Nem adja ki a kegyelmi döntések részletes adatait az Igazságügyi Minisztérium

2024. március 11. – 19:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) elutasította, hogy közérdekű adatigénylésre kiadják, 2013 óta milyen jellegű kegyelmi kérvényeket ellenjegyzett az igazságügyi miniszter – írta a K-Monitor.

A K-Monitor még februárban, a kegyelmi botrány kirobbanása után fordult közérdekű adatigényléssel az Igazságügyi Minisztériumhoz, hogy adatokat kérjenek a kegyelmi döntések ellenjegyzéséről. Nagyrészt olyan statisztikai adatokat szerettek volna kikérni, amelyek bár anonimak, segítenek jobban megérteni az elnöki kegyelem intézményének, illetve a miniszteri ellenjegyzés gyakorlatának működését.

Az Igazságügyi Minisztérium a válaszában elutasította az adatok kiadását, arra hivatkozva, hogy a kért adatok részben olyan technikai adatok, amiket a minisztérium a honlapján összesített formában amúgy is közzétesz. Az IM azt is megjegyezte, hogy a Kúria egy korábbi döntése értelmében (Pfv.21.518/2012/5) „az igényében kért technikai adatszolgáltatás az az információszabadságról szóló törvény céljával ellentétes”, és a minisztérium szerint a K-Monitor által kikért adatok „közérdekű adatként nem ismerhetőek meg”.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a botrány kirobbanása után tartott kormányinfón azt javasolta a sajtó képviselőinek, hogy nyújtsanak be közérdekű adatigényléseket, ha többet szeretnének megtudni a kegyelmi ügy részleteiről. „Ha közérdekű adat, akkor javaslom, kérjék ki, ha nem, akkor a lemondások után nem kívánok további információt adni. Talán először fordul elő, hogy valamire tudnék, és nem válaszolok” – mondta a Telexnek Gulyás, amikor arról kérdeztük, Varga Judit akkori igazságügyi miniszter támogatásra javasolta-e K. Endre kegyelmi kérelmét, amikor felterjesztette azt Novák Katalin köztársasági elnöknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!