A DK, a Momentum, az LMP és a Párbeszéd is beállt Pikó András mögé Józsefvárosban

2024. április 2. – 15:51

Másolás

Vágólapra másolva

Megszületett a megállapodás a józsefvárosi választási szövetségről. Azok a jelölő szervezetek, akik részt vettek a tárgyalásokon, közösen indulnak a 2024-es önkormányzati választáson, polgármesterjelöltjük pedig Pikó András – jelentette be Pikó András a Facebookon.

A szövetségben A C8 Civilek Józsefvárosért Egyesület, a Demokratikus Koalíció, az LMP – Magyarország Zöld Pártja, Momentum Mozgalom, a Párbeszéd – Zöldek és a Szikra Mozgalom van benne.

A kerület jelenlegi polgármestere már 2022 végén bejelentette, hogy újraindul. Az egykori újságírót és rádióst a Momentum már tavaly márciusban biztosította támogatásáról, a DK józsefvárosi szervezetének elnöke pedig egy júniusi interjúban arról beszélt, hogy nem indítanak saját jelöltet, beállnak Pikó mögé.

Bár korábban az MSZP is bejelentette, hogy az újrainduló Pikó Andrást támogatják, a polgármester friss bejegyzésében nincs feltüntetve a párt neve.

Hivatalosan ugyan még nem jelentették be, a Fidesz a kerületben a budapesti főispán, Sára Botond korábbi kampányfőnökét, Szilágyi Demetert indíthatja. Józsefvárosban a Fidesz azzal kampányol, hogy a kerület úszik a mocsokban és az ürülékben. A Mondjuk a frankót nevű propagandaoldal hónapok óta azt sulykolja, hogy Pikóék miatt hajléktalanok lepték el Józsefvárost, „hajléktalangettó lett” a kerületből. „Csövesvoks, hajléktalanlobbi, hajléktalanbiznisz, csövesláger” – hogy hol tart a Fidesz józsefvárosi kampánya, ebben a cikkünkben mutattuk be.

A kerületben a 2019-es önkormányzati választáson ellenzéki győzelem született. A C8 nevű helyi civil szervezet jelöltje, az ellenzéki pártok által is támogatott Pikó András egykori újságíró és rádiós győzte le a kerület regnáló polgármesterét, Sára Botondot. Józsefvárost előtte tíz éven át a Fidesz irányította: eleinte Kocsis Máté, majd őt követte Sára Botond.

Pikó Andrással február végén készítettünk interjút, akkor az alakuló választási szövetségről azt mondta:

„A főváros legerősebb választási szövetsége alakul itt Józsefvárosban. 2018-ban rettenetesen leépült volt a pártstruktúra, 2018-ban egy időközin nagyon csúnyán megbukott az itteni ellenzéki pártok koalíciója. Ahhoz képest most a pártok jobb állapotban vannak, többet dolgoznak, és felnőtt két erős, helyi beágyazottságú mozgalmi szervezet: az egyik a Szikra, a másik a saját szervezetem, a C8. Az ő bevonásuk egy olyan politikai konstrukciót hoz, ami nincs másutt a fővárosban. Józsefváros egy különleges politikai terep: itt nagyon sok az olyan ellenzéki szavazó, akinek nincsen pártja. Őket is meg akarjuk szólítani. Itt egyébként az a különleges helyzet van, hogy a Momentum és a DK megfér egymással, ezért szerintem a legerősebb szövetségnek a gerince létrejött.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!