Tizenkét idézet Sulyok Tamás első államfői beszédéből

Legfontosabb

2024. február 26. – 19:34

Tizenkét idézet Sulyok Tamás első államfői beszédéből
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Megválasztotta Novák Katalin utódját hétfőn az Országgyűlés, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke lett az új köztársasági elnök. Hétfő este letette az esküt, majd megtartotta első beszédét a parlamentben. Ebből néhány idézet:

  1. „Hálásan köszönöm feleségemnek, Zsuzsannának, hogy immár ötven éve mellettem áll, elvisel, szeret, támogat. Nélküle nem lehetnék az, aki vagyok.”
  2. „A kitüntetéseknél, kegyelmezéseknél a lehető legszélesebb transzparencia biztosításának híve vagyok.”
  3. „Azt tudom ígérni, hogy a köztársasági elnöki székből is az alkotmányos alapjogok és értékek méltányos kiegyenlítésén fogok munkálkodni.”
  4. „Láthatjuk, hogy a jogállam jogilag korrekten definiált fogalma hogyan vész el, hogyan alakul át eszményből bálvánnyá a jelenlegi Európában, a tisztán haszonelvű politikai megközelítés során.”
  5. „Államunk, nemzetünk létének is alapfeltétele a kölcsönös bizalom, az egyének és társadalmi csoportok között egyaránt. A kormányzás, a gazdaság, az üzleti élet, de a baráti kapcsolatrendszer is összeomlik bizalom nélkül. Az előítéletektől mentes, kölcsönös bizalom a nemzet egységének alapja.”
  6. „Magyarságom emberi létem alapvető mozgásformája.”
  7. „A magyarság európaiság nélkül nem értelmezhető. Történeti alkotmányunk, a nemzet egységét megtestesítő Szent Koronánk csak az európai kontextusban nyerik el értelmüket. (…) Aki magyar, az európai is.”
  8. „Én olyan Európát szeretnék, ahol az értékek többet jelentenek az érdekeknél. Ahol az uniós intézményekben elsősorban nem politikai, hanem jogi jellegű munka folyik. Meggyőződésem, hogy nem léteznek a tagállamoktól független európai értékek.”
  9. „Elődeink abbéli félelmei, hogy Trianon után feloldódunk a többi nép olvasztótégelyében, talán soha nem volt reálisabb, mint napjainkban.”
  10. „Szilárd álláspontom volt mindig, hogy a szuverenitás fogalmilag oszthatatlan, ezért az Európai Unió tagállamai, így hazánk sem szuverenitást, hanem hatásköröket ruháznak át az unióra. Mindezt nem öncélúan, hanem azért teszik, mert azok közös gyakorlása hatékonyabb, mint ha azokat a tagállamok maguk gyakorolnák.”
  11. „Nincs egységes európai politikai nemzet, hanem kizárólag a tagállamok politikai nemzetei értelmezhetőek államalkotó tényezőként. A többi között ez az oka annak, hogy az Európai Unió nem állam.”
  12. „Minden cselekedetemmel azt az egységet szeretném kifejezni, hogy mi magyarok egy több mint ezer éves történelemmel bíró, büszke, európai és a jogot minden eszközzel érvényesíteni elszánt nép vagyunk, és mindezt meggyőződésből, érzelmektől vezérelve, és humorral átszőve vagyunk képesek megtenni.”

A hétfői ülésnap legfontosabb történéseit és beszédeit itt közvetítjük percről percre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!