícióból távozó képviselőket.

„A helyzet teljesen más, mint 2019-ben volt, teljes bizalommal vagyunk egymás iránt” – mondta Péterffy, aki további szervezetek csatlakozását is várja az ellenzéki szövetséghez. Azaz elképzelhető, hogy a párton kívüli polgármester a helyi MSZP–DK–Jobbik–Momentum támogatása mellett, civilek segítségével fordul rá a júniusi választásra. Nem meglepetés, hogy az új arcok a Momentum és a DK soraiból kerültek ki, hiszen ezeknek a pártoknak a képviselői váltak ki a jelenlegi összefogásból. Ami meglepetés, hogy civilként a helyi szinten közismert szakszervezeti vezető, Benke Norbert is helyet kapott az indulók között. Benke a Mellár Tamás-féle Mindenki Pécsért Egyesület tevékenységében is részt vesz, ugyanakkor úgy tudjuk, az egyesület még nem döntötte el, hogy támogatják-e a jelenlegi városvezetést.

Természetesen az is érdekes, hogy kik nem szerepelnek a jelöltek listáján. Bár az LMP-ből másfél évtized után kilépő Kóbor Józsefet volt pártja azzal gyanúsította, hogy különalkut kötött a városvezetéssel, a jelöltek listáján nem szerepel. Az elképzelhető, hogy valamilyen formában segíti majd az ellenzéki összefogást, amiből az LMP – 2019-hez hasonlóan – ezúttal is kimarad.

„Lesz program” – mondta kérdésünkre Péterffy Attila, de ezúttal nem az ő terveihez csatlakoznak majd a pártok, szervezetek, hanem közös munka kezdődött ennek kidolgozására.

Azt is megkérdeztük, hogy az ellenzéken belüli konfliktusoknak, amit részben a frakciószerződés váltott ki, volt-e bármilyen tanulságuk. Péterffy szerint a konfliktusok, nézeteltérések a demokráciában természetesek, de például nagy tanulság, hogy nem elég 75%-os egyetértés, ennél is szélesebb körben elfogadott kompromisszumra kell törekedni a szövetségen belül.

Összeállt az ellenzéki összefogásban résztvevők 17-es listája – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Összeállt az ellenzéki összefogásban résztvevők 17-es listája – Fotó: Gűth Ervin / Telex

A Fidesz is felállt

Kedd este a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje, Csizmadia Péter egy fotómegosztással jelentette be, hogy az ő csapatuk is felállt. Igaz, a képen csak 16-an szerepelnek, és neveket nem közölték, de több ismert aktivista és néhány jelenlegi képviselő is helyet kapott Csizmadia mellett.

Még indulnak

Várhatóan az LMP is minden választókerületben elindul: emlékezetes, hogy már 2019-ben is környező településekről kellett jelölteket keresniük a manőverhez. Egy jelöltjük kompenzációs listáról jutott be.

A kompenzációs helyre most a Mi Hazánk a legesélyesebb, ők megkeresésünkre egyelőre annyit közöltek, hogy minden pécsi választókerületben lesz jelöltjük, és a megyei önkormányzatban is indulnak. Várhatóan két hét múlva mutatják be az indulókat. A jelenlegi trendek alapján új szereplői lehetnek a pécsi közgyűlésnek, ami változó erőviszonyokat hozhat.

A jelenlegi városvezetésből kivált képviselők, élen az egykori DK-s alpolgármesterrel, Tiszta Kezek néven alapítottak frakciót, de ők egyelőre nem nyilatkoztak szándékaikról.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig a napokban erősítette meg a Fidesz-közeli Pécs Aktuálnak, hogy minden kerületben jelöltet állítanak, de polgármesterjelöltjük nem lesz. Mindez persze még változhat, így egyelőre nehéz megjósolni, hogy 2019-hez hasonlóan most is öt vagy esetleg annál is több polgármesterjelölt indul a városban.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője, amire itt lehet lehet feliratkozni.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!