Az új köztársasági elnök nem hozza nyilvánosságra Novák Katalin kegyelmi döntéseit

2024. április 8. – 13:51

Másolás

Vágólapra másolva

A kitüntetéseknél, kegyelmezéseknél a lehető legszélesebb transzparencia biztosításának híve vagyok

szögezte le megválasztása utáni első beszédében Sulyok Tamás köztársasági elnök, aki a kegyelmi botrányba belebukott Novák Katalint váltotta a Sándor-palotában. Ehhez képest, amikor Bedő Dávid momentumos képviselő az államfőt beiktatása után levélben kérte meg, hozza nyilvánosságra a Novák Katalin idejében született összes kegyelmi döntés hátterét és indoklását, akkor azt azzal utasította el, hogy

az államfőnek nincs lehetősége arra, hogy az elődei kegyelmi döntéseivel kapcsolatban keletkezett adatokat nyilvánosságra hozza.

Bedő azzal próbálta rávenni Sulyok Tamást elődje kegyelmi döntéseinek nyilvánosságra hozására, hogy

az embereknek joguk van tudni, miért kapott kegyelmet K. Endre, ahogy joguk van tudni azt is, hány ehhez hasonló eset történt még az elmúlt időszakban.

A köztársasági elnök – Bedő által szerdán kiposztolt, de április 5-i keltezésű – válaszlevelének érvelése szerint a kegyelmi ügyekhez kapcsolódó adatok a 2011. évi CXII. törvény 3. paragrafusának 4. pontja értelmében az ún. „bűnügyi személyes adatok” körébe tartoznak, ezért az információs önrendelkezési joghoz fűződő alkotmányos jog tiszteletben tartása mellett nincs lehetőség a nyilvánosságra hozatalukra.

Az Igazságügyi Minisztérium egyébként márciusban elutasította a K-Monitor által indított közérdekű adatigénylést, mellyel az állami-kormányzati átláthatóságért küzdő szervezet azt szerette volna megismerni, 2013 óta milyen jellegű kegyelmi kérvényeket ellenjegyzett az igazságügyi miniszter.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a botrány kirobbanása után tartott kormányinfón egyébként azt javasolta a sajtó képviselőinek, hogy nyújtsanak be közérdekű adatigényléseket, ha többet szeretnének megtudni a kegyelmi ügy részleteiről. „Ha közérdekű adat, akkor javaslom, kérjék ki, ha nem, akkor a lemondások után nem kívánok további információt adni. Talán először fordul elő, hogy valamire tudnék, és nem válaszolok” – mondta a Telexnek Gulyás, amikor arról kérdeztük, Varga Judit akkori igazságügyi miniszter támogatásra javasolta-e K. Endre kegyelmi kérelmét, amikor felterjesztette azt Novák Katalin köztársasági elnöknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!