Elemző: Profi szervezés, Magyar Péter a politikai középhez beszélt, de a katarzis elmaradt

2024. március 15. – 20:11

Elemző: Profi szervezés, Magyar Péter a politikai középhez beszélt, de a katarzis elmaradt
Magyar Péter szelfizik támogatóival az Andrássy úton tartott beszédét követően – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Péter által meghirdetett március 15-i demonstrációt profi tervezés és lebonyolítás jellemezte, de a várt katarzis elmaradt – mondta a Telexnek Milbacher Dániel politológus. A Polémia Intézet elemzője szerint a Magyar által meghirdetett 12 pont a vélt vagy valós politikai középnek szólt, de nem tartalmaz sok újdonságot ahhoz képest, amit az ellenzék az elmúlt tizennégy évben követelt. Nagy kérdés, hogy több hasonló sikertelen próbálkozás után sikerül-e szavazókat szerezni egy harmadik utas politikának.

Az elemző maga is elment megnézni a Magyar Péter által meghirdetett demonstrációt. Véleménye szerint a rendezvény nagyon jól volt felépítve, „a Fideszt leszámítva régen nem láttam ilyen jól összerakott rendezvényt”. Mint mondta, profi volt a technika, a hangosítás, tisztán lehetett hallani, látni még a színpadtól távolabb is a történéseket.

Milbacher szerint a dramaturgiát is nagyon tudatosan és jól tervezték meg. Felfelé vezető ívet igyekeztek rajzolni, hogy megpróbálják ráhangolni a közönséget a szónok érkezésére. Az elemző szerint hatásos volt, hogy nemcsak a Magyar Pétert kitartásra biztató üzeneteket olvasták fel a színpadon, de a propagandamédia Magyar Péterről szóló negatív címkéit is megjelenítették a kivetítőn, miszerint Magyar áruló, messiás komplexusos vagy focistafeleség.

A nyitó versek és felolvasások között a széles közönség számára ismert zenéket játszottak, Varga Miklós Európáját vagy a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt. Ezeket mindenki ismeri, oldalakon átívelően mindenkinek jelentenek valamit. Ezzel azt az élményt akarták megteremteni, hogy a jelenlévők mind összetartoznak, Milbacher Dániel helyszíni tapasztalatai szerint azonban ez nem feltétlenül sikerült.

„Nem egy közösség, inkább sok, egymástól független érdeklődő állt az Andrássy úton.”

Mindennek a célja az volt, hogy Magyar színpadra érkezése előbb ovációt, aztán katarzist váltson ki, de utóbbi a beszéde végén biztosan elmaradt az elemző szerint. Magyar ugyan jó kommunikátor, jó képessége van a nyilvános beszédhez, viszonylag jó szónok is, de a beszéde hosszú és néhol unalmas volt, és a legvégén nem volt katartikus lezárása. Ő is azt a stílust követi, amit a magyar politikusoknak tanítanak: álljon a pulpitus mögött, ne mozduljon el onnan, és a kezével se gesztikuláljon beszéd közben, ez ugyanis rossz történelmi időket idézhet. Figyelemreméltó, hogy Magyar gyakran használta a kedves barátaim megszólítást, ami köztudottan Orbán szófordulata, jegyezte meg az elemző.

A beszéd tartalmilag egy abszolút elit üzenetet fogalmazott meg

– véli Milbacher Dániel.

Magyar a választók vélt közepéhez kívánt szólni, gazdasági és politikai értelemben a középosztálynak címezte üzeneteit. Árulkodó, hogy megélhetési, vagy zsigeri gazdasági kérdésekről, a szegénységről, a gazdagok és szegények közötti ellentétekről alig ejtett szót, kerülte a hagyományosan a baloldalhoz vagy a szélsőjobboldalhoz köthető témákat.

A Magyar Péter által meghirdetett 12 pontban kevés olyat találunk, amit az ellenzék az elmúlt 14 évben vagy akár 2010 előtt ne tematizált volna – mondta Milbacher. Előkelő helyen állt az egészségügy, az oktatás vagy a környezetvédelem problémája. Még ha unalmasnak is tűnnek ezek, a létjogosultságukat az indokolhatja, hogy a magyar lakosság körében végzett közvélemény-kutatásokból is rendre az derül ki, hogy a válaszadók ezeket a területek jelölik meg az ország legnagyobb problémáinak, mondta a politológus.

Milbacher szerint feltűnő, és szintén az üzenetek elitjellegét hangsúlyozza, hogy a szegénység problémájának kezelése az utolsó pontok között szerepelt. Mindez ráadásul olyan tálalásban, hogy „az elesett, perifériára szorult társadalmi csoportok megsegítése, felzárkóztatása”, azaz mintha az elitnek kellene felemelnie ezt a társadalmi kört.

Az elemző szerint talán az egyetlen meglepő és eredeti gondolat a beszédben a szülés problémájának felvetése volt, miszerint nem lehet szabadon szülészorvost választani, és a nőknek, anyáknak nem segítenek visszatérni a munkába. Ezt a témát eddig elsősorban a baloldali pártok tematizálták, mások is próbálkoztak már ezzel, de eddig nem ütötte át nagyon a nyilvánosság ingerküszöbét.

A beszéd nem véletlenül egy nemzeti minimumot próbált leírni, tekintve, hogy nem egységes tömbhöz szólt.

A tömegben minden bizonnyal szép számmal voltak baloldaliak, liberálisok, jobboldaliak. Magyar Péter ezt azzal igyekezett feloldani, hogy elsősorban magyarok vannak jelen, akik tenni akarnak az országért. A tömegben jól érezhető volt ugyanakkor, hogy Magyar Péternek az EU-val kapcsolatos gondolatai nem mindenkinek tetszettek. A szónok ugyanis a mostani kormány szólamaihoz igazodva azt mondta: téves az az ellenzéki felfogás, hogy Brüsszelben a Magyarországnak járó uniós források befagyasztásáért dolgoznak, és az sem jó, ha az EU megpróbál beavatkozni Magyarország belügyeibe. Igaz, emellett azt is mondta: bármilyen hibái is vannak az Uniónak, mi ennek a klubnak vagyunk a tagjai.

A Magyar Péter által életre hívott Talpra magyarok nevű közösség karakterében és nevében is nagyon hasonló a többi, nemzeti érzéseket középpontba állító hazai politikai kezdeményezéshez: Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalmához, Vona Gábor Második Reformkorához vagy Jakab Péter A Nép Pártján nevű szervezetéhez.

Magyar a korábbi nyilatkozataiban tulajdonképpen megpróbálta összemosni az ellenzéket a Fidesszel, illetve erre a beszédében is utalt. Arról beszélt, hogy „(…) látni kell, hogy a jelenlegi politikai helyzet fenntartása kizárólag a hatalomgyár, valamint a kompromittálódott kormányzati és ellenzéki szereplők érdeke (…)”.

Ezzel próbál helyet csinálni magának a politikai palettán harmadik utas erőként vagy anti-establishment pártként, csakhogy ezt a jelenleg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és Mi Hazánk foglalja le.

Nem véletlenül utalt a beszédében Magyar a Kutyapárt szlogenjeire is azzal, hogy ő nem ígér örök életet és ingyen sört.

Arról semmit nem tudtunk meg, hogy Magyar Péter hogyan képzeli a jövőt, kik lesznek a mozgalma vagy pártja alapító tagjai, mondta Milbacher Dániel. Magyar Péter kezdeményezése ideológiai szempontból még nem nagyon sorolható be sehova.

Az egyik célpontja nyilvánvalóan a kiábrándult fideszesek kategóriája lehet, ami statisztikai alapon létezhet, de ennek létezését egyelőre politikai szinten még nem láttuk – vélte az elemző. Az tény, hogy sokan csak azért szavaznak a kormánypárta, mert nem találnak máshol hiteles alternatívát, de ezt nehéz lesz valódi szavazatokra váltani, ahogy Márki-Zay Péternek sem sikerült. Magyar Péter részéről most egy újabb kísérletet látunk erre.

Néhány napja a Választási Földrajz statisztikai alapú elemzésben járt utána annak, hogy vajon valóban léteznek-e kiábrándult fideszesek – ezt a cikkünket itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!