Magyar Péter a Legfőbb Ügyészség épületéhez hirdetett tüntetést kedd estére

2024. március 26. – 12:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar Péter kedd este 18 órára a Legfőbb Ügyészség Markó utcai épülete elé hívta a követőit tüntetni, amikor kedd délután kijött a Fővárosi Nyomozó Ügyészség épületéből, ahol a Schadl–Völner-üggyel kapcsolatos, bizonyítéknak szánt hangfelvételt adott át az ügyészeknek.

„Mindenkit arra szeretnék kérni vidéken és Budapesten, hogy ma este 6 órakor találkozzunk az V. kerületben, a Markó utca 16. szám előtt, a Legfőbb Ügyészség épülete előtt, és követeljük ennek az ügynek a független, objektív, politikai befolyásolástól mentes kivizsgálását, a valódi felelősök megbüntetését és minden szükséges tanú meghallgatását. És hogy ha ott összegyűltünk, akkor utána sétáljunk át békésen a Kossuth térre, és követeljük a kormány lemondását, és mondjuk azt ki, hogy eddig és ne tovább” – mondta Magyar.

Magyar elmondta, hogy az ügyészek mondatról mondatra végighallgatták az általa készített hangfelvételt. „Voltak kérdéseik, ezekre igyekeztem a legjobb tudásom szerint válaszolni. Nyilván értelmezni nem nekem kéne. Annyit tudok itt is elmondani, hogy ez valószínűleg az utóbbi harminc év, a rendszerváltás utáni legnagyobb politikai és jogi skandallum. (…) Ahogy tegnap is mondtam, nem állt szándékomban ezt a hangfelvételt nyilvánosságra hozni. A volt feleségemet két vagy három hete kértem, hogy jöjjön be velem ebbe az épületbe, hogy tőlem külön is tanúvallomást tegyen, de ő ennek nem tett eleget, ezt ő elutasította” – mondta.

Magyar Péter 2024. március 26-án – Fotó: Bődey János / Telex
Magyar Péter 2024. március 26-án – Fotó: Bődey János / Telex

Hozzátette, hogy az ügyészségtől nem kapott arra választ, hogy most milyen nyomozati lépéseket kívánnak tenni. „Azt gondolom, nem tehetnek mást, mint hogy tanúként több kormánytagot megidéznek, sőt én azt mondom, hogy nem tehetik meg, hogy a miniszterelnököt ne idézzék meg tanúként. Nyilvánvalóan jóval több dologról van neki tudomása, mint amiről a volt feleségemnek és nekem tudomásom volt” – mondta. Állítása szerint a leadott és közzétett hangfelvétel vágatlan, senki sem manipulálta.

A Markó utcában tervezett tüntetésről azt mondta, hogy az egy spontán demonstráció, ezért nem szükséges azt bejelenteni a rendőrségen. „A jogszabályok szerint ezt meg lehet tenni mindenféle jogellenes magatartás nélkül” – tette hozzá.

A volt felesége új, bántalmazásról szóló Facebook-bejegyzéséről azt mondta, hogy azt szerinte Rogán Antal diktálta le. „Nem bántalmaztam a feleségemet, a feleségem nem volt megfélemlítve. Azért nem szeretnék a részletekbe belemenni, mert szinte minden szava hazugság az időpontot és a neveket leszámítva” – mondta.

Magyar Péter kedden délelőtt 9 órakor hozta nyilvánosságra azt a hangfelvételt, amit magával vitt a Fővárosi Nyomozó Ügyészségre, hogy bemutassa azt a bizonyítékot, amelyről a múlt szerdai meghallgatása során beszélt. A volt igazságügyi miniszter, Varga Judit exférje erről a felvételről előzetesen azt mondta, hogy az 2023 januárjában készült az otthonukban.

Az alig kétperces felvételen Varga Judit a Schadl–Völner-ügyről beszél, többek között azt állította, hogy „a Rogánék kihúzatták magukat a nyomozati iratokból”, és szerinte már 2021 tavaszán szóltak a korrupcióval gyanúsított helyettesének, Völner Pálnak az ellene folyó nyomozásról. „Egyre durvábban gyűltek az izék, a bizonyítékok, és akkor szóltak a Völnernek, hogy hagyja abba, nem hagyta abba” – mondta Varga.

A felvétel nyilvánosságra hozása után Varga Judit hosszú Facebook-posztban reagált az elhangzottakra. Azt írta, a volt férje napok óta terrorizálta és fizikailag is bántotta őt, így aztán a nyilvánosságra hozott felvételen azt mondta neki, amit hallani akart, hogy minél előbb szabaduljon. A volt igazságügyi miniszter állítása szerint Magyar Péter több mint egy éve zsarolta őt a róla készült hangfelvétellel.

Arról a Telex is értesült, hogy Völner Pálnak még a meggyanúsítása előtt jelezhették, hogy nyomozás zajlik Schadl György ellen. Csak miközben Varga azt állítja, már Völner meggyanúsítása előtt fél évvel szóltak neki – Völnert 2021 decemberében gyanúsították meg –, az értesüléseink szerint erre kis esély van, mert a Telex birtokában lévő lehallgatási jegyzőkönyvek szerint az államtitkár 2021 nyarán és őszén még egészen nyíltan beszélgetett „névnapi ajándékokról” Schadl Györggyel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!