„Egy árva szót nem intéztek az áldozatokhoz” – egymást pedofilozta ellenzék és kormány az Országgyűlésben

2024. március 18. – 17:04

Másolás

Vágólapra másolva

A hétfői parlamenti ülés napirend előtti felszólalásaiban továbbra is a pedofília és a gyermekvédelem kérdése volt napirenden. Ellenzéki képviselők olvasták rá a kormány tagjaira, hogy szerintük pedofil bűncselekmények elkövetőit mentegetik. Erre a kománypárti felszólalók rendre azzal vágtak vissza az ellenzékieknek, hogy azok nem támogatták a kormány gyermekvédelmi intézkedéseit, de az újbudai gyermekbántalmazási ügyet is kapcsolatba hozták az ellenzékkel. Emellett a készpénzhasználat alkotmányos védelme és a mini/maxi-Dubaj néven elhíresült beruházás miatti kilakoltatások is szóba kerültek a hétfői napirend előtti felszólalásokban.

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának negyedik ülése hétfőn azzal kezdődött, hogy megemlékeztek az elhunyt Orosz Istvánról, korábbi MSZP-s politikusról. Ezután következhettek a napirend előtti felszólalások.

Ellenzék: pedofil kormány – kormány: pedofil ellenzék

Felszólalásában a Párbeszéd képviselője, Szabó Tímea egy gyerekként bántalmazott nő levelét olvasta fel. Az áldozatot a levél szerint Böjte Csaba egy barátja bántalmazta szexuálisan a ferences rendi szerzetes egyik erdélyi gyermekotthonában. A levél írója, Máthé-Bogár Mónika 2023 májusában szólalt meg arról, hogy még 15 éves korában többször is szexuális erőszak áldozata lett a Böjte Csabához köthető Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett gyermekotthonban. Az áldozat állítása szerint a szovátai Szent József gyermekotthon volt vezetője követte el ellene az abúzusokat, amikor pedig ezeket jelentette, se a gyermekotthon dolgozói, se a vele foglalkozó pszichológusok, se Böjte Csaba nem értesítette a hatóságokat. Szabó Tímea arra hívta fel a figyelmet, hogy az áldozat vádjait azóta is tagadja Böjte, ez pedig szerinte a kormány szisztematikus pedofilmosdatásának része.

A korábban elhangzó vádakra Böjte Csaba már részletesen reagált tavaly a Válasz Online-nak adott interjújában. Ott azt mondta, a nő által elmondottak több ok miatt sem életszerűek, de a bejelentés után a nevelőnek és feleségének ki kellett költöznie az otthonból, amíg tisztázódik az ügy. Később Máthé-Bogár Mónika elnézést kért Böjte Csabától: nyílt levelet tett közzé a Facebookon, amiben leírta, hogy nem Böjtének akart rosszat.

Válaszadásakor Rétvári Bence elmondta, hogy a baloldalra soha nem számíthattak a bántalmazott gyerekek. Dühösen reagált arra, hogy Böjte Csabát támadta képviselőtársa, Rétvári szerint ugyanis a ferences szerzetes háromezer gyereket mentett meg, és az egész életét arra tette fel, hogy szerencsétlen sorsú gyerekek szeretetben éljenek.

Felszólalásaikban Orosz Anna momentumos és Arató Gergely DK-s képviselő is arra próbált rámutatni, hogy a Fidesz-kormány alatti Magyarországon nem működik a gyermekvédelem, pedofil bűncselekmények elkövetőit védelmezik, ráadásul ezért nem is vállalják érdemben a felelősséget.

„Egy árva szót nem intéztek az áldozatokhoz”

– kommentálta Orosz Anna azt, hogy a bicskei áldozatoktól a mai napig nem kértek bocsánatot a kormány tagjai. A momentumos képviselő elmondta azt is, hogy párttársaival javaslatcsomagot dolgoztak ki a gyermekvédelmi rendszer javítására, ami többek között magában foglalja a területen dolgozók fizetésének 50 százalékos emelését.

Rétvári arra nem válaszolt, hogy miért nem kértek bocsánatot az áldozatoktól. Azt ellenben elmondta, a kormány mindent megtesz a gyermekek védelméért a Gyurcsány-kormánnyal ellentétben, illetve hevesen kifogásolta, hogy Orosz nem ejtett egy szót sem az újbudai pedofilügyről. Rétvári arra az ügyre gondolt, amivel kapcsolatban március elején letartóztattak egy pedagógiai asszisztenst, aki a Gazdagréti Szivárvány Óvodában dolgozott, a férfit szexuális kényszerítéssel gyanúsítják. Rétvári azért várta volna, hogy Orosz beszéljen az ügyről, mert régebben alpolgármester volt a XI. kerületben.

Arató Gergely a kegyelmi ügyre utalva kezdte a felszólalását:

„Másfél hónapja, hogy lebukott a pedofilhálózat”

– mondta a DK-s képviselő. Felszólalásában hangsúlyozta, hogy K. Endrét Orbán emberei szabadították ki, ráadásul még mindig szabadlábon van, és megfélemlíthet korábbi áldozatokat. Arató szerint ezt K. Endre azért teheti, mert tudja, „aki fideszes, annak mindent szabad”. A DK-s képviselő visszautalt az újbudai ügyre is, de elmondta, hogy az azért más, mint a bicskei. Utóbbi esetben ugyanis titkolózás volt, az újbudai üggyel kapcsolatban viszont azonnal megindították az eljárást a gyanúsítottal szemben, illetve az óvodavezetőt is felfüggesztették. Dömötör Csaba államtitkár a felszólalásra reagálva elmondta, a kormány több intézkedésével is erősített a gyermekvédelmi rendszeren, miközben az ellenzéki képviselők ezeket az intézkedéseket nem támogatták.

A Mi Hazánk elnöke, Toroczkai László a gyermekvédelem helyett a készpénzhasználat védelmének fontosságáról beszélt. Elmondta, hogy a Mi Hazánk a készpénzhasználat alkotmányos védelméről szóló javaslatáról tárgyalt Lázár Jánossal, törvénycsomagot is benyújtanak az ügyben. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára erre most csak annyit reagált, hogy a kormány jelenleg semmilyen módon nem korlátozza Magyarországon a készpénzhasználatot. Korábban Orbán Viktor ugyanakkor már jelezte a Mi Hazánk elnökének, hogy akár hajlandóak lennének az Alaptörvényt is módosítani Toroczkai Lászlóék ötleteivel.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselője a mini/maxi-Dubaj néven elhíresült beruházásról beszélt, különös tekintettel arra, hogy a projekt miatt több embert is kilakoltatnak a területről, mindössze 30 napot adva nekik arra, hogy kiköltözzenek. Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára erre úgy válaszolt, hogy jogszerű szerződéseket kötöttek a területen élőkkel, illetve már többen is elfogadták a nekik felajánlott cserelakásokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!