Egymás kezét fogva fotózták le Varga Juditot és az ÁSZ elnökét, Magyar Péter szerint a kapcsolat nem új

2024. március 9. – 08:23

Másolás

Vágólapra másolva

A kegyelmi botrány miatt a közélettől visszavonult Varga Judit volt igazságügyi miniszter szombat este egy társaságban töltötte az időt Windisch Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével – derül ki a 444 egyik olvasója által készített képről. Varga Judit volt férje, Magyar Péter azt mondta a Telexnek: nem új kapcsolatról beszélünk.

A lap azt írja, hogy Windischt és Vargát az Operaházzal szemben található ötcsillagos hotelben, a W Budapest bárjában fotózták le, miközben egymás kezét fogva beszélgettek. Nem ez az első alkalom, hogy a volt igazságügyi minisztert és az ÁSZ elnökét együtt kapták el. A Gulyáságyú Média beszámolója szerint Varga januárban – akkor még a lehetséges Fidesz EP-listavezetőjeként – Windisch mellett ült a Zeneakadémián Bogányi Gergely zongoraművész gálakoncertjén.

A Telexnek nyilatkozott Magyar Péter, Varga Judit volt férje, aki azt állítja:

„Nem új kapcsolatról beszélünk, de ettől függetlenül nagyon sok boldogságot kívánok Juditnak”.

A 444 úgy értesült, hogy Windisch Lászlót és Varga Juditot magánéleti kapcsolat köti össze, ami nem a közélettől való visszavonulás bejelentése után kezdődött. Információk szerint Varga lemondása előtt is mutatkoztak már együtt kormányzati körökben. Windisch László 2022 nyara óta az Állami Számvevőszék elnöke. Korábban volt a NAV-nál igazgatóhelyettes, dolgozott a Nemzetgazdasági Minisztériumban és a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti alelnöki pozícióját is betöltötte már. Egy ideig a KSH kommunikációs igazgatóságot irányító elnökhelyettese is volt.

Az ÁSZ szerint nincs összeférhetetlenség

Az Állami Számvevőszék hivatalosan egy független állami szerv, feladata, hogy a közpénzek felhasználását ellenőrizze. Ennek egyik látványos eleme, hogy a pártok költéseit is a Számvevőszék dolga ellenőrizni, elvileg függetlenül, részlehajlás nélkül. Joggal merülhet fel a kérdés: mennyiben valószínű, hogy a Windisch által vezetett szervezet etikusan, részlehajlás nélkül vizsgálja például a Fideszt. A 444 felhívta a figyelmet, hogy mivel az ÁSZ többéves átfutással jelenteti meg a pártok gazdálkodásáról szóló jelentéseket

hátravan például a tavalyi év vizsgálata, amikor Varga Judit még a Fidesz egyik vezető arca, a kongresszus házigazdája volt.

Az Állami Számvevőszék épp az utóbbi hetekben osztott ki nagyobb büntetéseket az ellenzéki pártoknak. Február végén 261 millió forintos (valójában 520 milliós) büntetést szabtak ki rájuk, mert az ÁSZ szerint a 2022-es országgyűlési választások előtt külföldi támogatás érkezett a Mindenki Magyarországa Mozgalmon keresztül az ellenzéki pártok kampányára. Eközben a Számvevőszék a kormánynak kampányoló Civil Összefogás Fórum és a Megafon tevékenységét nem vizsgálta, annyit közöltek róluk, hogy „a CÖF és a Megafon azt mondták, hogy ők nem működtek együtt a Fidesszel”.

A 444 megkérdezte a Számvevőszéket, hogy a történtek mennyire összeegyeztethetőek az etikai kódexükkel. Azt a választ kapták, hogy „az Állami Számvevőszék elnöke sem most, sem korábban nem keverte össze a munkáját a magánéletével. Munkáját a jogszabályi előírásoknak megfelelően, részrehajlás és elfogultság nélkül végzi és végezte, összeférhetetlenségi ok sem most, sem korábban nem állt fent.”

Varga Judit a kegyelmi botrány miatt februárban bejelentette, hogy visszavonul a közélettől. Igazságügyi miniszterként tavaly áprilisban ő írta alá a köztársasági elnök kegyelmi döntését K. Endre ügyében. „Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalom. Visszavonulok a közélettől, lemondok országgyűlési képviselői mandátumomról és az EP-lista vezetéséről is” – jelentette be Novák Katalin lemondása után. Varga Judit neve azonban visszavonulása ellenére többször is előkerült, miután volt férje, Magyar Péter nyilvánosan nekiment a NER-nek. Magyar a Telexnek adott interjújában például azt állította, hogy Varga Judit egy telefonhívás hatására mondott le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!