Karsai Dániel az új köztársasági elnököt is meg fogja keresni az életvégi döntések ügyében

2024. február 23. – 10:12

Másolás

Vágólapra másolva

Amíg megoldható, hogy kifejezze a gondolatait, nem hozza meg az életvégi döntést, de annak jogát meg szeretné kapni, hogy ne kelljen eltűrnie emberhez méltatlan helyzetet – mondta Karsai Dániel a Szabad Európának. Az életvégi döntések ügyében közéleti vitát, pert, népszavazást, kegyelmi lehetőséget kezdeményező alkotmányjogász a lapnak azt mondta, az új köztársasági elnököt is meg fogja keresni.

„A javaslatom lényege, hogy a köztársasági elnök nyilvánosan vállalja fel előre, hogy gyógyíthatatlan betegek esetében – akik az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen szenvedésnek vannak kitéve – kegyelmet ad az öngyilkosságukban közreműködő személyeknek, családtagoknak, barátoknak, egészségügyi személyzetnek. Egy ilyen kegyelmi döntés megalapozottságához egy bizottság segíthetné az elnök munkáját, amelynek tagja lenne orvos, pszichiáter és büntetőjogász” – mondta a lapnak az ALS betegségben szenvedő jogász.

Karsai Dániel a Szabad Európának azt mondta, Novák Katalin nem volt elzárkózó, az új elnöknek pedig lesz elég ideje felkészülni. Az alkotmányjogász szerint az elnöki kegyelem jogintézménye alapos reformra szorul, és a kegyelmi kérvények nyilvánosságát kell megteremteni.

Azt mondta, szerinte a Telex és a Direkt36 K. Endre kegyelmi kérvényének felterjesztéséről szóló tényfeltáró cikke jól megmutatta, mennyire egészségtelenül működik a magyar államszervezet, és azt is, hogy az állam és egyház elválasztása papíron sincs meg.

Karsai azt mondta, strasbourgi pere ügyében szerinte májusban lesz döntés, jelenlegi állapotáról pedig azt, hogy a teljes önállótlanság állapotában van.

Karsai Dánielnél 2022 augusztusában diagnosztizáltak ALS betegséget. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pert indított azért, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. December 11-én aztán Karsai és testvére a Momentummal együtt nyújtottak be népszavazási kezdeményezést az eutanáziáról. A kérdések biztosítanák a lehetőséget az eutanáziához azoknak, akik Karsai Dánielhez hasonlóan gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, amely megfosztja őket az emberi méltóságuktól, és komoly szenvedéssel jár.

„Ha én vesztek, akkor elképesztő szenvedést kell értelmetlenül átélnem” – október 3-i interjúnk Karsai Dániellel itt olvasható>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!