A Szuverenitásvédelmi Hivatalnak nem prioritás az orosz és kínai befolyás vizsgálata

2024. február 9. – 14:05

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszabb cikkben mutatta be a Bloomberg a február 1-től létrejött Szuverenitásvédelmi Hivatalt. A lap a hivatal vezetőjétől, Lánczi Tamástól megkérdezte, hogy titkosított kínai vasúti, és orosz nukleáris szerződések miatt tervezik-e vizsgálni ennek a két országnak a befolyását.

„Csak azért, mert valami titkos, még nem feltétlenül szuverenitási kérdés”

– magyarázta Lánczi, hogy miért nem lesz prioritás ezek vizsgálata. Ehelyett azt emelte ki elsődleges céljuknak, hogy az idei európai parlamenti és önkormányzati választásokon ne ismétlődjön meg a 2022-es választáson tapasztalt külföldi befolyás.

A hivatalosan még nehezen elérhető hivatal, illetve az azt megalapozó törvény miatt épp a héten indított az unió kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen. A Bloomberg is felidézte, hogy a hivatalt vezető Lánczi ígéretet tett arra, hogy a külföldi befolyást eredetétől függetlenül vizsgálni fogja. Ennek hitelességét nehezíti, hogy Lánczi Tamás több, kormányhoz közeli szervezet elemzőjeként is dolgozott, legutóbb pedig az M1-en volt saját műsora. Emellett ő volt az, aki 2018-ban a Figyelő főszerkesztőjeként a civil szervezeteknél, a médiában és a tudományos életben dolgozókról „Soros-listát” készített.

Orbán beszédírója volt, asszisztált a civilek listázásához, most megkapja a Szuverenitásvédelmi Hivatalt – mutattuk be korábbi cikkünkben Lánczi Tamást. A szuverenitásvédelmi törvényről, aminek értelmében gyakorlatilag bárkit lehet ellenőrizni, itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!