Magyar Péter politikájáról ma sem derült ki sok minden, de a Fidesz egyelőre így sem tud vele mit kezdeni

Legfontosabb

2024. április 6. – 20:03

Magyar Péter politikájáról ma sem derült ki sok minden, de a Fidesz egyelőre így sem tud vele mit kezdeni
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Kossuth téren összegyűlt tömeg nagysága alapján sikeresnek mondható Magyar Péter szombati tüntetése, de a beszédekben és az esemény felépítésében is kiütköztek azok az ellentmondások és átgondolatlanságok, amelyek eddigi politikai megnyilvánulásait is jellemezték, mondta a Telexnek Lovász Dorottya, a Polémia Intézet elnöke és a 21 Kutatóközpont elemzője.

Szerinte a tüntetésnek inkább majális jellege volt: végig popzene szólt, megjelentek a nemzeti szimbólumok, de nem jött létre az a politikai közösség, ami Magyar Péter szavazóbázisát jelenthetné. Ezt mutatja, hogy a rogánozás és az orbánozás váltotta ki a leghevesebb érzelmi reakciót a tüntetőktől.

De mi ment félre a tüntetésen? Lovász szerint Magyar Péter célja a lehetséges vidéki szavazók mobilizálása, a Fidesszel és Orbán Viktorral szemben kritikus, esetleg apolitikus emberek megszólítása és egyfajta közös identitás kiépítése lehetett. Az elemző azt mondta, ezt a próbálkozást akkor tekinthetjük sikeresnek, ha az anyák napjára meghirdetett tüntetésen legalább annyian lesznek, mint most.

Az elemző azt mondta a Telexnek, a tüntetés alapkoncepciója – hogy közös vonulással induljon – jó volt, mert cselekvésre ösztönöz és közös célt ad a tömegnek. Az azonban visszaütött, hogy sok idő volt, mire az emberek átértek a Kossuth térre. A Magyar Péter előtt elhangzó beszédekkel és a felszólalásokkal pedig az volt a gond, hogy nem magyarázták el a tüntetőknek, miért fontosak a felszólalók: mi a jelentősége Rost Andrea operaénekes szereplésének vagy a szigetszentmiklósi polgármester történetének.

Ami közös a szereplőkben, hogy mind az elithez tartoznak, miközben a tüntetésen többször is elitellenes jelszavak hangzottak el, Magyar Péter maga is a hatalmi elit leváltásáról beszélt több alkalommal. Ehhez képest

egyetlen olyan felszólaló sem volt a színpadon, aki a megélhetési, gazdasági nehézségekről beszélt volna, vagy legalább arról, hogyan érinti a Fidesz korrupciója az átlagembereket.

A tüntetés összképe alapján az lehet a benyomásunk, hogy Magyarországon a korrupció jelenti a legnagyobb problémát, nem pedig a megélhetés. Lovász Dorottya szerint a gazdasági üzenetek feltűnő hiánya a kapkodást és Magyar Péter politikájának átgondolatlanságát mutatja.

Valószínűleg mindenki azt várta, hogy a tüntetésen megtörténik a nagy bejelentés: Magyar Péter végre elárulja, melyik párttal indul a június 9-i EP-választáson. Hogy ez elmaradt, azért probléma az ő szempontjából, mert miközben az Orbán-rendszer leváltását ígéri, még mindig hiányzik az a platform vagy politikai szerveződés, ahová az emberek becsatornázhatják politikai véleményüket, vagyis akire szavazni tudnak majd, hiszen a már bejelentett egyesület nem elég ehhez. Ez az ellentmondás abban is megjelent, hogy Magyar Péter beszéde egyszerre sugallta azt, hogy a Fidesz leválthatatlan, és próbált közben reményt adni az embereknek.

Feltűnő volt az is Lovász Dorottya szerint, hogy Magyar Péter nagyrészt ugyanazokat az üzeneteit és ígéreteit sorolta fel, amiket már korábban a március 15-i tüntetésen elmondott. Beszélt többek között az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról, a korrupcióval szembeni küzdelemről és a közoktatás megreformálásáról. Ezek önmagukban sem új üzenetek, az ellenzéki pártok nagyon hasonló dolgokat fogalmaztak meg az elmúlt 14 évben.

A 21 Kutatóközpont elemzője szerint ez azzal függhet össze, hogy Magyar Péternek még mindig nincs pártja, emiatt nehezen tud előállni egy ennél konkrétabb politikai programmal. Így maradt a korábban elmondott politikai üzenetek sulykolása, csakhogy ez idővel kevés lesz. A másik oka pedig az lehet, hogy a politikai térbe belépve már nagyobb súlya van a mondandójának ahhoz képest, mint amikor berobbanása után a sajtóban nyilatkozott. Lovász Dorottya szerint ez a kapkodás és átgondolatlanság a Talpra magyarok! mozgalom logójában is megjelenik. Nem egyértelmű, hogy a piros-zöld végtelen jel a NER leválthatatlanságát szimbolizálja, esetleg valami mást.

A Fidesz eddig azzal támadta Magyar Péter, hogy egy erőszakos, nőbántalmazó alak, aki évekig terrorizálta a feleségét, Varga Judit volt igazságügyi minisztert. Most viszont már azzal próbálják hitelteleníteni, hogy baloldali politikusnak, dollárcselédnek, az új Márki-Zay Péter nevezik. Varga Judit történetével Magyar Péter lehetséges támogatóit próbálta megosztani a Fidesz, akik egyébként is kritikusak a Fidesszel szemben. A propaganda üzenete az volt, hogy aki Magyar Péterrel van, az az erőszakot támogatja. „A Fidesz ezzel diszkreditálja a bántalmazottakat, hiszen politikai eszközt csinálnak a családon belüli erőszakból” – tette hozzá az elemző.

Most sokkal inkább a saját szavazóikhoz beszélnek azzal, hogy baloldalinak titulálják azt a Magyar Pétert, aki maga is többször elmondta, hogy világéletében keresztény-konzervatív meggyőződésű ember volt.

Ezzel az lehet a céljuk, hogy egyben tartsák saját szavazótáborukat, lehetőleg minél kevesebben álljanak Magyar Péter mellé. A baloldaliság vádjával ráadásul az a kép is sérül, hogy Magyar Péter egy pártok felett álló politikai szereplő, magyarázta Lovász Dorottya. A Kossuth téren látott tömeg nagysága arra utalhat, hogy a bántalmazás vádja nem igazán kezdte ki Magyar Péter népszerűségét és karizmáját. Ő továbbra is azzal keretezi a bántalmazás vádját, hogy csupán a propaganda lejáratókampányáról van szó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!