„A bicskei rémálom nem egyedi eset!” – Magyar Péter egy gyerekotthonban történt szexuális bántalmazásról posztolt

2024. április 3. – 10:29

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar Péter legújabb Facebook-posztjában egy speciális gyermekotthonban történt bántalmazásról ír, ahol 2023 áprilisában az egyik gyermekfelügyelő megegyezett egy 15 éves növendékkel, hogy segít neki megszökni az otthonból, ha cserében a gyermekkel szexuális kapcsolatba léphet. Bár Magyar Péter nem írja le konkrétan melyik intézményről van szó, de egy ombudsmani jelentésre hivatkozik.

A Telexen februárban jelent meg egy anyag arról, hogy rengeteg a bántalmazás a gyermekvédelemben, a gyerekeket újra és újra traumatizálják, és semmi nem történik. Ebben a cikkben írtunk arról, hogy tavaly az alapvető jogok biztosa mulasztást állapított meg, mert a Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthonban az egyik gyermekfelügyelő szexuális kapcsolatot létesített egy 15 éves nevelt lánnyal. A vezetőség, bár tudott a történtekről, nem kezdeményezett feljelentést. Vélhetően erre a jelentésre célzott Magyar is a posztjában.

A beadvány szerint 2023 tavaszán a gyermekotthon egyik gyermekfelügyelője éjszaka felajánlotta a kiskorú lánynak, hogy segít neki megszökni, ha szexuális kapcsolatot létesít vele. Ebbe a lány beleegyezett. A lány az egyik nevelőjének mondta el a történteket, a próbaidős gyermekfelügyelő tagadta, hogy bármi történt volna. A lány azt mondta: önként szexelt, nem történt erőszak, nem kényszerítette őt a felügyelő.

A vezetőség úgy döntött, nem tesz feljelentést az ügyben, mert a feljelentés utáni vizsgálat rossz fényt vetne az intézményre, ezért megállapodtak a gyermekfelügyelővel abban, hogy közös megegyezéssel megszüntetik a munkaviszonyát

– derül ki a panaszbeadványból.

A lány a szexuális kapcsolatról tavaly augusztus 16-án személyesen beszélt a gyermekvédelmi gyámjának. A gyermekvédelmi gyám a nevelt gyerek törvényes képviselője. A gyermekvédelmi gyámoknak legalább havi rendszerességgel kell(ene) találkozniuk a rájuk bízott gyerekekkel, de ez sokszor nagyon kevés ahhoz, hogy idejében felismerjék a bajt. A gyámok sokszor még a havi egy találkozóra se érnek rá, annyi gyerekre kell figyelniük – van, akinek több mint ötven gyámoltja van. A gyerekvédelmi gyám a jegyzőkönyv felvétele után feljelentést tett a gyermekfelügyelő ellen.

Nem példa nélküli, hogy a zárt intézményekben megpróbálják eltussolni a bántalmazást és a kényes ügyeket.

Ugyanez történt a bicskei Kossuth Zsuzsa gyermekotthonban, ahol a korábbi igazgató szexuálisan zaklatott gyerekeket, az igazgatóhelyettes pedig rávett egy gyereket, hogy vonja vissza vallomását. Bár házon belül többen tudták, mi zajlik, a történtek több mint tíz év után derültek ki. Ráadásul a bántalmazások öt évig még azután is folytatódtak, hogy a hatósághoz 2011-ben eljutottak az első bejelentések.

A szexuális bántalmazás a legtöbb esetben tanúk nélkül, négy fal között zajlik. Az intézményekben elkövetett szexuális bántalmazás esetén szinte mindig van olyan felnőtt, aki tudott a történtekről, vagy éppen segített a bántalmazónak. Általános tapasztalat lehet, hogy aki kiáll a gyerekek érdekében, jelzést tesz, segítséget kér, sokszor ő maga kerül lehetetlen helyzetbe. A zárt intézmények pedig mindent megtesznek azért, hogy a gyermekvédelemben történt bántalmazások titokban maradjanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!