Több lett a zöld, a kutyapiszok is eltűnhet a józsefvárosi utcákról, a szeméthelyzet viszont reménytelennek tűnik

Legfontosabb

2024. április 4. – 14:16

Több lett a zöld, a kutyapiszok is eltűnhet a józsefvárosi utcákról, a szeméthelyzet viszont reménytelennek tűnik
Rádai Dániel alpolgármester és Pikó András polgármester a Lujza utca 36-ban található minikertben – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Mikor tűnik el Józsefvárosból a kutyapiszok? Mit tud csinálni az önkormányzat a hajléktalanhelyzettel? Miért nem elégedettek az emberek a köztisztasággal, ha közben többet költenek a közterek takarítására? Többek között ezekre a kérdésekre válaszolt Pikó András polgármester és stábja a sajtónak szervezett keddi sétán. Ezen bemutatták, milyen eredményeket értek el a 2019-es önkormányzati választás óta, hogyan sikerült megújítani a józsefvárosi közterületeket.

Szerettük volna megismeri a helyi Fidesz álláspontját is, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak megkeresésünkre. Hogy mégis teljesebb legyen a kép, mi szembesítettük a polgármestert a Fidesz kritikáival, és azt is felidéztük, mit mondott még polgármesterjelöltként.

A 2019-es választási győzelem után a Pikó-féle városvezetés egyik legfontosabb vállalása az volt, hogy élhetőbbé és zöldebbé tegyék a kerületet. Az is cél volt, hogy ezt a lehető legdemokratikusabban, a lakosság bevonásával valósítsák meg. Rádai Dániel alpolgármester arról beszélt, hogy 2019 óta 16 ezer négyzetméternyi közterületet újítottak fel, több ezer négyzetméternyi zöldfelületet hoztak létre. Ezekből értelemszerűen a faültetések a leglátványosabbak, de a zöldítés nem állt meg az utcákon.

A Lujza utca 36. szám alatt lévő klasszikus körgangos bérház udvarán minikertet alakítottak ki a lakók. A társasház a fővárosi önkormányzat egyik pályázatán nyert erre pénzt, de Józsefvárosnak is van hasonló pályázata. A növényekkel és a homokozóvá átalakítható asztalkával kicsit barátságosabbnak tűnik az egyébként nem túl világos udvar, és a lakóknak sem csak az unalmas térkövet kell bámulniuk, ha kinéznek az lakásukból. Teljes mértékben a lakóközösségekre van bízva, hogy mit kezdenek az elnyert pénzzel, de a kertek gondozása is az ő feladatuk, mondta az alpolgármester.

Minikert a Lujza utca 36-ban – Fotó: Huszti István / Telex
Minikert a Lujza utca 36-ban – Fotó: Huszti István / Telex

A társaságházak nemcsak a Lujza utcaihoz hasonló közösségi kertekre pályázhatnak, hanem például biciklitárolóra vagy liftfelújításra is. Feltétel viszont, hogy csikkgyűjtő ládákat szereljenek fel kívülre. Elsőre furcsa kitételnek tűnik, de mint kiderült, a kerületben akkora problémát okoznak az eldobált cigicsikkek, hogy az önkormányzatnak kezdeni kellett ezzel valamit.

A Lujza utca arra is jó példa, mennyire fel tudja dobni az utcaképet pár tucat fa és a parkoló autók megregulázása. A Google Street View korábbi képeit böngészve látványos, mennyire sivár volt a Magdolna utca egyik legrosszabb hírű utcája: nulla növényzet, járdán parkoló autók tömege. Pedig a faültetés nem olcsó mulatság a városi környezetben. Egyetlen fa elültetésének a költsége akár egymillió forint is lehet, mivel rengeteg munkával jár, hogy helyet tudjanak csinálni a növénynek, magyarázta az alpolgármester.

A Déri Miksa utca felújítása mutatja legjobban, mi is az önkormányzat víziója. 2019-ben kész terveket vettek át az előző vezetéstől: az eredeti tervek az autós parkolás megtartásával és ládákban kihelyezett növényekkel számoltak. Pikóék újratervezték a beruházást, amihez kikérték a lakosság véleményét is. A Déri Miksa utcai rendelőintézet előtti szakaszt teljes egészében sétálóutcává alakították, így közvetlen gyalogos összeköttetést kapott a vele szemben lévő játszótérrel.

A felújítás során hatvan új fát ültettek, megszüntettek egy csomó parkolóhelyet, utcabútorokat tettek ki és nyilvános vécét alakítottak ki, amin szintén lakossági igény volt. Rádai Dániel azt mondta, hogy az önkormányzat elképzelései és a lakossági igények között nagy volt az átfedés, így végül nem kellett semmi kivenniük a tervekből. Azt remélik, hogy a felújítás hatására a most még üresen álló üzlethelyiségekre is lesznek bérlők, és új boltok, kávézók nyílhatnak a környéken.

Déri Miksa utca rendelőintézet előtti része – Fotó: Huszti István / Telex
Déri Miksa utca rendelőintézet előtti része – Fotó: Huszti István / Telex

A Bacsó Béla utca felújítása most is zajlik. Az a terv, hogy az utca Rákóczi tér felőli, körülbelül 50 méter hosszú részét megnyitják.

Ez a józsefvárosi önkormányzat szótárában azt jelenti, hogy lezárják az autók elől.

A Covid idején már volt erre példa, és Rádai Dániel szerint pozitívak voltak a lakossági visszajelzések: 400-nál is többen véleményezték a tesztüzemet, és több mint 90 százalékuk mondta azt, hogy legyen megint autómentes a Bacsó Béla utca. Itt is úgy számol az önkormányzat, hogy a felújítás során a parkolóhelyek egy részét megszüntetik.

Hasonló megoldáson gondolkodnak a Rákóczi téri vásárcsarnok mögött futó Víg utca esetében is, ami szintén átesett némi zöldítésen és parkolóhelyeket is szüntettek meg. A józsefvárosi önkormányzat azt fontolgatja, hogy beszáll a vásárcsarnok üzemeltetésébe, mert azt látják, hogy a jelenlegi konstrukcióban nem használják ki eléggé az épület turisztikai-kulturális lehetőségeit. Ha sikerülne új funkciót találni a vásárcsarnoknak, az a Víg utcára is kedvező hatással lenne, magyarázta az alpolgármester.

A Víg utca a vásárcsarnok mögött – Fotó: Huszti István / Telex
A Víg utca a vásárcsarnok mögött – Fotó: Huszti István / Telex

Akár szimbolikusnak is mondható, ami a Magdolna utca és a Koszorú utca sarkán csinál az önkormányzat: ott korábban parkoló volt, amit az önkormányzat dolgozói használtak. A parkoló helyén most egy teljesen új park épül, ahol a padok, asztalok mellett lesz tanösvény, nyitott tanterem és esőkert is. Azért is szimbolikus, mert a parkot kifejezetten a kerületiek kérésére kezdte el építeni az önkormányzat. Eredetileg nem lett volna kerítés a park körül, de a környéken élők ragaszkodtak ehhez, így este zárni fogják.

A tervek szerint 2023 végén adták volna át az új parkot, azonban az építkezés során komoly műszaki kihívásokkal szembesültek, ami miatt alaposan megcsúszott a projekt. Rádai Dániel alpolgármester azt ígérte, hogy már csak pár hetet kell várni az átadásra. Már a neve is megvan, Cinka Panna, a leghíresebb női cigányprímás nevét viseli majd. Ezzel egy újabb józsefvárosi közterületet neveznek el egy nő után, amire egész Budapesten nem sok példa van.

Az új park a Magdolna utcában – Fotó: Huszti István / Telex
Az új park a Magdolna utcában – Fotó: Huszti István / Telex

Inkább ne változzon semmi, mert jönnek a drogosok

A Fidesz rendszeresen azzal támadja az önkormányzatot, hogy a kerületet elöntötte a szemét és a mocsok, amiért természetesen Pikó a felelős. Még polgármesterjelöltként Pikó András 2019-ben a régi Indexnek arról beszélt egy ugyanilyen sétán, hogy a józsefvárosiak a köztisztaságra a legérzékenyebbek. Ez azóta sem változott, a köztisztaság még mindig az egyik legfontosabb kérdés. A polgármester szerint tisztább a kerület, mint volt 2019 előtt, a lakosság mégsem érzékel érdemi javulást ezen a téren, holott az önkormányzat kétszer annyit költ a közterületek takarítására 2019-hez képest.

Ezt azzal magyarázta Pikó, hogy a közterületek takarítása nem egyedül az önkormányzat feladata, a társasházaknak, a magánszemélyeknek és a fővárosi önkormányzatnak is van felelőssége ebben. Valójában szemléletváltásra lenne szükség, ami viszont még nem történt meg. „Amikor valami szépet akarunk csinálni, mindig felmerül, hogy majd jönnek a hajléktalanok és a drogosok, és akkor mi lesz, ezért inkább ne is változzon semmi. Mi viszont abban bízunk, hogy jobban tudjuk üzemeltetni és takarítani a köztereinket” – tette hozzá.

A kutyapiszokhelyzet viszont nagyot javult, de ehhez rengeteg időt és energiát fordítottak arra, hogy elérjék a kutyatartóknál, hogy szedjék fel a kutyáik után a kakát. Táblákkal próbálják felhívni a figyelmet erre, ezenkívül ingyen kakazacskót adnak a kutyásoknak és kutyapiszoárt csináltak a felújított Déri Miksa utcában.

„Meggyőződésem, hogy a következő ciklus végére el fog tűnni a kutyapiszok Józsefvárosból. Ennyi idő kell a kultúraváltáshoz”

– mondta Udvarhelyi Thessza, Pikó András kampányfőnöke, a Józsefvárosi Önkormányzat Közösségi Részvételi Irodájának (KRI) nemrég lemondott vezetője.

A Fidesz másik vádja Pikó Andrással szemben, hogy „csöveslágert” és „hajléktalangettót” csinált a kerületből. Nem először kampányolnak a hajléktalanhelyzettel a VIII. kerületben, de a szóhasználat és a stílus talán még sosem volt ennyire durva.

Öt éve úgy nyilatkozott Pikó, hogy ő is érzékeli azokat a konfliktusokat, amiket a hajléktalan emberek okoznak a kerületben. Akkor azt tartotta volna megoldásnak, hogy munkásszállók épüljenek, mert sok hajléktalanellátó intézmény gyakorlatilag munkásszállóként működik, emiatt a hajléktalan emberek kiszorulnak ezekből az intézményekből. A VIII. kerületben több illegális tömegszállás is működhet, az egyik 2021-ben égett le. Csoda, hogy nem égett bent senki, mert 3-4 négyzetméteres, funérlemezekből kialakított fülkékben voltak elhelyezve az emberek.

Pikó András józsefvárosi polgármester – Fotó: Huszti István / Telex
Pikó András józsefvárosi polgármester – Fotó: Huszti István / Telex

A helyzet az elmúlt öt évben sem javult, sőt, a Magyarországra érkező vendégmunkások lakhatása sincs megoldva, ami viszont már kormányzati hatáskör lenne. Józsefváros amúgy is nehéz helyzetben van ebből a szempontból, mert a fővárosi kerületek közül ott működik az egyik legtöbb hajléktalanellátó intézmény. Egyértelmű, hogy tehermentesíteni kellene a kerületet, de Pikó jelenleg nem lát politikai akaratot erre: „nem látok hirtelen olyan kerületi polgármestert, aki jelentkezne, hogy legyen a kerületében hajléktalanszálló.”

Rádai Dániel cinikusnak tartja, hogy az a kormány kéri számon a hajléktalanok miatt az önkormányzatot, amelyek egyetlen bérlakást sem épített az elmúlt tizennégy évben. Udvarhelyi Tessza ehhez annyit tett hozzá, hogy az önkormányzat azzal tud segíteni, hogy olyan lakáspolitikát csinál, ami megakadályozza, hogy emberek az utcára kerüljenek.

A Fidesz nem véletlenül támadja ennyire hevesen a Pikó-féle vezetést. Tíz év után veszítették el a VIII. kerület irányítását a 2019-es önkormányzati választáson, ahol a C8 nevű helyi civil szervezet jelöltjeként, az ellenzéki pártok támogatásával tudott nyerni Pikó András a regnáló polgármester, Sára Botond ellen. Bő két hónappal a június 9-i önkormányzati választás előtt még nem tudni, ki lesz a Fidesz polgármesterjelöltje Józsefvárosban. A hírek szerint Sára Botond budapesti főispán korábbi kampányfőnökét indíthatják.

Nem egyszerű kultúraváltás közben választást nyerni

Szintén sokszor kerül elő az a vád a Fidesz részéről, hogy Pikóék megszüntették a kerületőrséget és a polgárőrséget a kerületben. A polgármester szerint ez egyszerűen nem igaz. A kerületőrség ugyanúgy működik, mint a Fidesz idejében, a polgárőrséggel pedig az történt, hogy egy másik egyesülettel dolgoznak, mert az előzővel problémák voltak. Az sem igaz, hogy fele annyi pénzzel támogatják a rendőrséget, mint 2019 előtt. Szinten tartották és még növelték is a támogatás mértékét, így évente 300-400 milliót költenek erre.

Ezzel összefüggő kritika, hogy az elmúlt öt évben romlott a közbiztonság a VIII. kerületben. Pikó ezt vitatja, szerinte az adatok sem azt mutatják, hogy igaza lenne a Fidesznek. A Covid alatt jelentősen csökkent a bűncselekmények száma Józsefvárosban, majd tavaly a 2019-es szintre tért vissza, ami megfelel az országos trendeknek. A polgármester szerint a közbiztonság fenntartása elsősorban a kormány és a rendőrség feladata. „2019-ben is tudtuk, hogy a Fidesznek három kiemelt témája lesz a kampányban: a hajléktalanság, a köztisztaság és a közbiztonság. Nem csodálkozom azon, hogy most is így van, de azon igen, hogy semmi másról nem beszélnek.”

Forgalomcsillapítás a VIII. kerületben – Fotó: Huszti István / Telex
Forgalomcsillapítás a VIII. kerületben – Fotó: Huszti István / Telex

Az ingyenes lakossági parkolás megszüntetése és a forgalomcsillapítás céljából bevezetett intézkedések ugyancsak a Fidesz slágertémái, gyakran vádolják autósüldözéssel a kerület vezetését. Pikó András elismerte, hogy ez olyan téma, amivel a Fidesz sikeresen tudja hergelni a választók egy részét. Szerinte még egy évre lenne szükségük, hogy a lakosság számára is nyilvánvalóvá váljon, hogy az ingyenes lakossági parkolás megszüntetése és a parkolóhelyek számának csökkentése jó irány.

Abban bíznak, hogy az emberek is belátják, fenntarthatatlan, hogy 12 ezer parkolóhelyre másfélszer ennyi parkolási engedélyt adjanak ki, nem beszélve az autósforgalom okozta zaj és por káros hatásairól. „Ha nincs a Covid, már 2021-2022 folyamán bevezetjük a parkolási reformot, és akkor több idő lett volna arra, hogy megszokják ezeket az intézkedéseket. Most ennek a folyamatnak a közepén vagyunk. Teljesen természetes, hogy a Fidesz minden létező eszközzel próbál minket támadni. Abban reménykedünk, hogy sokkal többen látják a parkolási reform előnyeit, mint ahányan a hátrányait.” Udvarhelyi Tessza szerint ebben a helyzetben nehéz azt kérni a választóktól, hogy szavazzanak rájuk: „nem egyszerű egy kultúraváltás kellős közepén választást nyerni. Ha 2022-ben lennénk, már senki nem is emlékezne ezekre az ügyekre a választáson.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!