A kormány azt is megtiltaná, hogy állami intézményekben dolgozzanak vendégmunkások

2024. március 27. – 13:33

Másolás

Vágólapra másolva

A Miniszterelnöki Kabinetiroda új jogszabálytervezete szerint megtiltaná a kormány, hogy a magyarországi vendégmunkások állami intézményeknél vagy állami tulajdonban lévő gazdasági társaságoknál vállaljanak munkát – írja a 444.

A jogszabálytervezetben azt írják:

„A magyarországi tartózkodás és munkavállalás idegen állam polgára számára nem alapjog. Magyarországon a magyar munkahelyek első helyen a magyarokat illetik meg. Ezen alapelvek mentén a vendégmunkások magyarországi munkavállalását a Kormány tovább szigorítja azzal, hogy megtiltja a vendégmunkások foglalkoztatását az állami intézményeknél és állami tulajdonban lévő gazdasági társaságoknál. Ezen foglalkoztatási tilalom alól az érintett állami tulajdonban lévő gazdasági társaság esetében a Kormány által kijelölt személy kizárólag nyomos indok alapján, miniszteri kezdeményezés alapján adhat mentesítést.”

Az Orbán-kormány – amely 2015 környékén még plakátkampánnyal kondicionálta a lakosságot arra, hogy idegenkedjen bárkitől, aki idejön, és elvenné a magyarok munkáját – kidolgozott egy új törvényt a vendégmunkások helyzetének szabályozására, majd azt még annak hatályba lépése előtt visszavonta, hogy nem sokkal később egy újabb, a vendégmunkások behozatalát valamelyest szigorító szabályt hozzon. Miközben Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy akár 500 ezer munkásra is szüksége lehet az országnak.

A KSH legfrissebb adatai szerint 2023 novemberében összesen 98,5 ezer külföldi állampolgárságú ember állt alkalmazásban Magyarországon, közülük több mint 76 ezren harmadik országbeliek, vagyis az Európai Unió és az EFTA tagállamain kívülről érkezők. A külföldi dolgozók aránya egy év alatt 13 százalékkal emelkedett, leginkább annak köszönhetően, hogy közel 14 ezerrel több harmadik országbeli dolgozó érkezett 2022 novembere óta.

Az idegenrendészeti törvény tavaly decemberi módosításával a kormány valamelyest behúzta a féket a vendégmunkások behozatalával kapcsolatban. Az új szabály szerint ugyanis a kormány minden évben meghatároz egy számot, hogy maximum hány harmadik országbeli munkás érkezhet az országba, ami megfelel annak, hogy mennyi betöltetlen állás van az országban. Ez idén 65 ezer.

A kormány március elején még egyet szigorított a harmadik országból érkező vendégmunkások foglalkoztatásán, akkor hosszú listát tettek közzé a Magyar Közlönyben arról, hogy milyen foglalkozásokban nem adható ki vendégmunkás-tartózkodási engedély.

A magyarországi vendégmunkásdömping hátteréről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!