Karsai Dániel: A magánszférám a szó szoros értelmében eltűnt

2024. március 5. – 14:51

Másolás

Vágólapra másolva

Szívszorító 3 perces videóüzenetet tett fel kedden a Youtube-ra Karsai Dániel alkotmányjogász. A videó címe: A méltóságom jelenlegi állapota 3 percben.

A videóban egy alapítványtól kapott, fejpántra erősített speciális pálcával nyomkodja a tabletét, mint mondja, így lassan, de ő is tud újra írásban poénkodni – és ezt elképesztően jó érzésként éli meg.

Miután elnézést kér, hogy egészségi állapota miatt nem tud részt venni egykori kollégiuma, a Bibó István Szakkollégium ma esti vitáján az életvégi döntésekről, arról beszél, hogy

két hónapja nem tud modern technikát használni: „Mobilt, tabletet, a legbensőségesebb üzeneteimet is valaki más nézi meg nekem, és válaszol helyettem. A magánszférám a szó szoros értelmében eltűnt.”

Karsai Dánielnél 2022 augusztusában diagnosztizáltak ALS betegséget. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pert indított azért, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. December 11-én aztán Karsai és testvére a Momentummal együtt nyújtottak be népszavazási kezdeményezést az eutanáziáról. A kérdések biztosítanák a lehetőséget az eutanáziához azoknak, akik Karsai Dánielhez hasonlóan gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, amely megfosztja őket az emberi méltóságuktól, és komoly szenvedéssel jár.

Amíg megoldható, hogy kifejezze a gondolatait, nem hozza meg az életvégi döntést, de annak jogát meg szeretné kapni, hogy ne kelljen eltűrnie emberhez méltatlan helyzetet – mondta Karsai Dániel a Szabad Európának. Az életvégi döntések ügyében közéleti vitát, pert, népszavazást, kegyelmi lehetőséget kezdeményező alkotmányjogász a lapnak azt mondta, az új köztársasági elnököt is meg fogja keresni.

Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője éppen a mai parlamenti igazságügyi bizottsági ülésén terjesztette elő határozati javaslatukot ezért, hogy legalizálják hazánkban az aktív eutanáziát. Mint bejegyzésében írja: „Azt szeretnénk, hogy a gyógyíthatatlan és halálos betegségben szenvedő emberek méltósággal távozhassanak el.” A fideszes képviselők azonban kérdések és vita nélkül szavazták le a javaslatot, így nem kerül az országgyűlés elé a kérdés.

„Ha én vesztek, akkor elképesztő szenvedést kell értelmetlenül átélnem” – október 3-i interjúnk Karsai Dániellel itt olvasható>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!