Ha már a kormánynak van Szuverenitásvédelmi Hivatala, akkor a kínai rendőrök miatt ott tett bejelentést Tompos Márton

2024. március 6. – 21:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az illegális kínai rendőrőrsök és a kínai járőrök miatt bejelentést tett a Szuverenitásvédelmi Hivatalnál Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője.

Tompos a Facebookon azt írta: már 2022 őszén felderítették, hogy Józsefvárosban és Kőbányán is illegális kínai rendőrőrsök működnek. Miután nyilvánosságra kerültek, a kínai nyelvű rendőrségi táblák eltűntek, a rendőrőrsök felszívódtak. Ezekről a Telex is írt korábban. A kínai állam által létrehozott „központokban” elvileg megkönnyítették az itt élő kínaiak ügyintézését, okmánycseréjét, de nem kizárt, hogy emberek megfigyelésére és befolyásolására is használták ezeket az irodákat.

Tompos Márton azt írta: többször kérdezte a Belügyminisztériumot az illegális kínai rendőrőrsökről, de érdemi választ nem kapott. Előbb tagadták a kínai rendőrségi jelenlétet, majd kiderítette, hogy Vang Decsing kínai összekötő tisztként dolgozik Budapesten. „Groteszk módon a kínai kommunista diktatúra médiájában több információ volt erről, mint a magyarban” – jegyzi meg a posztban a politikus.

A Belügyminisztérium a Telexnek szerdán ismerte el, hogy egy közbiztonsági megállapodás keretében hamarosan kínai rendőrök fognak járőrözni a magyarországi utcákon. A kínai rendőrök a magyarokkal közösen látnak el járőrszolgálatot. A cél hivatalosan az, hogy az intézkedéseknél segítsenek a nyelvi nehézségek áthidalásában, illetve a BM megfogalmazása szerint javítsák a belbiztonságot és a közrendet a turisztikai csúcsidőszakokban és általában a nagyobb tömegeket vonzó eseményeken. A minisztérium szerint hasonló megállapodások alapján magyar rendőrök is segítik horvát kollégáik munkáját a horvát tengerparton, és osztrák rendőrök is láttak már el magyar kollégáikkal közös szolgálatot a Balatonnál.

Tompos szerint a Fidesz mindig nagyon érzékeny a magyar szuverenitásra, „de persze csak akkor, amikor a nyugati szövetségi rendszerből érkezik valami. Ha a keleti diktatúrák szeretnének valamit, azt készséggel kiszolgálja a magyar kormány” – írta. A fokozódó kínai rendőrségi jelenlét miatt ezért bejelentést tett a Szuverenitásvédelmi Hivatalnál. „Ha valóban fontos a kormánynak a magyar szuverenitás védelme, akkor nem nézik végig ölbe tett kézzel azt, hogy a Kínai Kommunista Párt rendőrei szabadon garázdálkodjanak Magyarországon. Lássuk, hogy mennyire gondolják komolyan a dolgot” – olvasható a bejegyzésben.

Tompos posztja jól hangzik, de szinte borítékolható, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal illetékesség hiányában vissza fogja dobni a bejelentését. A Hivatal február elején alakult meg a kormány mellett rendszeresen felszólaló Lánczi Tamás politológus vezetésével. Az intézmény feladata elsősorban a választások külföldi befolyásolásának, illetve az információk manipulálására irányuló és dezinformációs tevékenységek felderítése, elemzése. Lánczi februárban a Bloomberg kérdésére azt mondta: a titkosított kínai vasúti beruházást vagy orosz nukleáris szerződéseket sem vizsgálják: „csak azért, mert valami titkos, még nem feltétlenül szuverenitási kérdés”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!