A pécsi exalpolgármester szervezetei és Fidesz-közeli civilek is tízmilliós támogatást húztak be az önkormányzati választások előtt

2023. december 16. – 11:01

A pécsi exalpolgármester szervezetei és Fidesz-közeli civilek is tízmilliós támogatást húztak be az önkormányzati választások előtt
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Több olyan pécsi szervezetnek is többmilliós támogatást ítéltek az állami Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. egyik pályázatán, amelyeknek semmilyen látható tevékenysége, de még weboldala sincs. Közben nagy múltú, aktív civilek csupán százezreket kapnak a Városi Civil Alapból.

A korrupciófigyeléssel is foglalkozó K-Monitor vette észre, hogy ismét elsősorban Fidesz-közeli szervezetek jártak jól a Városi Civil Alappal (VCA). A K-Monitor szerint a nyertesek nagy része kampányon kívül inaktív, legfeljebb a nevével támogatja a kormánypárti helyi politikusok kezdeményezéseit. Van köztük olyan, ami két szomszédos kerületben hasonló névvel és azonos vezetőséggel működik, és olyan is, ami tavaly 32 ezer forintból gazdálkodott, de idén 11 milliós támogatást kapott, vagyis a maximális összeget. Mindezt közpénzből.

A VCA-t a Norvég Alap civilek számára megpályázható 4 milliárd forintos forrásainak pótlására hozta létre a Miniszterelnökség még 2021-ben. Az első pénzosztási körben rögtön ki is derült, hogy nagyon sok kedvezményezett szervezetnek közvetlen pártkötődése van – civil múltja pedig nem feltétlenül.

A témában több cikk is született, a legjobb gyűjtést a Válasz Online hozta össze, ahol egyéni választókerületekre bontva mutatták be, hogy a politikai kapcsolatokkal rendelkező civilek mennyi pénzt kaptak az állami Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) Zrt.-től. A 2022-es választás után a Mecseki Müzlin is alaposabban bemutattuk, hogy hogyan épült ki ezekből a pénzekből egy kontentfarm a pécsi fideszes médiában. Majd a témát utána az Átlátszó is alaposan feldolgozta.

Ekkor már sejteni lehetett, hogy az önkormányzati választások előtt is lesz folytatása a támogatási rendszernek. A pályázatot pedig szeptemberben ki is írták.

Valami új, valami régi

A 2023-as támogatottak nemrég nyilvánosságra hozott listáján összesen 46 darab Pécsen bejegyzett civil szervezet van. A többségük leginkább a kultúra, a sport, az oktatás területén tevékenykedik. Összességében ezek a szervezetek kapták a kevesebb pénzt. Viszont a támogatott szervezeteknek nagyjából a negyede köthető ismert fideszes aktivistákhoz, pártemberekhez, illetve a helyi fideszes média háttérszereplőihez. Ezek a szervezetek kaphatják meg a Pécsre érkező összesen 150 millió forintnyi támogatásnak a felét.

Több, a korábbi kiírásoknál is nyertes szervezet van a csúcstámogatottak között: ilyen a kormánypárti Pécs Aktuállal szimbiózisban működő Agytörő Egyesület (10 millió forint) és a Bio Város Egyesület (10 millió forint).

Ezekről itt részletesen is írtunk, azóta a Bio Város esetében még nyilvánvalóbb, hogy együttműködnek a Fidesszel. Az ő gondozásukban jött létre a „polgári panaszkodó”: a Pécs Közösségi Térképe, amit a Fidesz frakcióvezetője mutatott be. Azonban a Pécs Aktuált is kiadó cégcsoport közelében további források is landoltak. Az ugyanarra a címre bejelentett Magyar Garabonciás Alapítvány (10,9 millió forint) és a Z Nemzedék Alapítvány (7 millió forint) egyértelműen ehhez a körhöz köthető. Ahhoz a hálózathoz, amelyiket Páva Zsolték idején, azaz 2019-ig százmilliós nagyságrendben láttak el megbízásokkal pécsi önkormányzati cégek.

A Fidesz-közeli fiatalabbak sem maradtak ki ebből a támogatási körből sem, így a Pécsi Gamer Egyesület 4 millió forint, míg az Országos Gamer Szövetség Egyesület 3,8 millió forint támogatást kap. Ezeknek a szervezeteknek az egyik közös pontja – ahogy arra korábban az Átlátszó is rávilágított – az a Vezér Tamás Dániel, aki a helyi Fidesz sajtósa volt, majd Vári Attila polgármesteri kampányát is végigkísérte. Később is a zűrös ügyeket halmozó olimpikon stábjában dolgozott annak menesztéséig. Ez a kör is egy újabb taggal bővült most: a 4 millió forint támogatásban részesülő Fiatalok Pécsért Egyesülettel, aminek az elnöke egyben az említett Pécsi Gamer Egyesület elnöke is.

Másképp tiszta

Kampányplakát a 2022-es választáson – Fotó: Bognár Szilvia Facebook-oldala
Kampányplakát a 2022-es választáson – Fotó: Bognár Szilvia Facebook-oldala

A támogatottakat soroló lista talán legérdekesebb fejleménye (bár sokaknak nem meglepetés), hogy a DK egykori pécsi alpolgármestere, Bognár Szilvia két szervezete is sikeresen tudott pályázni a BGA Zrt.-nél. Így a 2022-ben alapított Tiszta Kezek Egyesület legalább 3 millió forintot, míg a Másképp A Közéletben Egyesület legalább 7 millió forintot fordíthat a céljaira. Előbbi szervezet neve lényegében az ellenzéki városvezetést otthagyó politikus frakcióját, míg utóbbi Bognár Szilvia 2022-es választási kampányában használt szlogent idézi. Bár legutóbb ezzel kapcsolatban Bognár Szilva nem kívánt nyilatkozni, mindezek tükrében már az sem lenne furcsa, ha ismét álellenzéki szerepben indulnának a közelgő önkormányzati választáson.

Kullognak

A támogatottak listájának a végét is érdemes megnézni. Országosan a negyedik legkisebb összeget a 2019-es pécsi ellenzéki összefogás ernyőszervezetéként ismert Mindenki Pécsért Egyesület kapta, mindössze 253 ezer forintot. Náluk pedig csak 5 ezer forinttal kapott többet az Összefogás Pécsért Egyesület, ami a fideszes Kővári János polgári köre, jelölőszervezete. Ugyanakkor más, szintén az ÖPE-hez kötődő szervezetek sokkal előkelőbb helyezést értek el. A Baranyai Termelőkért és Kézművesekért Egyesület 825 ezer forint, míg a Panelépületek Tagsága Egyesület 4,65 millió forint támogatást kapott és mindkettőnek a vezetője az ÖPE-Fidesz-KDNP szövetség színeiben indult 2019-ben.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!