Csak rendkívül kivételes esetekben adna kegyelmet az új köztársasági elnök

2024. március 14. – 09:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az elnöki kegyelemről, a kormány szuverenitásharcáról, Novák Katalin államfői tevékenységéről és az „elnöki ügyéről” is beszélt a Mandinernek első, államfőként adott interjújában Sulyok Tamás. A vasárnap beiktatott köztársasági elnök a lapnak azt mondta, hogy a jövőben csak rendkívül kivételes esetben tud elnöki kegyelmet elképzelni.

„A kegyelemnek akkor van létjogosultsága, amikor egy ítélet után következnek be a büntetés végrehajtásával kapcsolatban kérdéseket felvető események, vagy ha az eljárás során merülnek fel előre nem látható, szokatlan, rendkívüli körülmények. Interdiszciplináris szakmai megközelítést szeretnék alkalmazni olyan szakemberek véleményét meghallgatva, akik a konkrét büntetés-végrehajtással vagy az érintett fizikai-mentális állapotával kapcsolatban szakmai eredményeket tudnak nekem megvilágítani. Ez alapján a jövőben rendkívül kivételes esetekben tudok kegyelmet elképzelni” – mondta.

Az új államfő beszélt arról is, hogy szerinte a kegyelmi ügy társadalmi lecsapódása mindenki számára tanulságos, de szerinte ennél lényegesebb „kifejezni a nemzet egységét és őrködni az államberendezkedés demokratikus működése felett”.

Sulyok Tamás azt mondta, „elnöki ügyének” az ínségben szenvedő vagy magukról gondoskodni nem képes, idős, beteg, magányos emberek ügyét tekinti majd.

Az új államfő a következőket mondta még:

  • Szerinte magyar köztársasági elnök soha nem folytatott olyan sikeres külpolitikai tevékenységet, mint amilyet Novák Katalin végzett, de ő is aktív lesz.
  • Nyitott a találkozóra valamennyi állam képviselőjével, elsőként a mongóliai Állami Nagy Hurál elnökét fogadta, akivel szinte baráti eszmecserét folytatott.
  • A svédek NATO-csatlakozásáról azt mondta, hogy az az unión belül a tagállamok egymás közti kapcsolatrendszerét is erősítheti.
  • Újévi helyett karácsonyi beszédet fog tartani, mert emelni szeretné a karácsony ünnepi jellegét.
  • Használja a közösségi médiát, de nem törekszik túlzott aktivitásra. „Ettől még tény, én is használom a közösségi médiát, hiszen előnye is van, például az ember kiválóan szemmel tudja tartani a gyerekeit, unokáit” – mondta nevetve.
  • Vidéki embernek tartja magát, ezért tervez országjárást.
  • Bármit meg tud főzni, de a feleségének adja át a konyhát. „Persze a zöldséget azért megtisztítom”

– mondta.

Sulyok Tamást vasárnap iktatták be elnöki hivatalába a Sándor-palota előtti téren tartott ünnepi ceremónián, de hivatalosan már március 5-től köztársasági elnök. Már az első napján aláírta a svédek NATO-csatlakozásának ratifikációját, amit több mint másfél évig tartó huzavona után szavazott meg az Országgyűlés, és rögtön le is cserélte a Sándor-palota főigazgatóját: Schanda Tamást Szabó Attila László, Sulyok korábbi alkotmánybírósági kabinetfőnöke váltotta. Az ellenzéki pártok szerint Sulyok személyében egy újabb pártkatona, egy biogolyóstoll, az autoriter rendszer egyik egyengetője lett az újabb államfő.

Sulyok elődje, Novák Katalin lemondása óta teljesen eltűnt a nyilvánosságból, hetek óta próbálunk elérhetőséget szerezni a távozó köztársasági elnökhöz, de ez eddig lehetetlennek bizonyult. Pedig lenne mit kérdezni tőle, ebben a cikkben írtuk meg, hogy mit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!