Zacher Gábor: A marihuána legalizálásáról tudományos, nem politikai alapon kell beszélni

2024. február 28. – 11:18

Másolás

Vágólapra másolva

Előre sejthető volt, hogy Németországban legalizálni fogják a kannabiszt, ezért nem is lepődött meg rajta – mondta Zacher Gábor a Reggeliben, írja az Rtl.hu. A toxikológus szerint Magyarország szempontjából ennél talán fontosabb is, hogy időközben Ukrajnában engedélyezték az orvosi marihuána felhasználását.

A szakember emlékeztetett, hogy az orvosi marihuána bevezetéséről már Magyarországon is volt szó, igaz, még az előző kormány idején le is söpörték a kérdést az asztalról. Pedig – mint mondja – ma már evidencia, hogy nem egy olyan betegség van, amikre a kenderben levő hatóanyagok pozitív hatással vannak.

„Ez nem azt jelenti, hogy ez egy csodaszer, ami jó mindenre” – hangsúlyozta, de „megfelelő indikációval jól használható”.

Zacher hangsúlyozta, a marihuána legalizálásáról tudományos, nem politikai alapon kell beszélni.

Szerinte az első lépés az orvosi marihuána bevezetése lehetne, a második pedig a dekriminalizálás, miután Magyarországon az évi nyolcezer kábítószeres ügynek a fele ezzel kapcsolatos, pedig nagyon sok csak arról szól, hogy valaki zsebében találnak egy minimális mennyiséget belőle. A harmadik lépésként lehetne szerinte a legalizációról beszélni, de „most nem ez Magyarország legnagyobb problémája”.

A toxikológus szerint komolyabb probléma, hogy a mentális problémák miatt egyre fiatalabbak nyúlnak veszélyes szerekhez, például a kristályhoz, valamint egyre magasabb az öngyilkosok száma a kiskorúak körében, miközben az ellátórendszer is ezer sebből vérzik.

A szakember ismét elmondta, hogy a marihuána sem veszélytelen szer, míg az esetek 95 százalékban teljesen ártalmatlan, előfordulhat, hogy pánikrohamot, pszichózist idéz elő, és rá is lehet szokni, de azt az elméletet el kell felejteni, hogy kapudrog lenne. Senki sem lesz drogfüggő egyszeri kipróbálástól, ha azt megfelelő körülmények között teszi – hangsúlyozta.

Zacher Gábor tavaly év végén volt a Telex Most jövök című műsorának vendége, a beszélgetést itt lehet meghallgatni. Ebben a cikkünkben a mentális vagy más problémák miatt kannabiszt fogyasztókkal foglalkoztunk, itt pedig arról írtunk, hogy a kormány rögtön drogliberalizációt kiált, ha az orvosi kannabiszról van szó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!