Szijjártó szerint Věra Jourová súlyos hungarofóbiában szenved, és lenézi a magyar embereket

2024. március 22. – 12:41

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság alelnöke „már többször is bebizonyította az elmúlt években, hogy súlyos hungarofóbiában szenved, egészen egyszerűen lenézi a magyar embereket” – jelentette ki Szijjártó Péter pénteken a moldovai külügyminiszterrel, Mihai Popsoi-jal közös sajtóértekezletén, írja az MTI.

„Kikérjük magunknak, ahogyan a magyar kormányzó párt támogatóiról beszél. De kikérjük magunknak azt is, ahogy általában a magyar emberekről és Magyarországról beszél. Lehet, hogy neki ez szokatlan, de Magyarországon demokratikus módon választották meg az emberek a kormányt” – mondta.

Věra Jourová pár napja, az Európai Bizottság reformterveit vázolva azt mondta, „az nem járja, hogy három és fél millió Fidesz-szavazó miatt 460 millió uniós állampolgár biztonságát veszélyeztetik”.

Jourová arról is beszélt, a testület az egyhangú döntéshozatalról a minősített többség felé mozdulna, azaz kevesebb területen lehetne vétózni, ezzel kapcsolatban Szijjártó pénteken azt mondta, ez azzal járna, hogy a kormány nem léphetne fel a magyar nemzeti érdekek súlyos csorbulásával járó EU-s döntésekkel szemben.

„Věra Jourovának szégyellnie kellene az elmúlt években nyújtott teljesítményét, mivel az Európai Unió sokkal rosszabb állapotban van, mint volt, amikor az Európai Bizottság hivatalba lépett, és ebben nagy szerepe van Věra Jourovának is” – fogalmazott.

Az Európai Bizottság alelnökének kijelentéseit csütörtökön Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai tanácsadója is kritizálta. „Magyarország részéről szeretném visszautasítani Věra Jourová ezen kijelentéseit. Ne más mondja meg kívülről, hogy mit gondoljunk egyes nemzetközi kérdésekben”, mert abból az elmúlt ezer évben szerinte csak rosszul jöttek ki a magyarok – mondta.

A külgazdasági és külügyminiszter pénteken David Pressman amerikai nagykövet múlt heti beszédére is reagált. Szerinte „azt egy baloldali politikai aktivista nyilatkozataként” kell értékelni, és arra emlékeztetné a nagykövetet, hogy amikor ő a NATO-n belüli bizalom aláásásáról beszél, akkor jusson eszébe, hogy a magyarok hány honfitársát menekítették ki Afganisztánból a kivonuláskor.

Pressman március 14-én a Közép-európai Egyetem (CEU), annak Demokrácia Intézete, valamint az USA nagykövetsége által szervezett, Magyarország NATO-csatlakozásának 25. évfordulójára szervezett eseményen többek között azt mondta, Magyarország szerinte „olyan szövetséges, amely ellenségként emlegeti az USA-t, elszigetelődik a baráti államoktól, és aláaknázza a bizalmat”.

Pressman a sajtószabadság eltiprását, az oligarchák terjeszkedését, az állami hirdetések eloszlását, a kormányhoz közeli emberek gazdagodását is felemlegette, és aggályosnak nevezte Magyarország és Oroszország egyre szorosabb és bővülő együttműködését is.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!