Kilépett az LMP önkormányzati képviselője a pártból, 13 év után először nincs politikusuk a pécsi közgyűlésben

2023. december 22. – 10:09

Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Kóbor József, volt LMP-s képviselő politikusi oldalán jelentette be, hogy 14 év után kilép a pártból és a ciklus végéig függetlenként folytatja a politizálást a pécsi közgyűlésben. Az EU Régióbizottságában betöltött pozíciójáról sem mond le, mint „Pécs város képviselője” fog tevékenykedni. A döntés nagyban befolyásolhatja az LMP helyi terveit, egy ideig úgy tűnt, hogy 2019 után ismét ő lesz a polgármester-jelöltjük a közelgő önkormányzati választáson.

Kóbor már 14 éve politizált az LMP-ben. A 2010–2014-es ciklusban két képviselője is volt a pártnak az akkor még 27 fős pécsi közgyűlésben. A 2014 önkormányzati választáson kompenzációs listáról csak egy helyet szereztek, ezt Keresztes László Lóránt a párt volt társelnöke kapta meg. Kóbor 2018-ban őt váltotta, amikor Keresztes bejutott a parlamentbe.

Kóbor József – Fotó: John Thys / European Union
Kóbor József – Fotó: John Thys / European Union

Bár a 2019-es önkormányzati választási kampányban sokáig úgy tűnt, hogy az LMP is részt vesz a helyi ellenzéki összefogásban, nem sokkal az európai választások után kiderült, hogy külön indulnak. Minden pécsi választókerületben jelöltet állítottak és Kóbor József lett a polgármester-jelöltjük. Végül kompenzációs listáról nyertek egy helyet, így ismét Kóbor ült be a testületbe. Konstruktív ellenzéki szerepet vitt, azonban a várost vezető frakciók konfliktusainak kirobbanása után, ha nem is formálisan, de lényegében csatlakozott az ellenzéki polgármester csapatához. Ekkor kapta meg a díjazás nélküli, minimális keret felett rendelkező zöld biztosi pozíciót is. Egészen 2023 augusztusáig, ekkor ugyanis lemondott a posztról, mert az LMP elégedetlen volt egy piacfejlesztési projekttel, amiben fákat vágtak ki. A beruházásért felelős önkormányzati cég és a szakvélemények szerint „ritkás, ápolatlan koronájú, legyengült és deformált gyökérzetű” fákról volt szó.

Ekkor már több jel is arra utalt – elsősorban Ungár Péter, LMP társelnök nyilatkozatai –, hogy a párt 2024-ben is külön fog indulni Pécsen. Hetekkel ezelőtt megkérdeztük az önkormányzati választással kapcsolatos terveikről a városi LMP-t, de azóta sem kaptunk választ.

Kerestük Kóbor Józsefet a döntésének okával és időzítésével kapcsolatban, de a politikus egyelőre nem reagált. Nyilvános bejegyzésében annyit írt, hogy számára „nem központi kérdés, mi lesz a 2024 júniusi választások után és még találgatni is korai”. Az önkormányzat oldalán már független képviselőként szerepel.

Frissítés: Megkerestük Keresztes László Lóránt, LMP-s országgyűlési képviselőt is, aki elmondta, hogy Kóbor a párt belső nyilvánossága számára írt egy levelet, amelyben kritizálta az LMP irányvonalát. „Ehhez joga van, sőt fontos, de az nyilvánvalóvá vált, hogy nem az ott leírtak miatt lépett ki a pártból. A napokban szereztünk tudomást róla, hogy Kóbor már az ősz folyamán – pártja tájékoztatása nélkül – leült tárgyalni Péterffy Attilával, aki felajánlotta neki, hogy a DK és az MSZP megállapodása köré épülő baloldali pártszövetség színeiben induljon el jövőre a pécsi Belvárost lefedő választókerületben” – mondta Keresztes.

Az LMP-s képviselő szerint Kóbor abban bízik, hogy ez a pártszövetség majd biztosítja neki, hogy a jövőben is a Régiók Bizottságába delegált tag maradhasson. „Ezt a lépést mindkét tárgyaló fél részéről etikátlannak tartjuk, a Kóbor Józsefet 2019-ben önálló listán bejuttató LMP elveivel és szabályaival pedig tökéletesen ellentétes” – tette hozzá a politikus. Keresztes László Lóránt azt is elmondta, hogy az LMP helyi szervezete és Kóbor között az elmúlt időszakban voltak nézeteltérések. Az első jelentősebb vita egy múlt év októberi szavazás körül alakult ki. Az egykori Mandulás kemping és Bőrklinika telekcsere ügye számukra elfogadhatatlan volt. Keresztes szerint akkor Kóbor még követte pártja kérését és nemmel szavazott.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!