Biogolyóstoll, az autoriter rendszer eddigi egyengetője – ellenzéki reakciók Sulyok Tamás államfőjelöltségére

2024. február 22. – 15:19

Biogolyóstoll, az autoriter rendszer eddigi egyengetője – ellenzéki reakciók Sulyok Tamás államfőjelöltségére
Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke beszédet mond a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság fennállásának 10. évfordulójára rendezett ünnepségen az Országház Főrendházi üléstermében 2023. május 25-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„A Momentum nem vesz részt a Fidesz parlamenti cirkuszában, ahol kiválasztják Orbán Viktor következő golyóstollát” – reagált a Momentum a hírre, hogy a Fidesz-KDNP Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelöli államfőnek.

A közleményükben nevén sem nevezik Sulyokot, mert „a köztársasági elnöki pozíció és annak személye annyira kiüresített és nem szól másról, mint hogy teljesítse Orbán Viktor akaratát, hogy – saját elmondása szerint is – Novák Katalin bukott köztársasági elnök sem volt minden információ birtokában, amikor kegyelmet adott a pedofil bűnelkövető segítőjének”.

Az államfő pozíció a párt szerint „biogolyóstoll”, és inkább arra lennének kíváncsiak, hogy K. Endre miért kapott kegyelmet, hogy Orbán Viktor mikor kér bocsánatot a bicskei áldozatoktól, valamint arra, hogy „milyen kapcsolat van Orbán Viktor, családja és a bicskei pedofilok között”.

Az LMP, pontosabban Ungár Péter társelnök-frakcióvezető ennél szűkszavúbban reagált a hírre.

„Az LMP – Magyarország Zöld Pártja Hack Pétert alkalmasabbnak tartja a köztársasági elnöki posztra”

– írta.

A Párbeszéd-Zöldek szerint mindegy, hogy ki a köztársasági elnök, mert a rendszer szerintük velejéig romlott és korrupt, sőt, kegyelmet ad pedofil bűnelkövetőknek. Ők is a bicskei ügyre céloznak, ahol a gyermekotthon igazgatóhelyettese segítette a pedofil igazgatót, majd elnöki kegyelmet kapott.

„A fideszes kétharmad által kitalált dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnökének felterjesztése szimpla bábjáték, amellyel az Orbán-rezsim csak elfedni akarja a bajt”

– írták a közleményben.

Ők is inkább válaszokat és felelősségvállalást várnak a bicskei pedofilügyben, valamint közvetlen államfőválasztást szorgalmaznak. Hozzátették, hogy szerintük Kaltenbach Jenő jogtudós jobb választás lenne a pozícióra.

Az MSZP szerint a Fidesz most egy olyan embert jelölt, aki ugyan látszólag nem kötődik a kormánypártokhoz, de „eddig az Alkotmánybíróság elnökeként tevékenykedve lényegében mindenben kiszolgálta az Orbán-kormányt”. Erre példa a párt szerint, hogy 2023 nyarán az AB két olyan, oktatással kapcsolatos népszavazási kezdeményezést is elutasított, amit a Kúria korábban jóvá hagyott. Másik példaként hozták, hogy Sulyok korábban azt mondta, nem lehet élesen kritizálni a Mathias Corvinus Collegium Alapítványt azért, mert sok közpénzt kap.

„Ő felelt azért, hogy nem lehetett népszavazást tartani a Fudan Egyetemről vagy az álláskeresési járadékról, de alkotmánybírósági eljárásban ő volt a felelős a kormány bevándorlással kapcsolatos népszavazásaiért, valamint a 2022-es ”gyermekvédelmi„, valójában homofób népszavazásokért is. Ő volt az, aki az akkumulátor gyárakkal kapcsolatos népszavazások megakadályozásáért is felelős”

– olvasható a közleményben.

„A média területén is tökéletesen kiszolgálta a hatalom érdekeit, például amikor a KESMA működését rendben valónak találta, és nem talált kivetnivalót a propaganda-alapítvány bővítésében.”

Az MSZP szerint nem lehet elvárni Sulyoktól, hogy képviselje a nemzeti egységet, mert azt korábbi pozíciójában sem tette meg, amikor az Alkotmánybíróság elnökeként biztosította „az autoriter rendszer további, zökkenőmentes működését”.

A Jobbik-Konzervatívok egy mondatban azzal kommentálná a hírt, hogy „a csalhatatlanság a zsarnokok betegsége”. Közvetlen elnökválasztást szeretnének ők is, és ezért nemrég alaptörvény-módosítást és rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeztek. Szerintük egy

„nemzeti minimum, hogy ne Orbán egy személyben döntsön az államfőről, hanem egy, a nép által választott köztársasági elnökre lenne szüksége az országnak, akit közvetlenül a magyar embereknek kell megválasztaniuk, és aki valóban – a nemzet egységét megtestesítve – minden magyart képviselhet.”

A Demokratikus Koalíció is közvetlen elnökválasztást szeretne, mert szerintük „Sulyok Tamás csak egy újabb fideszes pártkatona, Orbán Viktor helyett az embereknek kell új államfőt választaniuk”.

„Sulyok Tamás és a fideszes alkotmánybírók 2019-ben jogszerűnek minősítették a Fidesz választási csalását, amikor látszólag az európai parlamenti választásra, valójában azonban saját felhasználásra gyűjtöttek állampolgári adatokat. Sulyok és társai söpörtek már el hazug érvekkel ellenzéki népszavazási kezdeményezéseket, alkotmányosnak minősítették a hajléktalanok rendőrségi üldözését, jóváhagyták a rabszolgatörvényt, valamint azt is elnézték, hogy a munkavállalókat szolgasorba taszító jogszabály ellen tiltakozó ellenzéki képviselőket nem engedték be a közmédia épületébe” – áll Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnökének és EP-képviselőjének közleményében.

A Mi Hazánk elnöke, Toroczkai László az X-en (korábban Twitter) reagált a jelölésre. Ő azt írta, hogy

„A megbomlott nemzeti egység helyreállítására, köztársasági elnökként, Csath Magdolna megfelelő személy lenne. Sulyok Tamás pártkatona, ő nem alkalmas erre. A Fidesz EP-listavezetője pedig Deutsch Tamás lesz. Na, ő sem a nemzeti oldal embere.”

Sulyok Tamás, a jelölt

Korábban bemutattuk, hogy ki is Sulyok Tamás. Kocsis Máté szerint az Alkotmánybíróság elnöke a legmegfelelőbb ember a feladatra, mert talán ő tudja legjobban kifejezni a nemzet egységét. Kocsis azt mondta, hogy komoly jogász múltja van, emiatt szakmailag is nagy tekintélyű, mindenki számára komolyan vehető ember.

Sulyok dolgozott már bíróságon, önkormányzaton és tiszteletbeli konzul is volt. Emellett alkotmányjogot oktat a Szegedi Tudományegyetem jogi karán, és 2014 óta alkotmánybíró. 2016 novembere óta vezeti a testületet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!