Menczer Pressmanről: Ez nem egy nagykövethez méltó, hanem egy baloldali politikai aktivista beszéde volt

2024. március 14. – 22:17

Másolás

Vágólapra másolva

„Magyarország mindig nagy tisztelettel tekintett és tekint az Egyesült Államokra. Ez a mai beszéd azonban nem egy nagykövethez méltó beszéd, hanem sokkal inkább egy baloldali politikai aktivista beszéde volt” – ezt írta ki Menczer Tamás külügyi államtitkár a Facebookjára David Pressman amerikai nagykövet csütörtöki beszédére reagálva.

Pressman a Közép-európai Egyetem (CEU), annak Demokrácia Intézete, valamint az USA nagykövetsége által szervezett, Magyarország NATO-csatlakozásának 25. évfordulójára szervezett eseményen mondott beszédet. Erről részletesen itt írtunk.

Az amerikai nagykövet többek között arról beszélt, hogy szerinte Magyarország nem tragikus történelme, hanem elkötelezettsége és demokráciája miatt csatlakozhatott a NATO-hoz. Magyarország szerinte „olyan szövetséges, amely ellenségként emlegeti az USA-t, elszigetelődik a baráti államoktól, és aláaknázza a bizalmat”.

Pressman szerint nem lehet eltekinteni attól, hogy durván beszélnek az Egyesült Államokról, hogy azt állítják, az megpróbálja megbuktatni a magyar kormányt. A sajtószabadság eltiprását, az oligarchák terjeszkedését, az állami hirdetések eloszlását, a kormányhoz közeli emberek gazdagodását is felemlegette. A nagykövet szerint a rossz viszony ellenére a párbeszéd a legfontosabb eszközük, „még ha különbségek is vannak köztük”. Az amerikai hozzáállás nem fog változni. Párbeszédet akarnak, de lépnek, ha az amerikai érdekek sérülnek, mondta.

A nagykövet aggályosnak tartja Magyarország és Oroszország egyre szorosabb és bővülő együttműködését is. Pressman szerint Magyarország azt állítja, békét akar, ezért nem szabadna Ukrajnát támogatni. „Az Egyesült Államok is békét akar”, de a magyar javaslat nem a valóság talaján áll. Ukrajna a túlélésért, saját területéért küzd, így nehéz lehet Oroszországot tárgyalóasztalhoz ültetni. Fantazmagóriának minősítette azt a magyar elképzelést, hogy az oroszokat tárgyalásokkal is meg lehet állítani.

Pressman ezután arra az ellentmondásra mutatott rá, hogy miközben a kormány elbagatellizálja egy demokratikus ország lerohanását, folyamatosan a magyar belügyekbe történő beavatkozásra panaszkodnak – miközben szerinte ők maguk avatkoznak be más országok belügyeibe „igen kirívóan”.

Orbán szerinte a mostani amerikai kormány végét akarja, de az USA nem akarja az Orbán-kormány végét. Pressman szerint azt akarják, amit a felmérések szerint a magyarok többsége is: jó viszonyt az USA-val és prosperitást. Az rendben van, hogy két ország nem ért egyet mindenben, de „szövetségesekként meg kell egyeznünk a jelentős dolgokban, a legfontosabb dolgokban, és ezen alapokra építve tudunk dolgozni a véleménykülönbségeken bármely témában”, függetlenül attól, ki vezeti az országokat.

Pressman arról is beszélt, hogy miközben az amerikai katonákat a magyar hadsereg szívesen fogadja, a magyar kormány nem engedi meg a pápai légibázison szolgáló amerikai katonáknak, hogy magyar rendszámot kapjanak családi autóikra. Vagyis sok-sok pénzt kell fizetniük ideiglenes rendszámokért, „mert a magyar kormány politikai döntést hozott”.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!