Szabad Európa: Hszi Csin-ping május elején Budapestre látogathat

2024. április 9. – 13:30

Másolás

Vágólapra másolva

Május elején több európai országban is látogatást tesz a kínai elnök, a Szabad Európa úgy értesült, hogy Hszi Csin-ping Franciaország és Szerbia után Magyarországra is eljön. A lap úgy tudja, Hszi Csin-ping először Franciaországba érkezik május 5-én, majd két nap múlva Belgrádba látogat, ezután érkezik Budapestre.

A lap emlékeztet, Hszi Csin-ping 2009 októberében, még a Kínai Népköztársaság alelnökeként tett négynapos hivatalos látogatást Magyarországon, akkor Sólyom László köztársasági elnök és Bajnai Gordon miniszterelnök fogadta, majd aláírtak tizenöt kétoldalú egyezményt.

Orbán Viktor 2014 decemberében járt Pekingben, akkor jelentették be a Belgrád–Budapest közötti kétvágányú vasúti pálya beruházását, amivel Magyarország csatlakozott az Egy övezet, egy út kezdeményezéshez. Az Investigate Europe Telexen megjelent cikke feltárta, hogy a tíz évre titkosított projekt esetében 979 év lenne, mire megtérülne a beruházás, a 160 kilométeres magyar szakasz összköltsége pedig 750 milliárd forint, aminek a 85 százalékát a magyar állam kínai állami hitelből fizeti.

Orbán legutóbb tavaly októberben, Pekingben találkozott Hszi Csin-pinggel az Egy övezet, egy út kezdeményezés harmadik nemzetközi fórumán. A magyar miniszterelnök az egyetlen európai uniós vezető volt a találkozón, ahol a magyar diplomácia azt hangoztatta, hogy a Kelet és a Nyugat közti kapocs próbál lenni.

Kérdéseket küldtünk a miniszterelnök sajtószóvivőjének és a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!